16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το μασάζ Λιβάνιου στον κουρασμένο υπουργό, τι κρύβει η εθελουσία στην HELLENiQ ENERGY και το θρίλερ ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Την τιμητική του

Σας έχω ενημερώσει ότι αυτές τις ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι κουρασμένος. Αλλά χαρούμενος – «στα σύννεφα πετάω» όπως λέει και παλιό σουξέ…. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είχε την τιμητική του. Δεν είναι μικρό πράγμα να συγκαλεί ο πρωθυπουργός ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο για την «πάρτη» σου!

Μασάζ

Μάλιστα πριν αρχίσει ήταν τόσο κουρασμένος που ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος του συμπαραστεκόταν εμπράκτως – του έκανε μασάζ στην πλάτη, ξέρετε σαν τους κρίσιμους ποδοσφαιριστές, που αν και κουρασμένοι είναι απαραίτητοι στην ενδεκάδα και ο γυμναστής τους προσφέρει τις τελευταίες υπηρεσίες…. Το απαθανάτισε κι ο φακός για να μείνει στην ιστορία! Ο άνθρωπος που έριξε τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ….

Χαρμόσυνη

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει στην καρδιά του! Πόσο μάλλον που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει και μία … χαρμόσυνη δήλωση – σας είχα ενημερώσει σχετικά. Αλλά τον «φροντίζει» όμως κι ο προπονητής του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος….

Επίσκεψη

Ετσι λοιπόν σήμερα ο κ. Σκρέκας θα «ντυθεί» … Αδωνις Γεωργιάδης! Και θα επισκεφτεί το κατάστημα «Σκλαβενίτης» στο Μαρούσι, με τις δέουσες … κάμερες φυσικά, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν την «κατάρρευση» των τιμών των απορρυπαντικών και των σαμπουάν! Ο καθένας από κάπου πρέπει να αρχίσει. Ε, ο κ. Σκρέκας, από τότε που έχασε το υπουργείο Ενέργειας, ξεκίνησε από την … αγορανομία! Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή….

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κι η παράταση

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήλθε του νοσοκομείου υγιής. Και πάλι περαστικά! Αλλά συνεχίζει να ασχολείται με … ανθυγιεινά πράγματα. Όπως είναι τα POS. Όπως σας ενημέρωσα χθες δόθηκε τελικά η παράταση για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές – 1 + 1 μήνας. Με την διαφορά ότι ο δεύτερος μήνας θα ισχύσει εφόσον έχει υποβληθεί η αίτηση για την ένταξη στην πλατφόρμα και ο ενδιαφερόμενος έχει πάρει ημερομηνία για τον Απρίλιο. Όπως αντιλαμβάνεστε τον κ. Χατζηδάκη τον βρήκαν … ευάλωτο και τελικά κατόρθωσαν να του αποσπάσουν την παράταση. Ανθρώπινες ευαισθησίες είναι αυτές….

Η HELLENiQ ENERGY

Στην ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 προχώρησε χθες η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY.

O CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης χαρακτήρισε ισχυρές τις επιδόσεις αν και η κερδοφορία του ομίλου πέρυσι υποχώρησε έναντι του 2022, οπότε και η ενεργειακή κρίση έφερε πρωτόγνωρα οικονομικά μεγέθη στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο ίδιος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του καθώς όπως τόνισε τα EBITDA των 1,2 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη των 606 εκατ. ευρώ σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η εθελουσία

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, τα στελέχη της διοίκησης έκαναν γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Αποσκοπεί στην αποχώρηση περί των 200 ατόμων με πολλά χρόνια στον όμιλο, υψηλόμισθους και σε ειδικότητες που δεν χρειάζεται πια η HELLENiQ ENERGY.

Στην εταιρεία μιλούν για ανανέωση του προσωπικού. Ίσως βέβαια με τις περικοπές, λένε στην αγορά, ο όμιλος να προετοιμάζεται για χαμηλότερες επιδόσεις εντός του 2024.

Θα δείξει…

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Να μείνω στον ενεργειακό κλάδο και να πάω σε μία άλλη επιχείρηση.

Ο λόγος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η διοίκηση της εταιρείας – μέτοχοι κατά 65% είναι το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η HELLENiQ ENERGY – έχει σε εξέλιξη ένα ζόρικο έργο.

Δεν είναι άλλο από αυτό που σας έχω γράψει της διαπραγμάτευσης με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Αυτή αφορά στην περιβόητη ρήτρα take or pay που ζητούν να ενεργοποιήσουν οι Ρώσοι για ποσότητες που συμφωνήθηκαν να παραλάβει η ελληνική εταιρεία αλλά χωρίς να καταστεί εφικτό.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αιτιολογεί την παραλαβή λιγότερων ποσοτήτων στο ό,τι η Gazprom πούλησε, παρά τα όσα προβλέπει η μεταξύ του σύμβαση, σε ανταγωνιστές της επιχείρησης με τιμές χαμηλότερες.

Όπως και να χει, μαθαίνω, πως οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος τους.

Και μάλλον κάποιος συμβιβασμός επέρχεται…

Θα μάθω περισσότερα και θα σας ενημερώσω.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό