20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το «ντέρμπι του Αποστολάκη» που… δίχασε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ειδήσεις Ελλάδα

19/10/1990: Ο Στράτος Αποστολάκης εισέρχεται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ως παίκτης του… Παναθηναϊκού, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό. Από τις απειλές και την οριστική ματαίωση ενός αγώνα, στο «εμπόλεμο» κλίμα που επικρατούσε πριν το ματς και ένα «κλάδεμα» που αποτέλεσε το… highlight.

«Είμαι Ολυμπιακάκιας από τότε που πήγε στον Πειραιά ο Μίχας». Με αυτή τη δήλωση είχε εκκινήσει την θητεία του στον Ολυμπιακό ο Στράτος Αποστολάκης το καλοκαίρι του 1985. Ο Έλληνας αμυντικός είχε απασχολήσει και τους δύο «αιώνιους», ωστόσο στο τέλος αποφάσισε να ενταχθεί στους «ερυθρόλευκους».

Κατέκτησε μαζί τους αρκετά τρόπαια, όπως και το Κύπελλο Ελλάδας το 1990 απέναντι στον ΟΦΗ, όντας ο αρχηγός της ομάδας. Εν μέσω διοικητικών αναταραχών, καθώς οι «πληγές» που είχε αφήσει το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν είχαν ακόμα… επουλωθεί, εκείνος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες.

Η… σφήνα του Βαρδινογιάννη και η «κουτάλα της Ευρώπης»

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε να τον φέρει στον Παναθηναϊκό και του πρόσφερε ένα καλύτερο συμβόλαιο. Ο Αποστολάκης δεν μπορούσε να δεχθεί την πρόταση, καθώς δεσμευόταν ήδη με τον Ολυμπιακό, όμως ο «καπετάνιος» ανακάλυψε ένα νομικό παράθυρο που κάλυπτε την περίπτωσή του.

Έτσι, αποχώρησε για τον… μισητό αντίπαλο, ο αθλητικός δικαστής ακύρωσε την μεταγραφή και του επέβαλε εννιάμηνη τιμωρία αποκλεισμού, προτού κερδίσει την έφεση και ολοκληρώσει την κίνησή του. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» έβλεπαν εκ νέου έναν ποδοσφαιριστής τους να αλλάζει «στρατόπεδο», μετά τους Γιώργο Δεληκάρη, Μάικ Γαλάκο, Γιάννη Κυράστα, Νίκο Βαμβακούλα και Νίκο Σαργκάνη.

Τότε, ήρθε το… κερασάκι στην τούρτα από τον Αποστολάκη. «Είμαι Παναθηναϊκός από μικρός και ήρθα για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα, όχι με το κουταλάκι», ανέφερε. Ο Αγρινιώτης έριξε… λάδι στη φωτιά και ο «πόλεμος» είχε μόλις αρχίσει.

Πολεμικό κλίμα, στρατιωτικά μέτρα και ένα Σούπερ Καπ που… δεν έγινε ποτέ

Η ώρα που οι δύο ομάδες θα ερχόντουσαν αντιμέτωπες δεν θα… αργούσε να έρθει. Ωστόσο, με τους φίλους του Ολυμπιακού να θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα… χέρια τους, το μεταξύ τους παιχνίδι για το Σούπερ Καπ ματαιώθηκε, υπό τον φόβο επεισοδίων. Η κληρωτίδα, όμως, χάλασε τα… σχέδια της διοργανώτριας αρχής.

Στην 5η μόλις αγωνιστική ορίστηκε το 100ο ντέρμπι «αιωνίων» στην ιστορία και ο Αποστολάκης θα επέστρεφε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και στις εφημερίδες υπήρχαν απειλητικά μηνύματα ότι θα… χυθεί αίμα (!), εφόσον οπαδοί του Παναθηναϊκού αποφασίσουν να κατέβουν στο Φάληρο.

Πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας της εποχής

Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» από την δική τους την μεριά, έχοντας στα χέρια τους 9.000 εισιτήρια, απαντούσαν στους Πειραιώτες ότι θα πάρουν… αιχμαλώτους!

Το highlight με το… τάκλιν του Μητρόπουλου και η αντίδραση του Αποστολάκη

Το ματς διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου του 1990, υπό την παρουσία 2.500 αστυνομικών και ενός 3ου πάγκου για τα… ΜΑΤ! Υβριστικά συνθήματα και γιουχαΐσματα συνόδευαν κάθε επαφή του Αποστολάκη με την μπάλα, ενώ δεχόταν «βροχή» κερμάτων και μπουκαλιών, όποτε επιχειρούσε να εκτελέσει… πλάγιο για την ομάδα του.

Η αναμέτρηση ήταν άνοστη και «στείρα» (0-0), με το σπουδαιότερο στιγμιότυπό της να είναι το «κλάδεμα» του Τάσου Μητρόπολου πάνω στον πρώην συμπαίκτη του, το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Ο Αποστολάκης αποχώρησε εμφανώς επηρεασμένος από τα όσα αντίκρισε και… άκουσε, τονίζοντας εν συνεχεία πως: «Λύγισα όταν άκουσα να βρίζουν τη μάνα μου. Πάω στο χωριό να τη δω!». Η «βόμβα» που είχε τοποθετηθεί, πάντως, από τις δύο μεριές δεν… πυροδοτήθηκε και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Το ντέρμπι ξεχάστηκε γρήγορα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Στράτος Αποστολάκης και ο «πόλεμος» που ξέσπασε, θα λησμονούνται για χρόνια. Όπως και το ότι φόραγε την πράσινη φανέλα μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη…

Πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας της εποχής

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό