24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το μέλλον των μεταφορών θα μείνει…όνειρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Hyperloop One, η ιδιαίτερα φιλόδοξη εταιρεία που υποσχέθηκε να μεταφέρει επιβάτες και φορτία μέσα σε κλειστούς αγωγούς με υπερυψηλές ταχύτητες, θα κλείσει οριστικά τις πύλες της στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Elon Musk είχε παρουσιάσει την ιδέα του το 2013, η οποία προέβλεπε ότι αεροδυναμικές κάψουλες με επιβάτες ή φορτίο θα μπορούσαν να μεταφέρονται μέσα από αγωγούς με ταχύτητα έως και 1200 km/h από και προς τις πόλεις. Χαρακτήρισε τότε το όραμά του ως «το πέμπτο μέσο μεταφοράς» και ονειρευόταν ότι θα μπορούσες να ταξιδέψεις από το Los Angeles στο San Francisco μέσα σε 30 λεπτά, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο των μεταφορών.

Παρότι διάφοροι επιστήμονες και μηχανικοί απέρριψαν το σχέδιο ως εξαιρετικά απίθανο, η ιδέα του Musk βρήκε υποστηρικτές. Το 2014, η Hyperloop One συγκέντρωσε και στη συνέχεια διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του project της. Ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson επένδυσε το 2017 περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια σε συνεργασία με την DP World από το Ντουμπάι, χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν ταχύτατα χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγους μήνες αργότερα, ο συνιδρυτής Shervin Pishevar παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες. Σύντομα, ο Branson επέκρινε έντονα τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018, με αποτέλεσμα η τελευταία να ακυρώσει τα σχέδια συνεργασίας με την εταιρεία, ενώ μετά από λίγο καιρό ο Branson παραιτήθηκε από πρόεδρος. Το 2020 η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη και μοναδική επανδρωμένη δοκιμή της με το Hyperloop pod, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και έφτασε μόνο τα 160 km/h. Η πανδημία δεν βοήθησε πολύ την κατάσταση, με τους ιδρυτές και τα στελέχη να αποχωρούν γρήγορα στη συνέχεια.

Έκτοτε, η Hyperloop One εγκατέλειψε την ιδέα να μεταφέρει ανθρώπους για να επικεντρωθεί στην μεταφορά εμπορευμάτων το 2022, με την DP World να πιέζει για την αλλαγή πλεύσης. Η τελευταία κατέχει πλέον τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πίστας δοκιμών έξω από το Las Vegas, τα οποία σύμφωνα με το Bloomberg θα πωληθούν.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό