24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το Κογκρέσο δεν πίστευε ότι ο Ερντογάν υπέγραψε για τη Σουηδία

Ειδήσεις Ελλάδα

H διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας διέψευσε τον ισχυρισμό ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πίστευε την έγκριση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ήθελε να δει το υπογεγραμμένο πρωτότυπο της απόφασης του Προέδρου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τα F-16.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών την τελευταία εβδομάδα από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση των 40 μαχητικών F-16 στην Τουρκία και των 79 κιτ εκσυγχρονισμού.

Μάλιστα, ο Μπεν Κάρντιν, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και αντικαταστάτης του Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε ότι θα εγκρίνει την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά και την τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς Τουρκίας για ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Σημειώνεται, όμως, πως ηυπογραφή του Τούρκου προέδρου στο πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και η δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως μετά και την επιστολή και του Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο φαίνεται πως δεν έπεισε κάποιους Αμερικανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με την αναφορά του Edward Wong από τους New York Times, αξιωματούχοι του Κογκρέσου των ΗΠΑ ήθελαν να δουν τα έγγραφα πριν εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με την είδηση, «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έβαλε έναν αξιωματούχο στη Νέα Υόρκη να παραλάβει τα έγγραφα και να τα φέρει στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Παρασκευής για να τα δείξει στους νομοθέτες».

Ο Ναμίκ Ταν, βουλευτής του CHP στην Κωνσταντινούπολη και ένας από τους πρώην πρεσβευτές της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο «ήθελε να βεβαιωθεί» βλέποντας το υπογεγραμμένο πρωτότυπο της υπογραφής του Προέδρου σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έτσι το πρωτότυπο έγγραφο μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -με απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, -με την έγκριση του Προέδρου, – Επειδή δεν κρίθηκε επαρκής η δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήθελε να δει και να βεβαιωθεί ότι πρωτότυπο με την υπογραφή του Προέδρου. Όταν το υπογεγραμμένο έγγραφο, το οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Νέα Υόρκη με αεροπλάνο, έφτασε στο Κογκρέσο. Το εμπόδιο στις πωλήσεις των F16 έχει αφαιρεθεί. Η φήμη της Τουρκίας έχει καταρρεύσει», έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαψεύδει η τουρκική προεδρία

Σε δήλωση που έγινε το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας είπε ότι το υπογεγραμμένο έγγραφο στάλθηκε στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Συμφωνία του ΝΑΤΟ, όχι επειδή το Κογκρέσο ήθελε να δει τη υπογραφή.

«Οι ΗΠΑ, η χώρα που τηρεί τα έγγραφα, σε περισσότερες από 200 πολυμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (η ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ). Οι ΗΠΑ, ως χώρα θεματοφύλακας, διατηρούν τα «πρωτότυπα» κείμενα των συνθηκών και διευκολύνουν την ορθή υπογραφή τους. Η χώρα θεματοφύλακας λαμβάνει επίσης έγγραφα, όπως έγγραφα επικύρωσης που σχετίζονται με συμφωνίες.

Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να δημοσιεύσει τον νόμο που ενέκρινε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού και υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενέκρινε το σχετικό πρωτόκολλο. Το κείμενο της απόφασης διαβιβάστηκε στη χώρα καταθέτη, τις ΗΠΑ, για τους λόγους που αναφέρθηκαν σαφώς παραπάνω. Μην πιστεύετε τους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό