23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το παρασκήνιο της παρ’ ολίγον υπουργοποίησης Αποστολάκη – Οι δύο εκδοχές

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την εμπλοκή που προκάλεσε η υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, επισκιάστηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από άγριο παρασκήνιο, άλλαξε γνώμη για την υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτακη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία του.

Η απροσδόκητη ανατροπή, προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και φαρμακερές βολές από το Μαξίμου κατά του κ. Αποστολάκη.

Το παρασκήνιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επικοινωνία του με τον κ. Αποστολάκη, του πρότεινε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά εκείνος ζήτησε να γίνει υπουργός, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης. Αναφέρουν επίσης ότι στη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου, υπήρχε σύμπνοια και μεταφέρουν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη, «θα τα δώσω όλα, σας ευχαριστώ για την τιμή».

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και ευχαριστούσε τους συνομιλητές του, ενώ είχε δώσει τα στοιχεία του καθώς και της συζύγου του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία στις 16.00.

Σήμερα το πρωί προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία «ήταν καλή».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά διότι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιλογής Αποστολάκη ήταν η συναίνεση.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τη συναίνεση, απαντώντας ο ίδιος «γιατί ήταν κάτι που θα τον ακύρωνε υπαρξιακά».

Το παρασκήνιο σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Η υπουργοποίηση Αποστολάκη, δεν ήταν κάτι απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτός από υπουργός της κυβέρνησης μαζί με την στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέθεταν την «τετράδα» που συμβουλευόταν ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και του μίλησε για αποστασία. Φεύγοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, η Κουμουνδούρου άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στον κ. Αποστολάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικά γύρω στις 13.30 τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον παγιδεύσει λέγοντάς του ότι θα είναι υπουργός κοινής αποδοχής.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό