20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης είναι η ψηφιοποίηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τα πραγματικά δεδομένα για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης μίλησε η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Άγκατα Γιάκονσιτς κατά τη διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Η κα Άγκατα Γιάκονσιτς τόνισε πως το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης αφορά την ψηφιοποίηση. «Ή θα υπάρξει ψηφιοποίηση ή δεν θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη. Τα δεδομένα είναι ότι το καύσιμο για ένα μηχάνημα» επεσήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα στοιχείων και καλό ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Όπως είπε, στο υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν δεδομένα για 11 εκατ. πολίτες,  πάνω από 40.000 επαγγελματίες υγείας, 12.000 φαρμακεία και 5,5 εκατ. συνταγές που διενεργούνται την ημέρα. Τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά το θέμα όπως είπε, είναι πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτά; Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως τόνισε, ενισχύει την ψηφιοποίηση αλλά, για να υπάρξει η ψηφιοποίηση κρίσιμο στοιχείο είναι η διαλειτουργικότητα των δεδομένων. Γιατί, δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε αλλά το μέλλον και οι δυνατότητες που δίνουν, επεσήμανε η κα Γιάκονσιτς. 

Ο γγ της Ένωσης Ασθενών, Γιώργος Καλαμίτσης, αναφέρθηκε στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με την ψηφιοποίηση λέγοντας «Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι εμπόδιο. Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Όμως μόνο αυτός θα είναι ο τρόπος να νιώσει ο κόσμος ασφαλής για να δώσει πληροφορίες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας όπως το κάναμε το ’80. Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

Ενώ, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, από πλευράς του, τόνισε πως από τη στιγμή που πρόκειται για μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος, χρειάζεται μόνο η βούληση. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν αυτά τα συστήματα, έχουν λύσει τα προβλήματα. Είναι κρίμα να υπάρχουν τα δεδομένα και να μην χρησιμοποιούνται. Προσπαθούμε όχι μόνο να πείσουμε το κοινό, αλλά να ποσοτικοποιήσουμε.

Ενημερώνουμε για τα ποσοστικά στοιχεία, πώς θα επηρεαστεί η οικονομία. Ένα εκατ. ευρώ σ’ αυτόν τον τομέα θα αποδώσει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου. Τα οφέλη μπορούν να διαχυθούν εντός του συστήματος με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι μελέτες δείχνουν ότι τέτοια κέντρα μπορούν να υπάρξουν, αλλά το θέμα αφορά μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Συνήθως λέμε ότι δεν έχουμε τους πόρους. Τώρα τους έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό