23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το μέλλον του coach, οι ανάγκες και οι πιθανοί στόχοι εν όψει Trade Deadline

Ειδήσεις Ελλάδα

Γιατί οι Μπακς χάνουν και γιατί παίζουν τόσο κακό μπάσκετ; Ποιο είναι το μέλλον του Έιντριαν Γκρίφιν, ποιοι παίκτες θα βγουν στην αγορά και ποιους πρέπει να στοχεύσει το Μιλγουόκι για να κάνει πρωταθλητισμό; Ο Χάρης Σταύρου αναλύει.

Όταν στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη απέκτησαν τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, πίστεψαν ότι έκαναν άλματα προς τα εμπρός μετά από τον αποκλεισμό από τους Χιτ στα περσινά playoffs. Κάποιοι είχαν τις ενστάσεις τους για το αν η αποχώρηση του Τζρου Χόλιντεϊ θα βοηθήσει την ομάδα του Μιλγουόκι, κάποιοι ούρλιαζαν πως αυτό το πείραμα δεν μπορεί να πετύχει και λίγο πριν από το μέσο της κανονικής περιόδου, η κατάσταση δείχνει όχι απλώς δύσκολη, αλλά οριακή για τα Ελάφια.

Ο αποκλεισμός από τους Πέισερς στα ημιτελικά του In-Season Tournament δημιούργησε τριγμούς και εντάσεις στα αποδυτήρια. Η επιστροφή στο Μιλγουόκι βοήθησε τον οργανισμό να κερδίσει χρόνο, να πάρει έξι σερί εντός έδρας αγώνες απέναντι σε Μπουλς, Πέισερς, Πίστονς, Ρόκετς, Σπερς, Μάτζικ, ωστόσο όσοι είχαν αυτά τα ματς, δεν έγιναν πιο σοφοί. Τα δοκιμά προβλήματα δεν καλύφθηκαν και πλέον οι Μπακς μετρούν τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια (Πέισερς εντός κι εκτός, Ρόκετς εκτός, Τζαζ εντός) με αποτέλεσμα να έχουν πέσει στο 25-12 και να έχουν χάσει πολύ έδαφος για την κορυφή της Ανατολής.

Με εύκολο πρόγραμμα στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου και με το δυσκολότερο σε όλη τη Λίγκα στο δεύτερο, τα Ελάφια βρίσκονται σε μία πολύ αμήχανη κατάσταση την οποία έπρεπε να έχουν προβλέψει. Τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν πως πέρυσι έχασαν επειδή δεν είχαν αρκετό ταλέντο στην επίθεση και προτίμησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Έδωσαν ένα σπουδαίο αμυντικό δίδυμο (Τζρου Χόλιντεϊ – Γκρέισον Άλεν) και πήραν δύο απαράδεκτους αμυντικούς (Ντέιμιαν Λίλαρντ – Μαλίκ Μπίσλι), αφήνοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Μπρουκ Λόπεζ “γυμνούς” στη ρακέτα.

Έχουν μία από τις χειρότερες άμυνες στο NBA, έχουν σταθεί τυχεροί καθώς οι αντίπαλοί τους σουτάρουν απογοητευτικά στα ανοιχτά τρίποντα, θα μετρούσαν πέντε σερί ήττες αν ο Γιάννης δεν έβαζε τα δύο μεγάλα τρίποντα στο Σαν Αντόνιο. Η αδυναμία των Λίλαρντ – Μπίσλι να αμυνθούν ατομικά και ομαδικά είναι πλέον παροιμιώδης, ο πάγκος διαλύεται από την αντίπαλη second unit σε σταθερή βάση, ο Πόρτις, ο Πέιν, ο Κόνατον δεν βοηθούν και οι νεαροί χρειάζονται χρόνο για να θεωρηθούν σημαντικοί ρολίστες, να κάνουν δηλαδή τη διαφορά τουλάχιστον στους αγώνες της κανονικής περιόδου.

Θα στηριχθεί ο προπονητής

Το πρόβλημα των Μπακς δεν είναι τόσο ο προπονητής τους, που σίγουρα έχει δείξει αδυναμία να προσαρμοστεί στη διάρκεια των αγώνων και γενικώς να εμπνεύσει, όσο ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκαν.

Αυτή τη στιγμή, πριν από Σέλτικς, Γουόριορς, Κινγκς εντός και με Καβαλίερς, Πίστονς, Πίστονς εκτός, υπάρχει γκρίνια, υπάρχει πίεση, υπάρχει απογοήτευση, ωστόσο δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Το γεγονός ότι στο Μιλγουόκι επέλεξαν έναν αμυντικογενή coach ενώ έβγαλαν από το ρόστερ τους Χόλιντεϊ – Άλεν για να βάλουν σε αυτό τους Λίλαρντ – Μπίσλι βαραίνει τον GM Τζον Χορστ και γι’ αυτό ο Έιντριαν Γκρίφιν θα υποστηριχθεί, εκτός αν η κατάσταση βγει εντελώς εκτός ελέγχου.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (9/1) υπήρξαν και οι πρώτες αποδοκιμασίες στο Fiserv Forum, όταν οι Μπακς βρέθηκαν να χάνουν με 44-77 λίγο πριν από το ημίχρονο. Οι Τζαζ τους διέλυαν από την περιφέρεια, η προσπάθεια των Ελαφιών στο δεύτερο μέρος ήταν αρκετά καλή, όμως τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Πως θα λυθούν; Σίγουρα όχι εκ των έσω, ακόμη κι αν γυρίσει άμεσα ο Τζέι Κράουντερ που έχει λείψει πολύ από την ομάδα.

Οι untouchables, οι ανάγκες και τα ονόματα

Ένα μήνα πριν από την Trade Deadline (8 Φεβρουαρίου), οι Μπακς αρχίζουν να σαρώνουν την αγορά. Προσπαθούν να δουν ποιες ομάδες θέλουν να ελαφρύνουν το salary cap τους, ποιες θα μείνουν εκτός playoffs, ποιες έχουν αθλητές που ενδιαφέρονται για ένα φρεσκάρισμα στις καριέρες τους. Και όταν έρθει η στιγμή, θα “χτυπήσουν”. Ο Τζον Χορστ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι πολύ επιθετικός στην αγορά και περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

Ποιοι θεωρούνται untouchables; Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ, τον οποίο οι Μπακς “παντρεύτηκαν”, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Μπρουκ Λόπεζ. Από εκεί και πέρα, είναι όλοι διαθέσιμοι στη σωστή τιμή, κάποιοι έχουν αξία, κάποιοι δεν είναι ελκυστικοί, σίγουρα όμως τα ονόματα όλων θα πέσουν στο τραπέζι για να μη χαθεί η σεζόν τόσο νωρίς.

Ποιες είναι οι ανάγκες τους; Αρχικά ένας περιφερειακός που θα μπορεί να αμυνθεί για δύο. Ένας σκληρός γκαρντ που θα καλύψει την αδυναμία του Λίλαρντ και θα δημιουργήσει ένα “φράγμα” πριν αναλάβουν δράση οι Αντετοκούνμπο – Λόπεζ. Αυτός ο γκαρντ θα μπορούσε να είναι ο Μάρκους Σμαρτ των Γκρίζλις αν οι Μπακς προσφέρουν τους Πατ Κόνατον – Μπόμπι Πόρτις στο Μέμφις. Ούτε ο Κόνατον, ούτε ο Πόρτις θεωρούνται πολύτιμοι για το Μιλγουόκι, ειδικά αν υπολογίζουμε τα rotations στα playoffs όπου αγωνίζονται επτά-οκτώ αθλητές. Καλοί ρολίστες και οι δύο, μάλλον όμως έχουν φτάσει το ταβάνι τους στους Μπακς.

Ο Άλεξ Καρούζο των Μπουλς είναι μία επίσης σπουδαία περίπτωση, δύσκολα όμως το Σικάγο θα δώσει παίκτη σε ομάδα της ίδιας Division κι ας είναι οι στόχοι των δύο οργανισμών πολύ διαφορετικοί. Έναν τέτοιο παίκτη χρειάζονται οι Μπακς, έναν παίκτη που θα στείλει τον Μαλίκ Μπίσλι στη second unit για τον ρόλο του Κόνατον. Αν θεωρήσουμε ότι ο Σμαρτ είναι ο εκλεκτός, μία πεντάδα με τους Λίλαρντ, Σμαρτ, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ θα είναι ανώτερη από αυτή που βλέπουμε τώρα, το ίδιο και η second unit στην οποία θα βρίσκονται οι Πέιν, Μπίσλι, Μπότσαμπ, Κράουντερ μαζί με έναν ψηλό που πρέπει να αποκτηθεί.

Ο φόργουορντ Ρόις Ο’ Νιλ που θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο παρόμοιο με εκείνο που έπαιξε ο Πι Τζέι Τάκερ το 2021, ο ίδιος ο Πι Τζέι Τάκερ που είναι θέμα χρόνου να αποδεσμευθεί από τους Κλίπερς, ο Γκέιμπ Βίνσεντ που δεν έχει ρόλο στους Λέικερς, ενδεχομένως ένας από τους Ντάνιελ Τάις – Μέισον Πλάμλι που δεν χωρούν μαζί στους Κλίπερς πίσω από τον Ίβιτσα Ζούμπατς, είναι όλοι περιπτώσεις που στο Μιλγουόκι πρέπει να εξετάσουν και θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα.

Ο έξτρα ψηλός που θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει στο ρόστερ αν αποχωρήσει ο Πόρτις, είναι πιθανό να βρεθεί στην αγορά των buyouts. Ένας παίκτης σαν τον Ρισόν Χολμς, σαν τον ΤζαΒέιλ ΜακΓκί, ένας τέτοιος αθλητής μπορεί να βοηθήσει κυρίως στην κανονική περίοδο και για λίγα λεπτά στην postseason. Και αν μπορεί να βρεθεί και ένας πόιντ γκαρντ που θα προσφέρει περισσότερα από τον Καμ Πέιν, θα είναι ιδανικό να αποκτηθεί. Κάποιος σαν τον Ντέρικ Ρόουζ που πιθανότατα θα αποδεσμευθεί από τους Μέμφις Γκρίζλις, ένας βετεράνος δηλαδή αντί του μετριότατου παίκτη που επιλέχθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Το ιδανικό σενάριο

Με απλά λόγια, οι Μπακς πρέπει να βρουν παίκτη για τη θέση του Μαλίκ Μπίσλι (έχει αξία στην αγορά καθώς το συμβόλαιό του είναι στο minimum και είναι πολύ ελκυστικό, οπότε μπορεί να βρεθεί κι αυτός σε πακέτα ανταλλαγών), πρέπει να “θυσιάσουν” τους Κόνατον – Πόρτις που δεν τους εκτοξεύουν όπως στο παρελθόν για να βρουν αυτόν τον περιφερειακό και από εκεί και πέρα να κλείσουν τρύπες στο πέντε και στον άσο. Η επιστροφή του Κράουντερ θα λύσει κάποια προβλήματα, ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά δεν αρκεί ώστε στο Μιλγουόκι να νιώσουν έτοιμοι για πρωταθλητισμό.

Σε ένα εντελώς ιδανικό σενάριο, λοιπόν, οι Μπακς πρέπει μπουν στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου με ένα πιο γεμάτο και πιο ισορροπημένο ρόστερ.

Ένα Depth Chart που θα θέλαμε να δούμε είναι το εξής:

PG: Ντέιμιαν Λίλαρντ, Ντέρικ Ρόουζ, Αντρέ Τζάκσον
SG: Μάρκους Σμαρτ, Μαλίκ Μπίσλι, Έι Τζέι Γκριν
SF: Κρις Μίντλετον, ΜαρΤζόν Μπότσαμπ
PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζέι Κράουντερ, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κρις Λίβινγκστον
C: Μπρουκ Λόπεζ, Ντάνιελ Τάις, Ρόμπιν Λόπεζ

Αυτά θα είναι 15 εγγυημένα συμβόλαια. Την ίδια στιγμή, στο Μιλγουόκι έχουν και δύο Two-Way ελεύθερα, καθώς αποδέσμευσαν τον γκαρντ Λιντέλ Γουίγκιντον και τον ψηλό Μάρκους Μπόλντεν. Το ένα θα το δώσουν σίγουρα σε άσο και το άλλο σε ψηλό, με τον Γουέινιεν Γκέιμπριελ να έχει ξεχωρίσει από τη θυγατρική τους ομάδα στη G-League και να έχει καλές πιθανότητες να “ανέβει” σύντομα στην πρώτη ομάδα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνοιξε και το παράθυρο για τα δεκαήμερα συμβόλαια, οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τους Μπακς να δοκιμάζουν με ένα ή με δύο παίκτες όπως τον Μέγερς Λέοναρντ που τσέκαραν πέρυσι και τελικά κράτησαν έως το τέλος της περιόδου. Γενικώς, όσο δύσκολη κι αν δείχνει (και πράγματι είναι) η κατάσταση στο Μιλγουόκι, τόσο ενδιαφέρουσα είναι για τον Τζον Χορστ που πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος και τα λάθη που έγιναν το περσινό καλοκαίρι/φθινόπωρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό