18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το σεξ φεύγει, η αγάπη μένει

Ειδήσεις Ελλάδα

Είστε σε σχέση και φαντασιώνεστε τη συνεύρεσή σας με άλλα άτομα; Επιθυμείτε το ταίρι σας να ήταν νεότερο ή πιο γυμνασμένο; Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα ως το «τέλος της σχέσης». 

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα πέρα από τα… διαμάντια, πόσο μάλλον η σεξουαλική έλξη. «Δεν μιλάμε αρκετά γι’ αυτό», λέει η θεραπεύτρια σχέσεων Cate Campbell, «αλλά είναι φυσιολογικό να μειώνεται η έλξη σε μια μακροχρόνια ερωτική σχέση, ειδικά καθώς οι άνθρωποι γερνούν και τα σώματα αλλάζουν». 

Σύμφωνα με την Campbell, στη διάρκεια των πρώτων ραντεβού η «μητέρα φύση» ξεγελά τον εγκέφαλο και τον αφήνει να βλέπει μόνο τα θετικά του παρτενέρ μας, «αλλά αυτό εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου». 

Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι η απώλεια της σεξουαλικής σύνδεσης σημαίνει το τέλος, ειδικά όταν συνοδεύεται και από επιπλέον προβλήματα στη σχέση. «Αν τα ζευγάρια ξεφύγουν από τη ρουτίνα της οικειότητας», αναφέρει η θεραπεύτρια προσθέτοντας, «μπορεί να γίνουν επικριτικοί και να βγουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα ενοχλητικά ελαττώματα». 

Είναι όμως δυνατόν να κρατήσουμε την αγάπη ζωντανή, ακόμη και να αναζωπυρώσουμε τη σεξουαλική σπίθα πριν εκείνη σβήσει ολοκληρωτικά. 

Δοκιμάστε να μεταφέρετε τη σεξουαλική σας ζωή σε περιβάλλον χωρίς πίεση / Unsplash
Επικοινωνήστε ανοιχτά 

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Kamalyn Kaur, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στις σχέσεις από την επικοινωνία: «Αν διαπιστώσετε ότι το σεξ αρχίζει να σας λείπει κάντε μια ανοιχτή συζήτηση γι’ αυτό», προτείνει η Kaur συμβουλεύοντας: «Δοκιμάστε να μεταφέρετε τη σεξουαλική σας ζωή σε περιβάλλον χωρίς πίεση». Η κατάλληλη στιγμή μπορεί να έρθει όταν είστε πιο χαλαροί ή όταν κάνετε κάποιες δραστηριότητες μαζί, όπως το μαγείρεμα. 

Πάντα, όμως, πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για να σκεφτείτε τι πραγματικά έφταιξε και τι είναι αυτό που θα σας φέρει πιο κοντά. Είναι κάτι που λειτούργησε για την Claire, όπως εξιστορεί στον Guardian, ακόμα και μετά  από δέκα χρόνια. 

«Όταν το σεξ έφυγε από τη σχέση μας πριν από μερικά χρόνια, μιλήσαμε γι’ αυτό ανοιχτά», αναφέρει. «Μου είπε ότι δεν του άρεσε και εκτίμησα την ειλικρίνειά του». 

Λόγω της εργασίας τους δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να βιώσουν την περίοδο του μήνα του μέλιτος. Η σχέση τους χτίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου. Όλα έγιναν δυσκολότερα την εποχή της πανδημία εξαιτίας του εργασιακού άγχους και της ανασφάλειας που επικρατούσε. 

Μπορεί το ζευγάρι να έμεινε χωριστά για λίγο καιρό, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ήθελαν να είναι μαζί. «Τελικά, είμαστε σύντροφοι στη ζωή και πάντα θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Για μένα το να μπορείς να έχεις ειλικρινή, ανοιχτή επικοινωνία στη ζωή που έχεις χτίσει μαζί με τον σύντροφό σου, είναι πιο σημαντικό από το σεξ», συμπεραίνει η Claire. 

Συνεχίσαμε να είμαστε οικείοι με άλλους τρόπους, όπως με μια αγκαλιά / Unsplash
Μοιραστείτε τις αναμνήσεις και τα κατορθώματα 

Με τόσα κοινά βιώματα που είχαν, η γυναίκα διαπίστωσε ότι η εστίαση στις αναμνήσεις και τα επιτεύγματά τους ενίσχυσε τον δεσμό τους. «Η σχέση μας βασίζεται στο να πετυχαίνουμε πράγματα ως ομάδα. Για να υποστηρίξουμε αυτήν την αγάπη, συνεχίσαμε να είμαστε οικείοι με άλλους τρόπους, όπως με μια αγκαλιά, με το να μοιραζόμαστε τον καναπέ και να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί εκτός δουλειάς». 

Μετά από δύο χρόνια χωρίς σεξουαλική επαφή, η οικειότητα μεταξύ τους αρχίζει να αυξάνεται. «Μπορεί να επανέλθει ακόμα και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν το παιδί μας μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι».  

Προς το παρόν η Claire εκτιμά αυτό που έχουν μεταξύ τους, τον ωραίο τρόπο που της συμπεριφέρεται και πόσο την υποστηρίζει ο σύζυγός της. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις μια διαρκή οικειότητα και δεν θέλω να το χάσω όλο αυτό», υπογραμμίζει. 

Η Kaur συμφωνεί ότι ο εορτασμός των στιγμών που αποτέλεσαν ορόσημα σε μία σχέση μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σταματήσει το ζευγάρι να θεωρεί τα πάντα δεδομένα και να μπορέσει να αναγνωρίσει την εξέλιξή της. 

«Μπορεί να είναι οι επέτειοι ή διάφορα κατορθώματα που έχετε πετύχει μαζί, όπως τα παιδιά σας ή η αγορά ενός σπιτιού. Συνιστώ να τα καταγράψετε γιατί κάτι τέτοιο βοηθά στην οικοδόμηση θετικών αναμνήσεων. Ίσως πάλι να σημειώσετε τα καλύτερα στοιχεία του συντρόφου σας για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τον λόγο που νιώσατε την πρώτη έλξη», συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια. 

Η σεξουαλική χημεία δεν είναι το «νούμερο 1» στην ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών / Unsplash
Αντιμετωπίστε τα αδύναμα σημεία της σχέσης  

Σε αντίθεση με τις βασικές ανάγκες όπως η στέγη και η τροφή, η σεξουαλική χημεία δεν είναι το «νούμερο 1» στην ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών. Η σύμβουλος σχέσεων Katarina Polonska με εξειδίκευση στην υποστήριξη ζευγαριών, λέει ότι ο αγώνας για την επίτευξη των «μεγάλων εισιτηρίων» στη ζωή, όπως μια επιτυχημένη καριέρα ή η αγορά σπιτιού, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δίνουν μεν προτεραιότητα στο έταιρό τους ήμισυ, οδηγούνται δε σε απώλεια  του σεξουαλικού τους ενδιαφέροντος. 

«Το να νιώθουμε ερωτευμένοι μετά τον μήνα του μέλιτος είναι μια επιλογή, δεν είναι όμως κάτι που περιμένουμε να διαρκέσει», λέει η Polonska προσθέτοντας: «Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αφήσουμε χώρο στην επιθυμία και την αγάπη». 

Το πρώτο πράγμα που η σύμβουλος σχέσεων ρωτάει τα ζευγάρια όταν εκείνα χάνουν την ερωτική επιθυμία, είναι «αν υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή τους, όπως η εργασία ή κάποια άλλα καθήκοντα». 

Για εκείνους που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, είναι σημαντικό να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο ο ένας στον άλλο. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να επανασυνδεθούν και να ανακτήσουν τη χαμένη τους σεξουαλικότητα. 

Η άσκηση των τριών πραγμάτων 

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι σταματούν να φαντασιώνονται τον σύντροφό τους, οφείλεται σε προηγούμενες στιγμές δυσαρέσκειας που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε κάτι μεγαλύτερο. 

Η Polonska συνιστά στα ζευγάρια να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε εβδομάδα για να δοκιμάσουν την άσκηση των «τριών πραγμάτων». «Μοιραστείτε τρία πράγματα που εκτιμάτε στο ταίρι σας και άλλα τρία που πρέπει να γνωρίζει για σας», λέει η σύμβουλος σχέσεων. 

«Αναφέρετε τρεις φορές που αισθανθήκατε ότι δεν σας πρόσεξε, δεν σας άκουσε ή κάτι που κλόνισε την εμπιστοσύνη σας. Στη συνέχεια μοιραστείτε τρία πράγματα που χρειάζεστε, όπως ρομαντικές στιγμές ή βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού». 

Είναι πολύ σημαντικό να μην κρίνουμε, αλλά να δίνουμε ο ένας στον άλλον χώρο για να μοιραστεί τις ανάγκες και τις σκέψεις του. 

Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες, όπως… μαγειρική / Unsplash
Δημιουργήστε μια ρουτίνα οικειότητας 

Η οικειότητα συνδέεται συχνά με το σεξ, αλλά η Campbell επισημαίνει ότι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο. «Για να διατηρήσετε μια σχέση αγάπης χωρίς σεξ, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα οικειότητας, για παράδειγμα μια αγκαλιά και ένα φιλί πριν βγείτε έξω». 

Για να αφαιρέσετε την πίεση για σεξ και να αντιληφθείτε τι στ’ αλήθεια συμβαίνει, προσπαθήστε να κρατηθείτε χέρι-χέρι ή απλώς να κάτσετε αγκαλιασμένοι στον καναπέ. 

Σύμφωνα με την Campbell αν τα ζευγάρια εξακολουθούν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, «ο ποιοτικός χρόνος που περνούν μαζί, είναι πιθανό να βελτιώσει τη σχέση έτσι ώστε η σεξουαλική χημεία να βρει τον δρόμο της επιστροφής». 

Για άλλους πάλι, οι ασκήσεις οικειότητας μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Η βραβευμένη κλινική ψυχολόγος Δρ Παταπία Τζοτζόλη λέει ότι η ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια των προσωπικών στιγμών μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ερωτικής έλξης μεταξύ των συντρόφων. 

«Ο διαλογισμός της αγκαλιάς περιλαμβάνει μια βαθιά ανάσα και τη σκέψη του συντρόφου σας μετά από 200 χρόνια. Αυτή η άσκηση του νου βοηθά τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τη ζωή και τη δυνατότητα που τους δίνεται να αγαπήσουν αυτό που έχουν τώρα». 

Στο χέρι σας είναι να ανάψει ξανά η σπίθα και να γίνει… πυρκαγιά / Unsplash
Ανανεωθείτε δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό 

Ένας από τους λόγους που μπορεί να μειωθεί η έλξη μεταξύ των ζευγαριών είναι η έλλειψη ποικιλίας. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το άγχος της εργασίας μπορεί να αφήσει ελάχιστο χρόνο για εκπλήξεις και ενθουσιασμό. Η κ. Τζότζολη προτείνει να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. 

«Εστιάζοντας στην προσωπική ανάπτυξη, καλλιεργείτε τη δική σας αίσθηση ολοκλήρωσης και ενισχύοντας την προσωπικότητα σας, συμβάλλεται θετικά στην εξέλιξη και βελτίωση της σχέση σας». 

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ανανεωμένη αίσθηση του εαυτού σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έλξη και ισχυρότερη εκτίμηση του ενός για τον άλλο. 

«Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες ως ζευγάρι, όπως μαθήματα χορού, μαγειρικής ή ό,τι άλλο σας ωθεί έξω από τα συνηθισμένα», προτείνει η Παταπία Τζότζολη. 

Σε κάθε περίπτωση στο χέρι σας είναι να ανάψει ξανά η σπίθα και να γίνει… πυρκαγιά. Μην αφήσετε τη σεξουαλικότητα να φύγει. Κάντε απλώς σεξ με τον άνθρωπό σας, γιατί όπως διατυμπανίζει ο θυμόσοφος λαός «τρώγοντας έρχεται η όρεξη…»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό