16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το Ισραήλ πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό