15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το πρώτο «crash test» για Στυλιανίδη στην Πολιτική Προστασία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Πρώτη δοκιμασία για τον επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αποτέλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης με την κυβέρνηση να στοιχηματίζει στο πρόσωπό του για μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μετά τις «χαμηλές πτήσεις» του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.  

Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσει κυρίως το κενό συντονισμού που απεκάλυψε η εμπειρία του καλοκαιριού, κλήθηκε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου να παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα γραφής στο νέο υπουργείο. Έτσι, λίγο μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:17 της Δευτέρας ο κ. Στυλιανίδης έσπευσε στην περιοχή με super puma συνοδευόμενος από το επιτελείο του για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα ενεργοποίησε το γενικό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τον συντονισμό των υπουργείων στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. 

Κατά την άφιξή του στην Κρήτη ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στο ζήτημα της στέγασης των πολιτών που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και απεύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να αποφεύγουν τις κατασκευές που έχουν υποστεί βλάβη. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να στηθούν άμεσα σκηνές με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 ατόμων κοντά στο Αρκαλοχώρι αλλά και να εξευρεθούν δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες στο Ηράκλειο. Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή ο οποίος  δήλωσε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης. 

Η δεύτερη προτεραιότητα του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας ήταν ο συντονισμός της καταγραφής της κατάστασης με μονάδες των αρμόδιων υπουργείων να πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που επλήγησαν από το σεισμό. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες διεξήχθησαν αυτοψίες σε 415 κτήρια και διαπιστώθηκε ότι 292 κατοικίες είναι προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και άλλες 11 είναι επικίνδυνες για χρήση ενώ βρέθηκαν ακατάλληλοι για χρήση 10 επαγγελματικοί χώροι, 18 δημόσια κτήρια και ιεροί ναοί, 9 σχολικές μονάδες και 26 αποθήκες και στάβλοι.  

Πέραν των πρώτων αυτών ενεργειών η μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη και η ανακοίνωση ευρύ πλέγματος μέτρων για την στήριξη των κατοίκων της περιοχής έδειξε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να ανεβάσει «στροφές» στο θέμα της πολιτικής προστασίας και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος ιδίως στο ζήτημα της αποκατάστασης των επικίνδυνων και κατεστραμμένων κτηρίων. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών ενώ οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού προκαλούν ανησυχίες για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα την επόμενη περίοδο. Το βέβαιο είναι πάντως ότι δύο και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές έχει εκπνεύσει και η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας να καλείται πλέον να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της προσπάθειας δείχνοντας από τις πρώτες ημέρες τις προθέσεις του. 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό