21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το επικοινωνιακό σόου στο Μέγαρο Μαξίμου, η παράταση (;) για τα POS, μετακομίζει ή δεν μετακομίζει η ΔΕΗ και το μισό δισ. για την HELLENiQ ENERGY – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σοκολατάκια

Δεν γνωρίζω αν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης θα κερνάει σοκολατάκια στο … υπουργικό συμβούλιο – όχι φυσικά για την γιορτή του, αργεί ακόμη – σίγουρα όμως τα χαμόγελα θα περισσεύουν!

Οι τιμοκατάλογοι

Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται να παρουσιάσει, μεταξύ των άλλων, τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας, όπως αυτά προκύπτουν από τους τιμοκαταλόγους που έχουν κοινοποιηθεί στην γενική γραμματεία Εμπορίου.

Γι΄ αυτό τον λόγο…

Κι όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Σας ενημέρωσα και χθες επ΄ αυτού. Μάλιστα έχω βάσιμες υποψίες πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ανεξάρτητα από το σύνολο των θεμάτων προς συζήτηση.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεδομένου ότι κατά τεκμήριο οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου γίνονται ημέρα Δευτέρα και κατ΄ εξαίρεση την Τρίτη – την Πέμπτη δεν συνηθίζεται. Ομως την Παρασκευή είναι 1η Μαρτίου και τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια. Κι έτσι θα βρεί την ευκαιρία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει … χαρούμενες δηλώσεις για το … «τσάκισμα» της ακρίβειας – όπως αντιλαμβάνεστε ξεκινάει η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου με «θετικά γεγονότα».

Και ο κ. Κώστας Σκρέκας

Και ίσως αργότερα σήμερα ή την Παρασκευή να κάνει αντίστοιχες δηλώσεις και ο κ. Σκρέκας για να απολαύσει την επιτυχία του! Να μην το ξεχάσω, χαρούμενος είναι και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος, ο οποίος από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου ασκούσε την «υψηλή εποπτεία» – λόγω παρελθούσης εμπειρίας – στον κ. Σκρέκα. Ανθρώπινες εκδηλώσεις….

—-Προδόθηκε!

Εν τω μεταξύ – θα το έχετε πληροφορηθεί – ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν άντεξε. Τον πρόδωσε η χολή του. Εγχειρίστηκε εκτάκτως και επιτυχώς. Του εύχομαι περαστικά και μακριά από … POS! Διότι απ΄ ότι φαίνεται δεν τα αντέχει ο … οργανισμός του! Τον τσάκισαν!

Παράταση

Και δεν είναι μόνο ότι κάθε δεύτερη ημέρα – που λέει ο λόγος – κάνει δηλώσεις για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Και για την σπουδαιότητα του εγχειρήματος. Προχθές ήρθε και επιστολή του προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη και του έδωσε την χαριστική βολή. Ζητούσε εξάμηνη παράταση. Δεν το άντεξε….

Ίσως 30 ημέρες!

Επειδή όμως ο κ. Χατζηδάκης είναι μεγάλη ψυχή και κατανοεί τα προβλήματα της αγοράς, πρόκειται – έτσι μου λένε – να δώσει παράταση αλλά όχι και έξι μήνες και όχι και με την μία πάνω από 30 ημέρες. Αν χρειαστεί μπορεί να δώσει κι άλλο τόσο! Σε κάθε περίπτωση σιδερένιος!

—Μετακoμίζει ή δεν μετακομίζει η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ μεγαλώνει τόσο οικονομικά όσο και σε δραστηριότητες.

Και τα γραφεία όπου στεγάζεται δεν την χωράνε. Με δεδομένο κιόλας πως και αυτά της οδού Αριστείδου βρίσκονται σε φάση ανακαίνισης.

Οπότε πολλά γράφονται και λέγονται κατά καιρούς για τη μετακόμιση της.

Ένα από τα τελευταία σενάρια που γράφτηκε είναι η μετακίνηση όλων των διοικητικών της υπηρεσιών στο πάλαι ποτέ ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ.

Εκεί, όμως, χωράνε περί τα 200 άτομα.

Και αυτό που ισχύει είναι πως θα μετακομίσουν προσωρινά κάποιες δραστηριότητες της εμπορίας και του trading.

Τα νέα headquarters

Πάντως όλες οι κεντρικές υπηρεσίες της δημόσιας εταιρείας θα μαζευτούν στο ακίνητο του πρώην στρατοπέδου Μιχαήλ Πλέσσα στην οδό Μεσογείων.

Πρόκειται για ένα ακίνητο με εμβαδό άνω των 18.000 τ.μ. και έχει μισθωθεί με διάρκεια σύμβασης 50 έτη κι εκεί θα κατασκευαστεί ένα πενταόροφο βιοκλιματικό κτίριο.

Όμως, όπως μου έλεγε και μία πηγή από τη ΔΕΗ, έχει δρόμο μπροστά του. Το project για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει σίγουρα τέσσερα χρόνια…

Οικονομικά αποτελέσματα

Όλο και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες προχωρούν σταδιακά στην ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Και για αρκετές από αυτές ιδίως από τους τομείς της ενέργειας και των μεταλλευμάτων αναμένεται να εμφανίσουν χαμηλότερα κέρδη.

Η ενεργειακή κρίση του 2022 ενίσχυσε την κερδοφορία τους αλλά πλέον το 2023 η κανονικότητα επέστρεψε και τώρα θα φανούν και οι πραγματικές επιδόσεις τους.

Η HELLENiQ ENERGY

Σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της και η HELLENiQ ENERGY,

Τα κέρδη της εκτιμώνται από την αγορά σε λίγο πάνω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα μεγέθη θα είναι χαμηλότερα του 2022, όταν η ενεργειακή κρίση “χτύπαγε” την Ευρώπη, αλλά ενίσχυσε τον κλάδο.

Oι αναλυτές της Eurobank Equities εκτιμούν καθαρά κέρδη 546 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 39%.

Η Axia, από την πλευρά της, τα εκτιμά στα 532 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος (έναντι 1,016 δισ. ευρώ το 2022).

Ενδιαφέρον θα ‘χει και η αντίδραση της αγοράς

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό