20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το παρόν της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ.ά. εν μέσω των δεινών της κοινωνίας!

Ειδήσεις Ελλάδα

Σωστή η επιλογή της ημερομηνίας για την εναρκτήρια εκδήλωση της εξελισσόμενης Αριστεράς: 13 Φλεβάρη, μέρα γουρσούζικη, αλλά και παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, μέρα γιορτής για την αγάπη, που ίσχυε στο παρελθόν και για τα μέλη του κόμματος αυτού, και μετατράπηκε σε… ημέρα του Ιούδα, το όνομα του οποίου συνδυάζεται με τον γουρσούζικο και για τη θρησκεία μας αριθμό 13!

Αναμενόμενο αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η… νίκη της ενωμένης αριστεράς έναντι του κυριαρχούντος Μητσοτάκη. Ομως, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να συζητηθεί το μέλλον αυτής της Αριστεράς, αφού δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί το παρόν της. Είναι λυπηρό αξιόλογα πρόσωπα να εκτίθενται. Πώς είναι δυνατόν να οραματίζονται ότι θα επιτύχουν τον στόχο τους, όταν η δημοκρατική αντιπολίτευση ούτε στο σύνολό της ξεπερνά το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος;

Το πάνελ της εκδήλωσης έδινε το μήνυμα μιας δυσερμήνευτης συνεργασίας, καθώς οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Νέα Αριστερά, δεν έχουν ακόμη αποκτήσει κομματική οντότητα.

Η ουρανοκατέβατη εμφάνιση στην εκδήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στάθηκε το «σόου» της βραδιάς. Ο πρόεδρος κυριάρχησε… και πέτυχε τον στόχο του, οι υπόλοιποι; Και εικάζεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος μπορεί να θέλει να ηγηθεί ενός νέου κόμματος. Ας πρόσεχαν όσοι τον… διόρισαν αρχηγό! Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα… θα σκέφτεται, σίγουρα, ο Αλέξης! και ποιος ξέρει τι άλλο σκέπτεται…

Μια σοβαρή και υπεύθυνη ευρύτερη συνεργασία κομμάτων και τάσεων του δημοκρατικού χώρου απαιτεί όρους και συμφωνίες επίπονες μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η εποχή μας, εξάλλου, που, ως φαίνεται, οδηγεί στην πρόοδο, μας ωθεί στη συνεργασία, ακόμη και στη μετακίνηση από έναν ιδεολογικό χώρο στον αντίθετο!

Η κοινωνία μας προχωρεί ταχύτατα, ξεπερνώντας ακόμη και παραδόσεις, αρχές, αξίες και θεσμούς, με μια τεχνολογία που βαδίζει αλματωδώς και τείνει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Σε άρθρο του ο εκλεκτός συνάδελφος ομότιμος καθηγητής Ι. Πυργιωτάκης μού θύμισε ότι ο σοφός Παπανούτσος αναζητούσε, πριν χρόνια, επίμονα τον εξανθρωπισμό της τεχνολογίας, ενώ εμείς σήμερα τείνουμε να επιβάλουμε την τεχνοκρατία σε βάρος των ανθρωπιστικών αξιών. Ως πολίτες –πιστεύω και εξ εξαιτίας της μακράς περιόδου της πανδημίας– παρακολουθούμε παθητικά τα γεγονότα, χωρίς τον προβληματισμό αν η κοινωνία μας μεταμορφώνεται ή τελικά… παραμορφώνεται. Αυτό, βέβαια, θα φανεί στο μέλλον.

Η άποψή μου, ίσως φαίνεται οπισθοδρομική, τα γεγονότα όμως στη χώρα μας, δυστυχώς, με δικαιώνουν. Ενδεικτικά θα αναφέρω την απόφαση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία στην ουσία της, βρίσκει σχεδόν όλους σύμφωνους, καθώς αναγνωρίζουν την ανάγκη προόδου της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών, αλλά και την δυνατότητα οικονομικού οφέλους της Ελλάδας. Η εφαρμογή, όμως, της απόφασης αυτής πάσχει ως προς την τήρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 16 που απαγορεύει ξεκάθαρα, όπως έγκριτοι συνταγματολόγοι επιβεβαιώνουν, την ίδρυση αυτών των πανεπιστημίων.

Εξάλλου, η πρωτοφανής υπόθεση των παρακολουθήσεων παραμένει σκοτεινή και ανεξερεύνητη, χωρίς να ανευρίσκεται ο / οι υπεύθυνοι! Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών καρκινοβατεί επικίνδυνα, και η αγροτική πολιτική οδηγεί στο αδιέξοδο τους αγρότες.

Κατά τα άλλα… όλα βαδίζουν ομαλά και σύννομα, και έρχεται ξαφνικά το καταδικαστικό χαστούκι της Ευρώπης! Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με πιθανές οδυνηρές επιπτώσεις ακόμη και στα οικονομικά της χώρας, και ας μην επαναπαυόμαστε στους ευνοϊκούς δείκτες για την δημοκρατία στη χώρα μας.

Οι πολίτες όλων των τάξεων αναζητούν μάταια δικαίωση στα εύλογα αιτήματά τους εξαιτίας του αφόρητου και ανεξέλεγκτου κόστους ζωής στην Ελλάδα, και η Κυβέρνηση επιδεικνύει διαρκώς την άριστη σήμερα εξέλιξη της Οικονομίας!

Μέσα σ’ ένα τόσο προβληματικό σκηνικό, η συζήτηση για σύνθεση της νέας Αριστεράς που θα γκρεμίσει το κάστρο της κυβερνητικής εξουσίας καταλήγει ν’ αγγίζει τα όρια της ουτοπίας!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό