20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων εναντιώνεται στους “Detroit 3”!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το UAW (United Auto Workers) είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στις Η.Π.Α. εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος των εργατών στην βιομηχανία αυτοκινήτου και αποφάσισε να τα βάλει όχι με έναν, ούτε με δύο αλλά και με τους τρεις μεγάλους κατασκευαστές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ενώ το UAW και οι Ford, GM και Stellantis βρισκόντουσαν στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και όπως ακούγεται, το συνδικάτο κατάφερε να πετύχει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των μελών του, αποφάσισε να κινητοποιήσει περίπου 13.000 εργαζόμενους σε μία μαζική απεργία “χτυπώντας” και τους τρεις κολοσσούς ταυτόχρονα, απαιτώντας ακόμα περισσότερα!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό συνδικάτο απεργεί ταυτόχρονα και στους τρεις “Detroit 3” και είναι ενδεικτικό των προθέσεων του με τον πρόεδρο του UAW, Shawn Fain, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “όλα είναι στο τραπέζι”. Ο Fain κάλεσε τους εργαζόμενους στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών να κινητοποιηθούν, μαζικά και με διάρκεια ώστε να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις αν και η κίνηση του συνδικάτου να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ενώ όλα έδειχναν πως υπήρχε συμφωνία, δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε αυτούς που διαπραγματεύονται από την πλευρά των κατασκευαστών. Εν τω μεταξύ, η απεργία σε εργοστάσια των Ford, General Motors και Stellantis στο Michigan, το Ohio και το Missouri, έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή δημοφιλών μοντέλων όπως το Ford Bronco, το Jeep Wrangler και το Chevrolet Colorado.

Τόσο η General Motors όσο και η Stellantis έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για τις πράξεις της ηγεσίας του UAW, ιδίως κατόπιν των “ανεπανάληπτων οικονομικών πακέτων” που έχουν προτείνει. Η απεργία είναι ήδη στην 3η ημέρα της και ενώ οι συνομιλίες έχουν αρχίσει ξανά την Κυριακή, ο πρόεδρος του UAW δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, οι κατασκευαστές έχουν ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουν μέχρι τις αυξήσεις μισθών που ζητά το συνδικάτο. Να σημειώσουμε δε, ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden, έχει εκφράσει την στήριξη του στους απεργούς και έχει αναθέσει στην υπουργό Εργασίας, Julie Su και τον Gene Sperling να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να μιλούν τόσο στο UAW όσο και στις εταιρίες. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό