22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το «ουγγαρέζικο άλογο» του Ολυμπιακού που… κάλπαζε σκοράροντας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Νίκος Γιούτσος, «θρύλος» του Ολυμπιακού άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών την Τρίτη 7 Νοεμβρίου. Το όνομα του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ένδοξη ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Γεννήθηκε στην Καστοριά, αλλά αναγκάστηκε να φύγει για τη Βουδαπέστη ως πολιτικός πρόσφυγας εν μέσω εμφυλίου, μαζί με την αδερφή του. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα Ελλήνων προσφύγων, Όλυμπος, ενώ, το 1960 πήρε μεταγραφή στην ουγγρική Τσέπελ. Ο νεαρός Γιούτσος κατάφερε να λάμψει και να δείξει τις εξαιρετικές του ικανότητες, ενώ, μάλιστα, του ζητήθηκε να αλλάξει υπηκοότητα ώστε να αγωνιστεί με το εθνόσημο της Ουγγαρίας, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Το 1964 το όνομα του ακούστηκε έντονα στην Ελλάδα λόγω του ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού προς το πρόσωπο του. Μάλιστα, για εκείνον είχαν μιλήσει και στον γιατρό και παράγοντα της ΑΕΚ, Βασίλη Χατζηγιάννη, αλλά και στον εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρο Νικολαΐδη. Οι δύο ομάδες πάλεψαν για την απόκτηση του, αλλά το γεγονός ότι στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» καθόταν ο Ούγγρος, Ναντόρ Τσιέρνα, έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Η «ερυθρόλευκη» μεταγραφή του

Με τη βοήθεια του Μανώλη Γλέζου, αλλά και ενός βιομήχανου παράγοντα των Πειραιωτών, οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν σε επικοινωνία με τον Γιούτσο και του εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, με εκείνον να απαντάει καταφατικά. Ο Ολυμπιακός έσπευσε να του βγάλει διαβατήριο μίας χρήσης, με τη φωτογραφία του από… εφημερίδα της Ουγγαρίας!

Ο Νίκος Γιούτσος έφτασε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1964. Μόλις είδε τον εξοπλισμό της προπόνησης του Ολυμπιακού αποφάσισε να μαζέψει τα πράγματα του και να γυρίσει πίσω στην Ουγγαρία. Έφτασε, μάλιστα, μέχρι το σημείο να αγοράσει κρυφά εισιτήριο, ώσπου κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει γιατί δεν είχε διαβατήριο. «Με εξαπάτησαν», είχε δηλώσει ο Γιούτσος.

Ντεμπούτο με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» έκανε στις 10 Ιανουαρίου του 1965, σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο έληξε ισόπαλο 1-1. Μέχρι το 1974, ο Γιούτσος αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό και σημείωσε 211 γκολ σε 499 αναμετρήσεις, ενώ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1966,1967,1973,1974) και ισάριθμα κύπελλα Ελλάδας (1964,1968,1971,1973).

Μερικές από τις πιο σημαντικές του στιγμές στον Ολυμπιακό είναι το γκολ που πέτυχε κόντρα στον Πανσερραϊκό τον Ιούνιο του 1966 στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης, το οποίο και χάρισε στην ομάδα του το πρωτάθλημα, όπως και τα τέσσερα γκολ που πέτυχε στη νίκη με 4-2 επί της Παναχαϊκής.

Το σύνθημα «έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε» που ακουγόταν από τα χείλη των φιλάθλων, οφείλεται σε έναν πωλητή στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης».

EUROKINISSI
«Ουγγαρέζικο άλογο»

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον φώναζαν «ουγγαρέζικο άλογο», για τον τρόπο που… κάλπαζε όπως έλεγαν προς τα αντίπαλα δίχτυα. Σε συνεργασία με τον Γιώργο Σιδέρη και τον Βασίλη Μπότινο, οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» παρακολουθούσαν μερικές ξεχωριστές στιγμές στο «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης».

EUROKINISSI

Ο Γιούτσος άνηκε στη «χρυσή» ομάδα του Ολυμπιακού που είχε σημειώσει 11 συνεχόμενες νίκες στην έναρξη του πρωταθλήματος τη σεζόν 1966/67. Ο ίδιος είχε πει: «Ήταν μια αξέχαστη σεζόν. Είχαμε έναν σπουδαίο προπονητή με τεράστιο όνομα, τον Μάρτον Μπούκοβι, τον οποίο γνώριζα ήδη. Μας είχε αγαπήσει πολύ κι εμείς το ίδιο. Είχε αγαπήσει τον Ολυμπιακό».

Εθνικός Πειραιώς

Παρ’ όλο που έφυγε από τον Ολυμπιακό δεν άφησε τον Πειραιά. Το 1974 πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό, στον οποίο σημείωσε δύο γκολ σε 43 εμφανίσεις. Μόλις δύο χρόνια έμεινε στη φαληρική ομάδα. Σε ηλικία 35 ετών κρέμασε τα παπούτσια και άφησε αμέτρητες αναμνήσεις στους φίλους τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του ποδοσφαίρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό