17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το νέο Toyota Land Cruiser επιστρέφει στις ρίζες του

Ειδήσεις Ελλάδα

Την 1η του Αυγούστου του 1951, μέσα από τις ανάγκες που δημιούργησε ο πόλεμος της Κορέας γεννήθηκε ένα σύμβολο για την Toyota. Το “BJ” ήταν το πρώτο Land Cruiser, άσχετα αν έπρεπε να περάσουν σχεδόν 3 χρόνια για να βαφτιστεί και δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποδείξει τις δυνατότητες του καθώς έγινε το πρώτο όχημα που… αναρριχήθηκε στον 6ο σταθμό του όρους Fuji! Από τότε, 72 χρόνια πριν, η αποστολή της Toyota για το Land Cruiser είναι να παρέχει ένα όχημα που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες και ο κόσμος το αναγνώρισε αυτό καθώς το Land Cruiser έγινε ένα από τα best-sellers της ιαπωνικής εταιρίας με 11.3 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε περισσότερες από 170 χώρες!

Με τη νέα γενιά, η Toyota ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην τεράστια ιστορία του μοντέλου, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη αλλά ταυτόχρονα, επιστρέφοντας στις ρίζες του Land Cruiser. Όλα αυτά γίνονται εμφανή ήδη από την επιλογή του πλαισίου – τύπου σκάλας βεβαίως, αφού οι εκτός δρόμου δυνατότητες είναι αδιαπραγμάτευτες. Το νέο Land Cruiser βασίζεται στην GA-F αρχιτεκτονική της Toyota, η οποία είναι 50% πιο άκαμπτη με αποτέλεσμα η συνδυαστική ακαμψία πλαισίου-αμαξώματος να είναι κατά 30% αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόκριση του οχήματος στις εντολές του οδηγού, για την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Αναβαθμισμένη είναι και η ανάρτηση που ακροβατεί ανάμεσα στις εκτός δρόμου δυνατότητες και την ποιότητα κύλισης. Για πρώτη φορά παραδείγματος χάριν, το Land Cruiser διαθέτει εμπρός αντιστρεπτική ράβδο η οποία αποσυνδέεται ηλεκτρονικά για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη άρθρωση στην ανάρτηση στις εκτός δρόμου… περιπλανήσεις αλλά και μεγαλύτερη άνεση και ευκολότερη οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο. Περαιτέρω αναβαθμίσεις στο Multi-Terrain Monitor και το Multi-Terrain Select επιτρέπουν στον οδηγό να παρακολουθεί με την κάμερα και οθόνη υψηλής ανάλυσης  το περιβάλλον γύρω από το όχημα (με το πρώτο) και να προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του (με το δεύτερο) σε κάθε σενάριο! Το νέο Land Cruiser είναι το πρώτο που εξοπλίζεται με σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση που σύμφωνα με την Toyota είναι πιο άμεσο, πιο “φιλικό” καθώς δεν επηρεάζεται από την κατάσταση του οδοστρώματος ενώ επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε κάθε ταχύτητα και την χρήση των νέων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης της σουίτας Toyota Safety Sense.

Όσον αφορά στα μηχανικά, το νέο Land Cruiser θα λανσαριστεί αρχικά στην αγορά με έναν turbodiesel 2.8 λίτρων και 204 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με ένα 8-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο δίνοντας την δυνατότητα στο μεγάλο off-roader να ρυμουλκεί έως και 3.500 κιλά. Στις αρχές του 2025 δε, θα προστεθεί στην γκάμα ένας επιπλέον, ήπια υβριδικός πετρελαιοκινητήρας με τεχνολογία 48-Volt αλλά η Toyota δεν αναφέρει τίποτα για κάποιον από τους φημισμένους υβριδικούς βενζινοκινητήρες της – για την Ευρώπη τουλάχιστον…

Τέλος, το design οπτικοποιεί την φιλοσοφία της ιαπωνικής εταιρίας αναφορικά με την τελευταία γενιά του Land Cruiser. Επιδεικνύει με τον πλέον αρμονικό τρόπο την ένωση της παράδοσης με το μοντέρνο, τον συνδυασμό του off-road με την άσφαλτο, την πολυτέλεια και την ανθεκτικότητα. Μιλάμε για ένα μεγάλο μοντέλο με μήκος 4.92 μέτρων, πλάτος 1.98 και ύψος 1.87 με μεταξόνιο που αγγίζει τα 2.85 μέτρα και το Land Cruiser δείχνει τον όγκο του αλλά όχι με άκομψο τρόπο ενώ οι κοντοί πρόβολοι, το αμάξωμα που στενεύει στο κάτω μέρος και οι προσεκτικά διαμορφωμένες γωνίες δημιουργούν μία εικόνα πρακτικότητας, ευελιξίας και off-road επιδόσεων με έντονα ρετρό στοιχεία. Εκεί που δεν βρίσκουμε τίποτα ρετρό είναι στην καμπίνα, που προσφέρεται σε 5-θέσια και 7-θέσια διαμόρφωση και είναι φορτωμένη με πολυτέλεια και τεχνολογία. Υπάρχουν off-road χαρακτηριστικά όπως ο “αυστηρός”, ευανάγνωστος πίνακας οργάνων και τα μεγάλα χειριστήρια που κάνουν εύκολο τον χειρισμό σε δύσκολες συνθήκες αλλά υπάρχουν και οθόνες, ποιοτικές επενδύσεις και λειτουργίες που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμες στην ναυαρχίδα της Toyota. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι όταν λανσαριστεί στην Ευρώπη, το Land Cruiser θα είναι διαθέσιμο στην περιορισμένης παραγωγής “First Edition” έκδοση με τα στρογγυλά εμπρός φανάρια και ακόμα πιο σκληροπυρηνικό off-road χαρακτήρα. Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε στο προσεχές μέλλον όμως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό