16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ποδόσφαιρο είναι μόνο μάρκετινγκ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Στους αγώνες του Μουντιάλ, o αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, Μάνουελ  Νόιερ θέλησε να φορέσει ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο που έγραφε «One Love». Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να εκφράσει την υποστήριξή του στην ισότητα και την ελευθερία του λόγου στο Κατάρ. Η FIFA απείλησε όμως με κυρώσεις. Με αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έδειξε πώς βλέπει το ποδόσφαιρο: μόνο ως καθαρό εργαλείο μάρκετινγκ.

Περίπου 10 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης έσπευσαν να υπακούσουν. Ανακοίνωσαν ότι οι αρχηγοί των ομάδων τους  δεν θα φορούσαν τελικά περιβραχιόνιο “One Love”. «Για τη FIFA, το ποδόσφαιρο είναι απλώς μάρκετινγκ», γράφει η γερμανική Tagesspiegel. “H FIFA έχει προφανώς πουληθεί εξ ολοκλήρου στο Κατάρ», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μπερντ Νόιεντορφ , είπε ότι «γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά δεν θα κάνουμε την αντιπαράθεση με την FIFA στην πλάτη του Μάνουελ Νόιερ». Ο Βρετανός ρεπόρτερ Ρομπ Χάρις ανέβασε στο Twitter μια δήλωση από τις ομάδες που ήθελαν οι αρχηγοί τους να φορέσουν το περιβραχιόνιο «One Love».

Το μήνυμα γράφτηκε από κοινού από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ουαλία, την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ελβετία. «Η FIFA έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι αρχηγοί μας φορέσουν τα περιβραχιόνια στον αγωνιστικό χώρο, θα επιβληθούν κυρώσεις. Ως εθνικές ομοσπονδίες, δεν μπορούμε να φέρουμε τους παίκτες μας σε θέση να αντιμετωπίσουν ακόμη και αποκλεισμό από τους αγώνες. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τους αρχηγούς μας να μην φορέσουν το περιβραχιόνιο στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να βάλει τους παίκτες να αντιμετωπίσουν κίτρινες ή και κόκκινες κάρτες. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την απόφαση της FIFA, η οποία πιστεύουμε ότι είναι άνευ προηγουμένου. Γράψαμε στη FIFA τον Σεπτέμβριο για την επιθυμία μας να φορέσουν οι αρχηγοί των ομάδων το περιβραχιόνιο One Love για να υποστηρίξουμε ενεργά την ανεκτικότητα στο ποδόσφαιρο και δεν λάβαμε καμία απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι – είναι ισχυροί υποστηρικτές της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας και θα δείξουμε την υποστήριξή τους με άλλους τρόπους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Official: No country will wear the OneLove 🏳️‍🌈 armband at the 2022 FIFA World Cup. pic.twitter.com/LOZ4cQ2JpA

— FIFA World Cup 2022 (@2022_QatarWC) November 21, 2022

Ενάντια στο αθλητικό πνεύμα

Η ολλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι «το γεγονός ότι η FIFA θέλει να μας τιμωρήσει στο γήπεδο έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του αθλητισμού, που ενώνει εκατομμύρια», ανακοίνωσε η Ολλανδική Ομοσπονδίας. «Συμμεριζόμαστε το μήνυμα “One Love” και θα συνεχίσουμε να το διαδίδουμε, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Δεν θέλουμε ο αρχηγός της ομάδας μας να ξεκινήσει με κίτρινη κάρτα», αναφέρει η Ολλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Το περιβραχιόνιο “One Love” ήταν ήδη ένας συμβιβασμός επειδή οι ομάδες δεν θα χρησιμοποιούσαν το περιβραχιόνιο με την εικόνα του «Ουράνιου τόξου», στη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η ομοφυλοφιλία είναι αξιόποινη πράξη και μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών. «Είναι αξιολύπητο. Η επιτυχία στο γήπεδο υπερβαίνει τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα! Οι απειλές πιάνουν τόπο», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα T-Online.

H FIFA –η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προειδοποίησε άλλωστε ότι αν οι αρχηγοί των ομάδων φορούσαν αυτό το περιβραχιόνιο, δεν θα κινδύνευαν μόνο με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, αλλά και με αφαίρεση βαθμών. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο εκδικείται για την αυξανόμενη κριτική από τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για τον τρόπο με τον οποίο επέβαλε το Μουντιάλ στο Κατάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

Η δικαιολογία της FIFA

Η FIFA δικαιολόγησε την απαγόρευση με βάση  τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αναγνωρίζονται από όλους τους συμμετέχοντες. Σε ανακοίνωσή της τόνισε ρητά το Άρθρο 13.8.1 του κανονισμού της FIFA προβλέπει ότι «στους τελικούς του Μουντιάλ, ο αρχηγός κάθε ομάδας πρέπει να φορά ένα περιβραχιόνιο που παρέχεται από τη FIFA». Η FIFA υποστηρίζει καμπάνιες όπως το “One Love”, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που είναι γνωστοί σε όλους.

Σφοδρή κριτική για την παγκόσμια ομοσπονδία άσκησε η διεθνής οργάνωση φιλάθλων «Football Supporters’ Association» (FSA). «Σήμερα αισθανόμαστε περιφρόνηση για έναν οργανισμό που έχει αποδείξει τις πραγματικές του αξίες δείχνοντας κίτρινες κάρτες στους παίκτες και αποφεύγει την κόκκινη κάρτα στους διοργανωτές», έγραψε στο Twitter η FSA. «Το γεγονός ότι η Γερμανική Ομοσπονδία- η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο- η οποία πάντα περηφανεύεται για τη φιλανθρωπία της, αλλά και οι υπόλοιπες εννέα ομοσπονδίες υποχώρησαν – στέλνει ένα θλιβερό σημάδι στον κόσμο, σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία της έκφρασης και την ισότητα», υποστηρίζει η Tagesschau.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό