21.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Το να ζεις βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διατύπωση του τίτλου άκρως ειρωνική. Και η Amanda Mull, αρθογράφος του Atlantic την επιλέγει για να σχολιάσει την πρόσφατη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πιθανή σύνδεση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο.

Όπως εξηγεί το 2016 σταμάτησε να πίνει ένα γνωστό διαιτητικό αναψυκτικό – πράγμα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο για μία γυναίκα που είχε μεγαλώσει στα προάστια της Ατλάντα, όπου βρίσκονται τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της εταιρείας που το παράγει. Στο πατρικό της το ψυγείο ήταν πάντα εφοδιασμένο με το δημοφιλές αναψυκτικό. Στο σχολείο μπορούσε επίσης να το αγοράζει. Όταν μετακόμισε στη φοιτητική εστία, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να γεμίσει το μίνι ψυγείο με κουτάκια.

«Θα πίστευε κανείς ότι η διακοπή θα ήταν οδυνηρή. Προς έκπληξή μου, ήταν εύκολο. Για χρόνια, άκουγα ανέκδοτα για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα ποτά διαίτης και ένιωθαν ότι η υγεία τους βελτιώνεται φαινομενικά από τη μια μέρα στην άλλη: καλύτερο ύπνο, καλύτερο δέρμα, καλύτερη ενέργεια…. Επτά χρόνια αργότερα, δεν αισθάνομαι καλύτερα από ποτέ. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν με εμπόδισαν, όπως αποδεικνύεται, να κοιμηθώ καλά ή να ηρεμήσω τη ροδόχρου ακμή ή να νιώσω ζωντάνια. Εκτός από την καφεΐνη, δεν φαίνεται να έχουν καμία διαφορά στο πόσο καλά ή άσχημα ένιωθα» σχολιάζει.

Το Reuters λοιπόν μετέδωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ θα κηρύξει σύντομα την ασπαρτάμη, το γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά διαιτητικά αναψυκτικά και άλλα προϊόντα χωρίς θερμίδες, ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο». «Μάλλον θα έπρεπε να ένιωθα δικαιωμένη. Μπορεί να μην αισθάνομαι καλύτερα τώρα, αλλά πολλά χρόνια από τώρα (χτυπήστε ξύλο), θα είμαι καλύτερα. Αντίθετα, δεν ένιωσα τίποτα τόσο πολύ όσο εκνευρισμό» σημειώνει και εξηγεί τι είναι αυτό που τη θυμώνει.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός τροφών και συμπεριφορών έχει γίνει το τακτικό θέμα ασαφών, συνεχώς μεταβαλλόμενων προειδοποιήσεων για την υγεία – ψεύτικα γλυκαντικά, πραγματική ζάχαρη, κρασί, βούτυρο, γάλα, υδατάνθρακες, καφές, λίπος, σοκολάτα, αυγά, κρέας, βιγκανισμός, χορτοφαγία, άρση βαρών, υπερβολικό νερό και πολλά άλλα. Όσο περισσότερες προειδοποιήσεις υπάρχουν, τόσο λιγότερη σημασία έχουν. Τι ακριβώς πρέπει να κάνει κάποιος με οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες, εκτός από το να νιώθει άσχημα για τα πράγματα που του αρέσουν»;

Η μερίδα του λέοντος της έρευνας σε αυτό το θέμα συμβαίνει σε αυτό που είναι γνωστό ως παρατηρητικές μελέτες – οι επιστήμονες παρακολουθούν την κατανάλωση και καταγράφουν τα αποτελέσματα για την υγεία, αναζητώντας κοινά σημεία και τάσεις που συνδέουν τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις. Αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να σας πουν εάν η συμπεριφορά προκάλεσε το αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν μια συσχέτιση που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Η τακτική, παρατεταμένη κατανάλωση αναψυκτικού έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2 και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, μεταξύ άλλων – εύλογα ενοχλητικές συσχετίσεις για άτομα που ανησυχούν για την υγεία τους.

Αλλά υπάρχει ένας τεράστιος παράγοντας που περιπλέκει την κατανόηση του τι σημαίνει αυτό: Για δεκαετίες, οι διαφημίσεις συνιστούσαν στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούσαν –ή είχαν ήδη κάποια από αυτά τα προβλήματα- να αντικαταστήσουν την πραγματική ζάχαρη με υποκατάστατα. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν αυτές τις υποκαταστάσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή ακόμη και να μειώσουν το σάκχαρό τους. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα -η υγεία είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο σχεδόν από κάθε άποψη- αλλά πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν να περιορίσετε την κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης ως εύλογη προφύλαξη.

«Για λόγους επιχειρηματολογίας, ας υποθέσουμε ότι η αναφορά του Reuters είναι σωστή: Σε δύο εβδομάδες, ο οργανισμός θα ενημερώσει την ονομασία του γλυκαντικού για να υποδείξει ότι είναι “πιθανώς καρκινογόνο”. Για τους κανονικούς ανθρώπους, αυτές οι λέξεις – ειδικά στο πλαίσιο των δημόσιων δελτίων ενός οργανισμού υγείας – φαίνονται να υπονοούν πραγματικό κίνδυνο.  Τα στοιχεία μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη όλα, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η απειλή είναι πραγματική, ότι υπάρχει λόγος να τρομάζει το ευρύ κοινό» παρατηρεί η αρθογράφος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό