19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το παζάρι για τον κατώτατο μισθό και ο χρησμός Χατζηδάκη, και τα τετ α τετ Φραγκογιάννη – Σδούκου με ExxonMobil και AES – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Άνοιξε

Εχει ανοίξει το παιχνίδι στο παρασκήνιο σχετικά το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – κάνουν τα «πρώτα χτυπήματα». Και το «παζάρι» – διαπραγμάτευση το λένε… – άρχισε. Ατύπως, προς το παρόν.

Διαδικασία

Δεδομένου ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού προβλέπεται από μία συγκεκριμένη διαδικασία. Δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας μία επιτροπή διαπραγμάτευσης, που εποπτεύει την διαδικασία αναθεώρησης, τα επιστημονικά ινστιτούτα – και δεν είναι λίγα – κάνουν τις εκθέσεις τους, τις οποίες συγκεντρώνει το ΚΕΠΕ. Τις επεξεργάζεται και καταθέτει την πρόταση του στο υπουργείο. Κι από εκεί και μετά αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το αριθμό 8. Δηλαδή θα είναι μεγαλύτερος των 800 ευρώ. Το πόσο δεν το αποκάλυψε.

Οχι κάτω από τον πληθωρισμό

Λίγες ημέρες νωρίτερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με δημοσιογράφους είπε πως ο νέος κατώτατος δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 3,5% που είναι ο πληθωρισμός του 2023. Δηλαδή δεν θα είναι μικρότερος από 807,3 ευρώ το μήνα.

Από 5% έως 6%

Στους επιχειρηματικούς κύκλους, όπως μου έλεγαν, κυκλοφορεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί από 5% έως 5,5%. Δηλαδή θα κυμανθεί από 819 ευρώ ως και 822,9 ευρώ. Στην κυβερνητική «πιάτσα» κυκλοφορεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι από 5% έως 6%. Δηλαδή μπορεί να φτάσει ως και 826,8 ευρώ το μήνα.

Ο μέσος όρος

Εν τω μεταξύ υπάρχει μία ακόμη παράμετρος. Η επαναλαμβανόμενη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα είναι 950 ευρώ το μήνα. Για να προκύψει αυτό θα πρέπει ετησίως – για τέσσερα χρόνια – να αυξάνεται κατά 42,5 ευρώ. Ως εκ τούτου η νέα αύξηση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτόν τον μέσο όρο. Δηλαδή δεν θα είναι μικρότερος ο νέος μισθός από 822,5 ευρώ τον μήνα.

Ο πρόεδρος!

Κι επειδή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι large – και προσπαθεί να … «ξορκίσει» την ακρίβεια – και του αρέσουν και οι … στρογγυλοποιήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός που τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, θα ανέλθει στα 830 ευρώ το μήνα. Κατά πάσα πιθανότητα….

Οι μεγάλοι

Να σας επισημάνω ακόμη ότι οι μεγάλοι εργοδότες, που είναι οι μεγάλες και μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ήδη πληρώνουν μεγαλύτερες εισαγωγικές αμοιβές από τον κατώτατο μισθό. Αυτές πλήττονται από τις νέες αυξήσεις μόνο στην επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση, στις τριετίες.

Στην Ουάσιγκτον

Στις 7 με 9 Φεβρουαρίου, όπως σας είχα ενημερώσει και διαβάσατε φυσικά και από τα σχετικά ρεπορτάζ του ΟΤ και του in.gr, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ο 5ος  Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδος.

Στο περιθώριο του ετήσιου θεσμού έγιναν ορισμένα ενδιαφέροντα meetings ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη της χώρας και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Οι υφυπουργοί Φραγκογιάννης και Σδούκου

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και μεταξύ των άλλων τον συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι δύο υφυπουργοί με τη βοήθεια και αμερικανών αξιωματούχων συναντήθηκαν με διοικητικά στελέχη μεγάλων ομίλων.

Η ExxonMobil

Στις 9 Φεβρουαρίου η κυρία Σδούκου συναντήθηκε με τον κ. Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα επόμενα βήματα που αφορούν στον κοινό σχεδιασμό προκειμένου να ωριμάσουν οι διαδικασίες εκείνες για τη διενέργεια των πολυαναμενόμενων πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων στα θαλάσσια blocks της Κρήτης προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μαθαίνω, ότι η ExxonMobil είναι κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης αλλά θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα ανακύψει κάποιο διοικητικό εμπόδιο.

Όπως και να χει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός θα πρέπει να τρέξει… πριν και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την πρώτη γεώτρηση.

Η AES

Οι δύο Έλληνες υφυπουργοί όμως πραγματοποίησαν κι άλλη μία συνάντηση με μεγάλη εταιρεία στο χώρο της πράσινης ενέργειας με δραστηριότητα την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογίων στην ενεργειακή απόδοση και την παροχή λύσεων εφαρμογής τους σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Πρόκειται για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης AES. Οι κ.κ. Φραγκογιάννης και Σδούκου συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό υφυπουργός Geoffrey Pyatt επισκέφτηκαν στις 7 Φεβρουαρίου στο Arlington της Βιρτζίνια τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας AES. Το ενδιαφέρον, όπως μαθαίνω εστιάστηκε στον τομέα του πράσινου υδρογόνου με την αμερικανική εταιρεία να εκδηλώνει ενδιαφέρον για business στην Ελλάδα.

Μένει να δούμε πώς θα προετοιμάσει το έδαφος η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό