15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το μεγαλύτερο σεισμό στον Άρη κατέγραψε ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το InSight ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA στον Άρη κατέγραψε τον ισχυρότερο σεισμό στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το Insight κατέγραψε στις 4 Μαΐου ένα σεισμό της τάξης των 5 Ρίχτερ. Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο το Insight είχε καταγράψει σεισμούς 4,2 Ρίχτερ που ήταν οι ισχυρότεροι που είχε καταγράψει μέχρι την εκδήλωση του νέου «σεισμού-τέρας του Άρη» όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιτελείς της αποστολής. Μάλιστα αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια άνω της μίας ώρας γεγονός που δείχνει ότι πλανήτης ταρακουνιέται 

«Από την στιγμή που εγκαταστήσαμε τον σεισμογράφο στον Άρη το 2018 περιμέναμε για τον ‘μεγάλο’ σεισμό. Αυτός ο σεισμός είναι βέβαιο ότι θα μας προσφέρει δεδομένα για το εσωτερικό του πλανήτη όπως κανένας άλλος μέχρι τώρα. Οι επιστήμονες θα αναλύσουν αυτά τα δεδομένα για να αναδείξουν νέα στοιχεία και πληροφορίες για τον Άρη» δηλώνει ο Μπρους Μπάνερντ, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής InSight.

Το ρομπότ μελετά την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη και συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα από το εσωτερικό του. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν ανάμεσα στα άλλα τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Αρης.

Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη την αποστολή. Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Στις αρχές του καλοκαιριού είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί για κάποιο διάστημα και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής. Το πρόβλημα όπως αποδεικνύεται ξεπεράστηκε πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μεγάλο μέρος της σκόνης από το ρομπότ.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό