20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το «πετράδι» του Πειραιά και οι Κινέζοι, το χρυσοφόρο swap του Λούλη και γιατί χτύπησε «συναγερμός» στις τράπεζες – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν τρώνε κουτόχορτο… στην Cosco

·      «Σιγά μην αφήσουν τον Πειραιά οι Κινέζοι. Ειδικά τώρα που πήραν το πράσινο φως από το ΣτΕ για να προχωρήσουν τα έργα στο λιμάνι».

·      Αυτό λένε οι πηγές μας στην Ακτή Μιαούλη με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα περί ύπαρξης ενδιαφέρον από την Ινδία.

·      Μόλις χθες μάλιστα ο ΟΛΠ ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ που άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο.

·      Εξάλλου, ο Πειραιάς έχει κομβικό ρόλο στον σύγχρονο «δρόμο του Μεταξιού» που στήνει το Πεκίνο του Σι Τζινπίνγκ.

·      Τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια της Cosco στην Ελλάδα υπό τον Yu Zenggang, λένε οι ίδιες πηγές, είναι προσηλωμένα στην υλοποίηση του master plan.

·      Είναι αποφασισμένα μάλιστα να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τις διαδικασίες για την έκδοση νέων αδειών για τα έργα υποδομών στο μεγάλο λιμάνι.

·      Γιατί είναι μια αναγκαία διαδικασία, αφού το ΣτΕ είχε διαπιστώσει κάποια… θεματάκια…

—————

Το χρυσοφόρο swap των 7,2 εκατ. ευρώ που έκανε τη διαφορά

·      «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει».

·      Η κίνηση της Loulis Ingredients (πρώην Μύλοι Λούλη) να λύσει πρόωρα Συμβάσεις Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

·      Συγκεκριμένα, κατόπιν της πρόωρης λύσης και ολικής ρευστοποίησης των συμβάσεων αυτών η εταιρεία εισέπραξε ποσό € 7,22 εκ. ως χρηματοοικονομικό έσοδο.

·      Και έτσι κατάφερε να σώσει την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου…

·      Βέβαια, τα περιθώρια κέρδους δέχονται ισχυρότατη πίεση αφού χωρίς το χρυσοφόρο swap, τα κέρδη θα ήταν κάποιες χιλιάδες ευρώ.

·      Παρότι ο τζίρος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ!

·      Ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δύσκολα θα καταφέρει να εμφανίσει υψηλή κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα.

·      Παρά τα όσα λέγονται για κερδοσκοπία στα σιτηρά από τις αλευροβιομηχανίες…

————–

Ξεκινάει η κατάθεση των μαρτύρων στο σκάνδαλο της Folli Follie

·      Αίτημα να παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie κατέθεσε χθες η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας υπό τον Γιώργο Σάμιο.

·      Η θητεία της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie έχει λήξει, υποστήριξαν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αναπτύσσοντας στο δικαστήριο την ένσταση τους.

·      Νομικοί κύκλοι πάντως δίνουν λίγες πιθανότητες να κάνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας η έδρα.

·      Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κληθεί να καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας για την υπόθεση που συντάραξε το Πανελλήνιο με τη δράση των Κουτσολιούτσων.

·     Και φυσικά θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να πει…

————–

Έβγαλε «νύχια» στις τράπεζες το γεράκι της Αυστρίας

Νέα εκστρατεία ώστε να σφίξει κι άλλο τα «λουριά» της οικονομίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει το μέλος της ΕΚΤ, Robert Holzmann.

Πρόκειται για το «γεράκι» της Αυστρίας, ο οποίος έχει εισηγηθεί στο παρελθόν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από αυτές που έκανε η κεντρική τράπεζα.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην WirtschaftsWoche, δεσμεύτηκε να βρει συμπαραστάτες στην πρότασή του…

Ποια είναι λοιπόν αυτή  η νέα εκστρατεία;

Να αυξήσει η ΕΚΤ τα ελάχιστα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών στο 5% έως 10% (από 1% σήμερα).

Να καταθέτουν δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες περισσότερα χρήματα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες ως ελάχιστα αποθεματικά χωρίς τόκο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο λόγος; Η ΕΚΤ θα χρειαστεί αποθέματα στον ισολογισμό της σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης.

Η πρόταση προκάλεσε κάποια αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση τα σχόλια ήταν καθησυχαστικά.

Όπως καθησυχαστικές ήταν και οι εκτιμήσεις από τους ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους, καθώς εάν συμβεί αυτό θα έχει μία μικρή επίδραση στα κέρδη του 2024 και του 2025.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν κατά 3% – 6% κάθε χρόνο αυτή τη διετία αν ανέβει το MRR στο 5%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό