17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το Πεκίνο επέτρεψε τη γενικευμένη χρήση του κινεζικού «ChatGPT»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Baidu στον οποίο ανάμεσα στα άλλα ανήκει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα είχε ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες τη δημιουργία του δικού του προγράμματος γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, το Ernie, που αναπτύχθηκε στα πρότυπα και τη λογική του ChatGPT. Όμως η κινεζική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την ελεύθερη κυκλοφορία του προγράμματος.

Έτσι οι αρχικές εκδόσεις του προγράμματος δόθηκαν προς χρήση σε εταιρικούς πελάτες και συνεργάτες της Baidu αλλά και σε απλούς χρήστες που είχαν μπει σε μια σχετική λίστα αναμονής. Όταν ο αριθμός αυτών των χρηστών ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο η εταιρεία διέκοψε την πρόσβαση του σε άλλους χρήστες. Όπως ανακοίνωσε η Baidu το Ernie που στο μεταξύ αναβαθμίζεται συνεχώς θα διατίθεται πλέον ελεύθερα και μάλιστα όχι μόνο στην Κίνα αφού όπως έγινε γνωστό δεν θα ζητούνται στοιχεία ταυτότητας για να χρησιμοποιεί κάποιος το πρόγραμμα. Θα πρέπει φυσικά οι χρήστες να συμφωνήσουν με τους κανόνες λειτουργίας του προγράμματος και τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αρμόδιες κινεζικές Αρχές.

Υπάρχουν και άλλες κινεζικές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και παρά τις αρχικούς φόβους του Πεκίνου και τους περιορισμούς που έθετε η κινεζική κυβέρνηση στην ανάπτυξη και γενικευμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει να διαφαίνεται μια στροφή που πιθανώς συνδέεται με το γεγονός ότι κυριαρχούν σε αυτό το νέο και δυναμικά αναπτυσσόμενο νέο τεχνολογικό πεδίο αμερικανικές εταιρείες.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό