16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον Νίκο Παναγιωτόπουλο – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό, η οποία αντικατοπτρίζει και το υψηλό επίπεδο των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα λάβει σήμερα στο Παρίσι από τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται έπειτα από μία πυκνή διετία στις διμερείς σχέσεις με αποκορύφωμα την αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία.

Η πρόταση της γαλλικής πλευράς να απονεμηθεί το μετάλλιο στον κ. Παναγιωτόπουλο έφθασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Μεγάλη Πέμπτη και έπειτα από την έγκριση του Πρωθυπουργού όλα προχώρησαν γρήγορα. Μάλιστα, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, επειδή δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η απονομή επισπεύσθηκε ώστε ο άνθρωπος που θα απονείμει το μετάλλιο να είναι η κυρία Παρλί, οι σχέσεις της οποίας με τον κ. Παναγιωτόπουλου σφυρηλατήθηκαν υπό τις συνθήκες κρίσης που διαμόρφωσε η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο το θέρος του 2020 με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis».

Τουρισμός: Η Λαϊκή Οικονομία της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι το δίδυμο Παναγιωτόπουλος – Παρλί έπαιξε κομβικό ρόλο στην κίνηση της αγοράς των πρώτων 18 Rafale, η οποία ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, έπειτα από έντονες παρασκηνιακές επαφές εντός του Αυγούστου του 2020. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί ανέλαβαν να υλοποιήσουν τη συμφωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν για την προμήθεια 3+1 φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ συνεχίζονται αυτή την περίοδο οι συνομιλίες για την προμήθεια κορβετών, με τη Γαλλία να έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

Παράλληλα – και σε συντονισμό εντός του πλαισίου της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και προβλέπει επίσης ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής από τη Γαλλία προς την Ελλάδα – η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία αναπτύσσεται. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η παρουσίαση συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs), αλλά και συστημάτων αντιμετώπισης UAVs από τη γαλλική πλευρά.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας για να κλείσουν οι πληγές του συνεδρίου – Τα μηνύματα, το στοίχημα της 15ης Μαΐου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό