15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ζώο με την καλύτερη όσφρηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ανθρώπινη όσφρηση είναι μάλλον μέτρια συγκριτικά με αυτή πολλών ζώων. Ποιος όμως έχει την καλύτερη όσφρηση στο ζωικό βασίλειο; Μια μικρή συμβουλή: Δεν μετράει (μόνο) το μέγεθος.

Ότι τα ζώα έχουν καλύτερη όσφρηση από τον άνθρωπο είναι δεδομένο, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι και θέμα πρακτικής. Ποιος όμως έχει την καλύτερη όσφρηση στο ζωικό βασίλειο;

Μεγάλη προβοσκίδα σημαίνει δυνατή όσφρηση;

Οι ελέφαντες έχουν τη μεγαλύτερη μύτη στο ζωικό βασίλειο. Αυτό όμως σημαίνει ότι διαθέτουν και οξεία όσφρηση; Ναι, ισχύει! Οι ελέφαντες έχουν περισσότερους από 2000 οσφρητικούς υποδοχείς. Αυτό εξασφαλίζει στα παχύδερμα μια θέση στο βάθρο των νικητών της υπέρ-όσφρησης, αλλά όχι και τη νίκη!

Οι εκπληκτικές δυνατότητες των σκύλων

Είτε πρόκειται για ναρκωτικά, σορούς ή ακόμα και στην περίπτωση της COVID-19, οι μύτες των σκύλων είναι πολύ ανώτερες από τις ανθρώπινες με την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι μύτες των σκύλων έχουν 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να μυρίζουν έως και 300 φορές το λεπτό.

Δυνατή η όσφρηση των αρουραίων

Για πολλά χρόνια, ο γιγάντιος αρουραίος Magawa ανίχνευε θαμμένες νάρκες στην Καμπότζη. Ο Magawa χρειαζόνταν μόλις 20 λεπτά για να καλύψει 200 τετραγωνικά μέτρα. Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα των τρωκτικών: λόγω του βάρου τους, οι νάρκες δεν πυροδοτούνται, όταν περάσουν απο πάνω τους.

Έλλειψη όσφρησης; Κανένα πρόβλημα

Πολλές φορές τα ζώα με τη βοήθεια της όσφρησης απαντούν σε σημαντικά ερωτήματα για την επιβίωσή τους. Τα δελφίνια ωστόσο δεν μυρίζουν απολύτως τίποτα. Και όμως επιβιώνουν χάρη στο σόναρ, τον ηχητικό ανιχνευτή, που διαθέτουν, εντοπίζοντας έτσι και εκπέμποντας υπερήχους.

Θέμα πρακτικής η «όσφρηση»

Οι άνθρωποι διαθέτουν μόνο περίπου 20 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα.Ο ερευνητής Hanns Hatt αναφέρει ότι μια εμπεριστατωμένη μελέτη των αρωμάτων και η πρακτική μπορεί να κάνει την ανθρώπινη μύτη ασυναγώνιστη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρωματοποιοί ή οι σομελιέ.

Το μυρίζεται πάντα σωστά!

Ιδού ο νικητής: Με περίπου ένα δισεκατομμύριο οσφρητικά κύτταρα, το ευρωπαϊκό χέλι Anguilla μπορεί να ανιχνεύσει μια σταγόνα αρώματος σε ποσότητα νερού τριπλάσια του μεγέθους της λίμνης της Κωνσταντίας. Αυτό το βοηθά να βρίσκει τροφή και να καθοδηγείται μέσα στο νερό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό