18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το μυστήριο με τους νέους ψηφοφόρους, ο αναβρασμός στην ακροδεξιά, το ΠΑΣΟΚ και οι υδρογονάνθρακες και τα νέα για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…»

Οι δημοσκοπήσεις είναι επίφοβες αυτή την ώρα, όχι τόσο ως προς το ποιος είναι πρώτος, αλλά με ποια διαφορά. Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην αμφισβητούν την πρωτιά της ΝΔ και αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να έχουν τη μικρότερη δυνατή διαφορά με το κυβερνών κόμμα. Και η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται κάτω από 30%.

Πάντως, μαθαίνω ότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές από τις χθεσινές. Η Alco χθες έδωσε διαφορά πάνω από 6 μονάδες.

Και τι μένει από όλα αυτά; Ο «σκοτωμός» της Πόπης Τσαπανίδου με τους «γκαλοπατζήδες» για την αξιοπιστία των ερευνών.

Αλλά, όπως λένε και στο χωριό μου, «κακό χωριό τα λίγα σπίτια».

Η πρωτιά της ΝΔ και η «γκρίζα» ψήφος

Επιβεβαιώθηκα όταν προ ολίγων ημερών έγραφα ότι οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ώρα πολλά από τα ποιοτικά στοιχεία δεν μπορούν να τα μετρήσουν οι δημοσκόποι, όπως πχ την ψήφο των 17άρηδων και 18άρηδων, που για πρώτη φορά θα πάνε στις κάλπες – και υπερβαίνουν τους 500.000 και να συμπληρώσω πως από τις προηγούμενες εκλογές έχουν αποβιώσει περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι – αλλά και την αντισυστημική επιλογή.

Που θα πάνε επίσης αυτοί που θα στήριζαν το ακροδεξιό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη αν τελικά αποκλειστεί από τις κάλπες;

Θα στραφούν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως ακραία αντίδραση στη ΝΔ; Θα πάνε σε μικρότερα κόμματα του ακροδεξιού χώρου; Δεν θα πάνε πουθενά, δηλαδή θα κάνουν αποχή;

Κρίσιμα ερωτήματα, που μπορεί να έχουν και αποφασιστική σημασία…

Κινητικότητα

Πλησιάζοντας, λοιπόν, οι ημέρες για την υποβολή των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο, έχει ενταθεί η κινητικότητα στον ακροδεξιό χώρο. Πρωτίστως η εικόνα κρίσης που εμφανίζει η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, με την αποπομπή δύο ως τώρα βουλευτών, την οποία προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να την κεφαλαιοποιήσει, δεδομένου ότι η Βόρειος Ελλάδα παραμένει για την ίδια χαίνουσα πληγή.

Ερωτήματα

Το μεγάλο όμως ερωτηματικό παραμένει το «κόμμα Κασιδιάρη». Θα απορροφηθεί από το «ΕΑΝ» του κ. Αθ. Κανελόπουλου; Ο έγκλειστος των φυλακών Δομοκού θα είναι υποψήφιος; Θα υπάρξει συνεργασία με την «Πατριωτική Ενωση» του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, όπως είχε διαρρεύσει προς στιγμή; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν εντός των ημερών. Δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Υψηλό ποσοστό

Ετσι, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον προς τον χώρο της ακροδεξιάς και των ποικίλων εκφάνσεων της – εύλογο το ενδιαφέρον και τούτο για δύο λόγους, πρώτον, διότι υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθουν στη Βουλή δύο σχηματισμοί, από ένας που είναι σήμερα, και δεύτερον διότι εκτιμάται ότι ο χώρος συνολικά διαθέτει μία δυναμική από 13% ως και 15%.

«Γοργόνες και μάγκες…»

Από την μία πλευρά οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί του χώρου επιδιώκουν να καρπωθούν τα οφέλη από το ενδεχόμενο της απαγόρευσης της εκλογικής καθόδου του «κόμματος Κασιδιάρη» κι από την άλλη πλευρά ο καταγράφων υψηλά – δημοσκοπικά – ποσοστά έγκλειστος των φυλακών, προσπαθεί να ελιχθεί μέσα από νομικούς ατραπούς με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Και φυσικά δεν φέρεται να είναι διατεθειμένος να «κάνει άλλον μάγκα» από τους υπάρχοντες σχηματισμούς. Το θρίλερ θα λήξει εντός των ημερών.

Η «σφραγίδα»

Α, να μην το ξεχάσω ο έτερος έγκλειστος και με την σφραγίδα της «Χρυσής Αυγής» στην «τσέπη», ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δεν σκοπεύει να κατεβάσει ψηφοδέλτια – επιφυλάσσεται για την εποχή που θα υπάρχει «πολιτική ελευθερία». Μέχρι τότε αρθρογραφών – εμμέσως – βρίσκεται αλληλέγγυος με το πνευματικό του τέκνο και «Βρούτο» παράλληλα, για τις απαγορεύσεις που του επιβάλλονται. 

Κοινοτοπίες

Κατά τα άλλα τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν την μετωπική τους σύγκρουση, με ιδιαίτερη οξύτητα και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», αποφεύγοντας – πέρα από κοινοτοπίες – την αντιπαράθεση επί του πολιτικού.

Το ΠΑΣΟΚ και οι υδρογονάνθρακες….

 Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που στο παρελθόν άνοιξαν το φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Αυτό είναι γνωστό!

Και συγκεκριμένα επί της θητείας του κ. Γιάννη Μανιάτη ως υφυπουργού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έγιναν οι πρώτοι διαγωνισμοί παραχωρήσεων και εμφανίστηκαν και οι πρώτοι επενδυτές.

Αυτή είναι ιστορία…

Επί ΣΥΡΙΖΑ κι αφού αρχικά υπήρχε μία αποκήρυξη των συγκεκριμένων επενδύσεων προς το τέλος της θητείας του Αλέξη Τσίπρας υπεγράφησαν συμβάσεις παραχωρήσεων μεταξύ άλλων και για εκείνες της Κρήτης.

Η δυσάρεστη έκπληξη…

Ο φάκελος των υδρογονανθράκων άνοιξε ξανά την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε δημόσια θέση και στήριξε το εγχείρημα, όπως και το ΠΑΣΟΚ επίσημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη γνωστή αρνητική θέση.

Η παραχώρηση των Ιωαννίνων είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, όπου θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση.

Και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί και κοινωνικοί φορείς και υπηρεσίες.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων τάχθηκαν υπέρ της γεώτρησης. Ωστόσο όσοι συμμετείχαν διαπίστωσαν μία δυσάρεστη έκπληξη…

Όπως έμαθα τα τοπικά δημοτικά στελέχη της περιοχής που πρόσκεινται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν αρνητικά ως προς τη γεώτρηση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή…

Η προεκλογική περίοδος ίσως και να αποτελεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρίας για την πολιτική επανατοποθέτηση των κομμάτων πάνω στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Δεν είναι κακή ιδέα!

Τα νέα για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου

 Όπως είχατε ενημερωθεί από δημοσίευμα του ΟΤ, την Παρασκευή 21 Απριλίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες υπό την γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής  μία από τις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων προς ένταξη στα έργα κοινού και αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και δύο με χρώμα ελληνικό που αφορούν στη διασύνδεση της Ελλάδας – Αιγύπτου.

Το ένα είναι το GREGY που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και το δεύτερο είναι το GAP που τρέχει ο όμιλος Eunice.

Τα δύο καλώδια ανταγωνίζονται μεταξύ τους ως προς το ποιο θα ενταχθεί στα έργα PCI/PMI προκειμένου να λάβουν ως κίνητρο τη χρηματοδότηση των μελετών, ενώ η υπαγωγή τους στη λίστα ουσιαστικά αποτελεί και μία μορφή χρήσματος ως προς το ποιο έργο στηρίζει η Ευρώπη.

 Το προβάδισμα

 Όπως πληροφορήθηκα στη συγκεκριμένη διαδικασία της 21ης Απριλίου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Παρόντες ήταν είτε δια ζώσης είτε on line και εκπρόσωποι υπουργείων και άλλων κρατικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του υπουργείου Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου αλλά και της βουλγαρικής κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, τάχθηκαν υπέρ του έργου GREGY.

Βέβαια, η διαγωνιστική διαδικασία δεν τελειώνει εδώ… Υπάρχουν και άλλα στάδια όπως αυτό στα μέσα Ιουνίου οπότε και θα ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων προς ένταξη στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος και προς το τέλος του 2023 το ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει ποια επενδυτικά σχέδια θα λάβουν την κοινοτική πριμοδότηση.

Για την ώρα προβάδισμα φαίνεται να παίρνει το GREGY…

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό