20 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Το πένθιμο ξυπνητήρι των Βορειοκορεάτων που ηχεί από τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας

Ειδήσεις Ελλάδα

Με πρωινό εγερτήριο ξυπνούν κάθε μέρα στις 6 το πρωί οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.

Από τα μεγάφωνα της Πιονγκφιάνγκ ηχεί κάθε μέρα μία θλιβερή μελωδία, που «σκεπάζει» κάθε διαμέρισμα, δρόμο και γωνιά της πόλης.

Η μουσική είναι από το κομμάτι «Πού είσαι αγαπημένε μου στρατηγέ» αναφερόμενο στον πρώτο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σονγκ.

Τουλάχιστον από το 2008, το τραγούδι παίζει από τα ηχεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Πιονγκγιάνγκ το πρωί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 5, η σκόπιμη επιλογή του χρόνου, νωρίς το πρωί, μπορεί να χρησιμεύει για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του καθεστώτος και να υπενθυμίσει στους πολίτες την υποταγή τους στο κράτος από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν.

Αυτή η πρακτική υπογραμμίζει τον καταπιεστικό χαρακτήρα του καθεστώτος και δείχνει τις πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τον έλεγχο του πληθυσμού του.

Μια διασκευή του τραγουδιού από το Pochonbo Electronic Ensemble παίζει κάθε πρωί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ στις 6 π.μ. μέσω ενός συστήματος μεγαφώνων στον πύργο του ρολογιού του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Πιονγκγιάνγκ έχουν αναφέρει αυτό το καθημερινό συμβάν από το 2008. Έχει υποτεθεί ότι η μετάδοση του τραγουδιού σε όλη την πόλη χρησιμεύει ως πρωινό ξυπνητήρι.

Ο συγγραφέας Travis Jeppesen, στο βιβλίο του 2018 See You Again in Pyongyang σχετικά με τα ταξίδια του στη Βόρεια Κορέα, περιέγραψε τον ήχο του “Where Are You, Dear General?” μέσω των μεγαφώνων της Πιονγκγιάνγκ ως αυτό ενός “παλαιωμένου συνθεσάιζερ ” όπως ένα τερεμίν, ενώ άλλοι έχουν περιγράψει τον ήχο ως “πολύ παραμορφωμένο και μόλις αναγνωρίσιμο” από το αρχικό τραγούδι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό