19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το ναυάγιο στην Πύλο έκανε τη Jolie να πει μια ιστορία για τον άντρα που μπήκε σε τέτοιο καράβι

Ειδήσεις Ελλάδα

«Έχω αρρωστήσει με τα νέα (του ναυαγίου)», έγραψε χαρακτηριστικά η Angelina Jolie στο ξεκίνημα του κειμένου της στο Instagram.

Στα 48 της χρόνια και μετά τη μακρά θητεία της ως πρέσβειρα Ηνωμένων Εθνών και προστάτης των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων, η Angelina Jolie δεν θα μπορούσε παρά να τοποθετηθεί μετά το πολύνεκτο ναυάγιο των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου.

Με ένα βίντεο από το BBC που μιλούσε για το ναυάγιο των 750 μεταναστών που στοιβάχτηκαν στο αλιευτικό του θανάτου, η Jolie εγραψε τη δική της ιστορία για τον άντρα που βρέθηκε σε ένα τέτοιο καράβι, όχι για μια καλύτερη ζωή όπως πολλοί νομίζουν αλλά γιατί η φρίκη της καθημερινότητάς του ίδιου και της συζύγου του ήταν τέτοια που δεν την άντεχαν πια.

https://www.instagram.com/reel/CthC7r-tu-T/Η ιστορία του γιατρού που άγγιξε τη Jolie

Η Jolie, εξήγησε πως κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο, εκτός και δεν έχει άλλη επιλογή και στη συνέχεια μοιράστηκε την ιστορία του γιατρού που γνώρισε, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και την κόρη του αφού προσπαθούσε επί ώρες να κρατήσει τις δύο γυναίκες της ζωής του ζωντανές σε ένα ανάλογο ναυάγιο:

«Τον ρώτησα γιατί θα έμπαιναν σε ένα τόσο γεμάτο πλοίο που φαινόταν επικίνδυνο, γιατί να ρισκάρει κανείς από την αρχή.

“Μου είπε ότι είχε ζήσει επί χρόνια στην εμπόλεμη ζώνη προσπαθώντας να βοηθήσει, ως γιατρός. Μετά, πήρε την οικογένειά του μακριά από το μέτωπο σε μια συνοριακή χώρα όπου, όμως αντιμετώπισαν θέματα διάκρισης. Δεν κατάφεραν να εργαστούν, η κόρη τους δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο. Η σύζυγός του δεχόταν πολύ συχνά, παρενόχληση και τον εκλιπαρούσε να κανονίσει να ανεβούν στο πλοίο.

Βρήκαν μικροδουλειές για να μαζέψουν χρήματα για το εισιτήριο, τους έβαλαν σε μια μικρή βάρκα και τους έστειλαν ανοιχτά. Εκεί, έφτασαν σε ένα μεγαλύτερο πλοίο, υπερφορτωμένο με άλλο κόσμο και ζήτησαν να γυρίσουν πίσω, όμως οι λαθρέμποροι αρνήθηκαν να τους επιστρέψουν στη στεριά.

Το πλοίο έφτασε στα μισά. Μου είπε πως ήταν δύσκολο μέχρι και να αναπνεύσουν. Όλοι ήταν τρομοκρατημένοι. Μετά, ένα άλλο πλοίο εμφανίστηκε και τους εμβόλισε. Ξεκίνησαν όλοι να τσιρίζουν. Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει. Πέρασε ώρες κρατώντας τη γυναίκα και την κόρη του, όμως δεν κατάφερε να τις κρατήσει στην επιφάνεια και τις έχασε.

Αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθά άλλους ως κλινικός γιατρός. Δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κακός γονιός. Δεν είχε επιλογές. Ένας από τους μύθους που υπάρχουν είναι πως αυτό συμβαίνει από την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Αυτό όμως, υποβιβάζει την πραγματική φρίκη που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά που κάνει αυτό τον δρόμο να αντιπροσωπεύει την ύστατη, απέλπιδα προσπάθεια κάποιου να κρατήσει την οικογένειά του ασφαλή”

Θα έπρεπε να εστιάσουμε στο γιατί, καταρχήν, πρόσφυγες και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο σπίτι τους και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να σταθεροποιηθούν κάπου… Εμείς, στη Δύση, ανακατευόμαστε με τρόπους που αναστατώνει τις ζωές τους ενώ εκμεταλλευόμαστε τους πόρους τους, ξεγελάμε τη φτώχεια τους αγοράζοντας όλη τη γη τους. Όλα αυτά είναι κομμάτι της αδικίας και της τραγωδίας που οδηγεί τους ανθρώπους να ρισκάρουν τις ζωές τους κατά αυτό τον τρόπο», τονίζει χαρακτηριστικά η Angelina.

Η Angelina Jolie αφιέρωσε πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκπροσώπησε την Ύπατη Αρμοστεία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης από το 2001 μέχρι το 2012 και στη συνέχεια ως Ειδική Απεσταλμένη από το 2012 μέχρι το 2022.

Στον κρίσιμο ρόλο της ως Ειδική Απεσταλμένη, η Jolie χρησιμοποίησε την ισχυρή φωνή της για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη υπέρ των προσφύγων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κα Jolie πραγματοποίησε περισσότερες από 60 αποστολές στο πεδίο βιώνοντας από κοντά τον πόνο και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και ζητώντας επείγουσες λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εκτοπισμένων ανθρώπων.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Jolie αποχώρησε από τον ρόλο της ως Ειδική Απεσταλμένη για να ασχοληθεί με ένα ευρύτερο πλαίσιο ανθρωπιστικών θεμάτων και θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως μία από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες των δικαιωμάτων των προσφύγων που ασκεί μεγάλη επιρροή, η ανθρωπιστική της δράση θα συνεχίσει να περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τα ζητήματα αναγκαστικού εκτοπισμού.

Η Angelina Jolie εκπροσώπησε και στο παρελθόν την Ύπατη Αρμοστεία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, από το 2001 μέχρι το 2012. Δούλεψε ακούραστα, έχοντας πραγματοποιήσει σχεδόν 60 αποστολές στο πεδίο, ασκώντας σημαντική επιρροή πάνω στα ζητήματα των προσφύγων και των εκτοπισμένων.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό