20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το προφίλ του Έλληνα εργαζομένου – Τι θέλει και τι ψάχνει από την αγορά εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο εργαζόμενος του 2023 δεν αμείβεται επαρκώς, ούτε αναμένει αύξηση στις αποδοχές κατά το νέο έτος. Αναζητεί και αλλάζει εργασία κάθε τρία χρόνια, ενώ υποστηρίζει την τετραήμερη εργασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τις αποδοχές του. Σε διαφορετική περίπτωση θέλει η διατήρηση του πενθημέρου να συνοδεύεται με αύξηση κατά 20% των αμοιβών του. Επιπροσθέτως έχει εναποθέσει τις ελπίδες για βελτίωση του μισθού του στην «επιστροφή» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πρόκειται για το προφίλ του Έλληνα εργαζομένου, έτσι όπως σκιαγραφείται από δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τη ΓΣΕΕ και την kariera.gr, εστιάζοντας τόσο στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όσο και στους αναζητούντες εργασία (job seekers) στη χώρα μας.

Μετακινήσεις

Το εντυπωσιακότερο εύρημα των ερευνών αφορά τη συχνότητα με την οποία οι Έλληνες εργαζόμενοι αλλάζουν εργασία. Πριν από λίγα χρόνια στη χώρα μας εφαρμόζονταν προγράμματα με κίνητρα για να ενισχύσουν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, προβάλλοντας το μότο ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρώσεις τον εργασιακό σου βίο στην ίδια δουλειά».

Σήμερα οι τέσσερις στους δέκα έλληνες εργαζομένους δηλώνουν πως αλλάζουν εργασία κάθε δύο ή τρία χρόνια, ενώ το 11% αλλάζει δουλειά κάθε χρόνο!

Μάλιστα 32% – που δύσκολα μετακινούνται – αυτοχαρακτηρίζονται ως… δεινόσαυροι.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η εποχή που ένας εργαζόμενος διένυε όλη του την επαγγελματική ζωή έχοντας αποκτήσει μόνο ένα επαγγελματικό προσόν έχει παρέλθει. Οι νέοι εργαζόμενοι αλλάζουν πολλές δουλειές και αναλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Το τετραήμερο

Πέραν τούτου, πάνω από 55% των αναζητούντων εργασία προτιμούν την τετραήμερη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Το 45% προτιμά την πενθήμερη εργασία, αλλά με 20% αύξηση μισθού.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, 34% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν πως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (work-life balance), 32% ανέφεραν τις ευκαιρίες ανέλιξης και εξέλιξης, 26% το καλό κλίμα και 8% τον καλό μάνατζερ.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο στην πλειοψηφία τους αφορούν τον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (43%), ενώ ακολουθούν ο σεξισμός και το bullying, η έλλειψη ευκαιριών και η άνιση αμοιβή.

Το 84% των ερωτηθέντων απαντούν πως ήταν ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο μισθός δεν φτάνει

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δύσκολα ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες εξαιτίας της ακρίβειας. Μάλιστα αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωση βασικών αγαθών για να αντεπεξέλθουν. Ο μισθός δεν επαρκεί. Δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις, ούτε έλαβαν αύξηση κατά το τελευταίο έτος. Δεν περιμένουν επίδομα τριετιών, ενώ δεν αμείβονται τις υπερωρίες τους όσοι εργάζονται υπερωριακά.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναδεικνύει ως κεντρικό στοιχείο την «ψήφο εμπιστοσύνης» των εργαζομένων στις κλαδικές συμβάσεις, καθώς οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα προστατεύονται καλύτερα με τις κλαδικές συμβάσεις, έναντι του 9% που επιλέγει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η έρευνα δείχνει πως εννιά στους δέκα εργαζομένους (90%) έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, ενώ τέσσερις στους δέκα (43%) πιστεύουν ότι η αύξηση των μισθών είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου.

Παρεμβάσεις

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ευρήματα της έρευνας, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι είναι αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των μισθών και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κατώτατων αμοιβών και την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό