23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA είναι «η στιγμή των αδερφών Ράιτ» στον πλανήτη Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αποστολή του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA μπορεί να σταμάτησε απότομα στον πλανήτη Άρη μετά την καταστροφή του έλικα του, ωστόσο έγραψε ιστορία και συγκρίνεται με τη στιγμή που οι αδερφοί Ράιτ έκαναν την πρώτη τους πτήση.

Έφτασε στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, χωμένο μέσα στην κοιλιά του ρόβερ Perseverance, ενώ είχε μέγεθος κουτιού με χαρτομάντιλα και ζύγιζε 4 κιλά. Στόχος ήταν να παρέχει υποστήριξη στο διαστημικό ρόβερ Perseverance που θα εξερευνούσε την επιφάνεια, με τους μηχανικούς της NASA να το περιγράφουν ως διακοσμητικό σκάφος, επειδή δεν θεωρούσαν πως μπορεί να αντέξει τις ακραίες συνθήκες.

Ωστόσο, τους διέψευσε περίτρανα και δύο μήνες μετά την πρώτη πτήση του αναδείχθηκε σε κρίσιμο εργαλείο της διαστημικής εξερευνητικής αποστολής, παρέχοντας πανοραμικές εικόνες, εναλλακτικές διαδρομές στο Perseverance και γενική χαρτογράφηση του κόκκινου πλανήτη.

Το ρόβερ Perseverance

«Υποτίθεται ότι θα πετούσε για 30 ημέρες. Δεν περιμέναμε να άντεχε το πρώτο βράδυ, πόσο μάλλον μετά από πέντε πτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Teddy Tzanetos, διευθυντής του πρότζεκτ Ingenuity, σύμφωνα με το Business Insider.

Τελικά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πραγματοποίησε 72 πτήσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνικά επιτεύγματα της NASA μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία από τη δεύτερη πτήση του Ingenuity, το οποίο τράβηξε τη σκιά του που σχηματίστηκε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι για πρώτη φορά ο άνθρωπος πέταξε με σκάφος στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη», δήλωσε η MiMi Aung, υπεύθυνη του προγράμματος Ingenuity και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η στιγμή των αδερφών Ράιτ στον κόκκινο πλανήτη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό