19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το νόστιμο σνακ που τρώμε συχνά τα βράδια ίσως είναι ο λόγος που χάνουμε (κυριολεκτικά) τον ύπνο μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις γευστικές σου επιλογές. 

Για πολλές από εμάς, τα ιδανικά βράδια περιλαμβάνουν άραγμα στον καναπέ βλέποντας αγαπημένο Netflix με ένα κατάλληλο πάντα σνακ στο πλάι. Αλλά αυτή η ένοχη απόλαυση που «πάει πακέτο» με ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μπορεί να μάς κάνει κυριολεκτικά να χάσουμε τον ύπνο μας.

Θεωρείται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από αϋπνία, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί και να κάνει έναν ποιοτικό ύπνο που θα τον ξεκουράσει και μία ειδικός μοιράζεται έναν πολύ βασικό λόγο που συμβαίνει. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την Denise Iordache, ειδικό ύπνου και θεραπεύτρια από το JoySpace Therapy, η κατανάλωση γλυκών και ζαχαρούχων προϊόντων μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο μας όταν τα καταναλώνουμε το βράδυ.

Μιλώντας αποκλειστικά στη Mirror, η Iordache είπε: «Ο ποιοτικός ύπνος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας, επηρεάζοντας τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, αλλά δυστυχώς, η ζάχαρη, που είναι ένα “γνωστό διεγερτικό” μπορεί να μας εμποδίσει. Η ζάχαρη αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μια έκρηξη ενέργειας και εγρήγορσης –ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε πριν τον ύπνο».

Εάν τρώτε λιχουδιές με ζάχαρη πριν τον ύπνο, θα οδηγήσει σε «ταχεία άνοδο» και «επακόλουθη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αναγκάζοντας το σώμα σας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης», εξήγησε η Denise. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές ξυπνήσεις και ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα σας παλεύει να διατηρήσει σταθερό το σάκχαρο στο αίμα».

Πρέπει να πλένεις ξανά τη συσκευασμένη σαλάτα από το μάρκετ; Η αλήθεια είναι πως όχι

Η ζάχαρη μάς κάνει επίσης να νιώθουμε σε εγρήγορση, καθώς είναι μια «γρήγορη πηγή ενέργειας», που σημαίνει ότι «η κατανάλωσή της κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση όταν το σώμα μας θα πρέπει να “πέφτει”», λέει η Iordache και προσθέτει, «Αυτή η αυξημένη εγρήγορση μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου».

Και αν αγαπάς τη σοκολάτα ή το παγωτό, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά καθώς «συχνά περιέχουν καφεΐνη» -ένα άλλο διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να μας απομακρύνει περισσότερο από τη… χώρα των ονείρων. «Ακόμα και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να κάνει δύσκολη τη χαλάρωση και τον ύπνο, ειδικά αν καταναλωθεί αργά την ημέρα», λέει η ειδικός.

Επιπλέον, η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει «πεπτικές ενοχλήσεις», όπως δυσπεψία, αέρια και φούσκωμα. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο να νιώσει κάποιος άνετα, γι’ αυτό το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει σωστά πριν τον ύπνο.

Αυτές τις πέντε τροφές και τα μάτια σου: Οι αλλαγές στη διατροφή που θα προστατέψουν την όρασή σου

Η Denise προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι «προσεχτικοί» σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης τα βράδια και να την αποφεύγουν δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο. «Ο αντίκτυπος της ζάχαρης στον ύπνο συχνά υποτιμάται. Το να προσέχουμε την πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά τις απογευματινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Για να προωθήσουμε τον ήρεμο ύπνο, συνιστάται να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και σνακ τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο», λέει χαρακτηριστικά.

«Αυτό επιτρέπει στο σώμα μας επαρκή χρόνο για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη (όπως συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μιάμιση έως δύο ώρες), μειώνοντας την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα και τις πεπτικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντί για γλυκές λιχουδιές, θα πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τον ύπνο, όπως μια μικρή μερίδα γιαούρτι, μερικά κεράσια, μια μπανάνα, έναν απλό χυλό ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς (ανάλατους). Αυτές οι επιλογές παρέχουν πιο σταθερές πηγές ενέργειας που δεν θα επηρεάσουν τον ύπνο μας», προσθέτει η ειδικός.

Το Tik Tok σου βρήκε έναν εναλλακτικό τρόπο για να καταπολεμήσεις τον πονοκέφαλο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό