24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το δώρο Σούνακ, γκρίνιες στην Goldair, περιμένοντας την Lockheed Martin

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τουλάχιστον άκομψη κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξάφνιασε το επιτελείο του πρωθυπουργού. Μεγαλύτερη μάλιστα έμαθα ότι έγινε η ενόχληση του κ Μητσοτάκη, όταν όχι μόνον ακύρωσε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, την συνάντηση που είχε συμφωνηθεί από εβδομάδες αλλά του πρότεινε να συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν, πράγμα που ελληνική πλευρά θεώρησε μεγαλύτερη προσβολή. Γιαυτό και έγινε και η σκληρή δήλωση του πρωθυπουργού. Όμως, στο Μέγαρο Μάξιμου, τώρα μετρούν τα υπερ και τα κατά και μάλλον καταγράφουν θετικά.

Πρώτον γιατί ο κ Μητσοτάκης εμφανίσθηκε συνεπής και σταθερός στις ελληνικές θέσεις συσπειρώνοντας μάλιστα και το σύνολο της αντιπολίτευσης και δεύτερον γιατί με την κίνηση Σούνακ, το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα διεθνώς. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, συνεργάτες του κ Μητσοτάκη έλεγαν μήπως να στείλουμε «λουλούδια» στον Βρετανό πρωθυπουργό…

Πάντως, σκέψεις που εξέφρασαν ορισμένοι συνεργάτες για να κρατήσει η χώρα μας πιο σκληρή στάση (πχ κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, στην Αθήνα «για διαβουλεύσεις», όπως λέγεται διπλωματικά όταν θέλεις να δηλώσεις έντονα την ενόχληση σου), δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό. Αρνητική ήταν και εισήγηση σε ότι αφορά μεγέθυνση της αντιπαράθεσης μαθαίνω από την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα.

Αργόστροφοι σύντροφοι

Αλλά το όλο θέμα προκάλεσε και μια μικρή ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του κόμματος ζήτησαν από το γραφείο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, να κάνει αμέσως υποστηρικτική δήλωση στον πρωθυπουργό μια και «το ιερά των μάρμαρων το ξεκίνησε η Μελίνα». Στο γραφείο Ανδρουλάκη επειδή είναι κομπλεξικοί, δίστασαν μήπως και θεωρηθούν «Μητσοτακικοί» και τους πρόλαβε με δήλωση ο Κασσελάκης! Τελικά, ο κ. Ανδρουλάκης, με καθυστέρηση έκανε αναφορά σε ομιλία του χθες το μεσημέρι… Αντανακλαστικά προβληματικά. Έχουν χρονοκαθυστέρηση σαν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών.

121.692 ήρωες

Σας έλεγα και την Δευτέρα ότι στο Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα έχουμε εγκαίνια και γιορτές. Μετά τα εγκαίνια του κτιρίου της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων, που έγιναν προχθές, σήμερα το απόγευμα θα εγκαινιαστεί ένα άλλο έργο, που δεσπόζει στο κέντρο του προαυλίου του Πενταγώνου, το μνημεία των αθάνατων, προς τιμήν όσων έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, των οποίων τα 121.692 ονόματα είναι γραμμένα γύρω γύρω από το μνημείο. Αυτό είναι μια ιδέα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, που το προώθησε και έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

Πολλοί στο Πεντάγωνο, ελπίζουν πως σήμερα, στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν Δένδιας, που δεν πήγε την Δευτέρα αφήνοντας τον υφυπουργό Γ. Κεφαλογιάννη στο πόδι του. Όμως η απουσία του σχολιάσθηκε από πολλές πλευρές και μάλιστα δόθηκαν, από ορισμένους «γνωστούς και μη εξαιρετέους», περίεργες εξηγήσεις….

Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει σήμερα… Α, υπάρχουν και άλλες γιορτές την Παρασκευή στο Πεντάγωνο, αλλά γιαυτές θα σας πω αύριο.

Πρόωρη εξόφληση

Να πούμε και μια καλή είδηση, Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα, δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025 ύψους 5,8 δισ. δολ. που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Μέρος από τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την αποκρατικοποίηση όπως πρόσφατα η πετυχημένη πώληση μετοχών της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας από τα ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Είναι όμως σημαντικό να πούμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει και τις κινήσεις που θα φέρουν νέα κεφάλαια από κινήσεις αποκρατικοποίησης που θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η χρονιά θα ανοίξει μάλλον με την διάθεση ποσοστού που έχει το δημόσιο στην Helleniq Energy, τα ΕΛΠΕ για να συνεννοηθούμε, τον Φεβρουάριο θα δοθεί ποσοστό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και για τον Μάρτιο προβλέπεται η πώληση του 10 -15% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι το δημόσιο χρέος να βρεθεί κοντά στον στόχο 100% του ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια.

Πολλές γκρίνιες

Γκρινιάζει και μάλιστα εντόνως η Goldair του Καλλίνικου Καλλίνικου, η οποία έχασε τον διαγωνισμό για την πώληση του Λιμανιού του Βόλου, που παραχωρείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, προσέφυγε, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία των διαγωνισμών αυτών στην άλλοτε Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (σήμερα ονομάζεται Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κατά της απόφασης που ελήφθη μετά το άνοιγμα των προσφορών και την ανέδειξε δεύτερη και με απόσταση από τον πρώτο. Η Αρχή, απέρριψε την προσφυγή, αναφέρουν πληροφορίες και τώρα τα ενδεχόμενα είναι δύο: ή να υποχωρήσει, ή να προσφύγει στο ΣτΕ, όπως επίσης προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Να σημειώσουμε ότι «απέναντί» του βρίσκεται ο ΟΛΘ και ο Ιβάν Σαββίδης που έχουν ανακηρυχθεί «προτιμητέος επενδυτής» στον διαγωνισμό.

Πάντως για την Goldair, οι γκρίνιες είναι …διπλής όψης, μια και στην έτερη δραστηριότητά της αυτή της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, πολλοί είναι αυτοί που γκρίνιαζαν όλο το καλοκαίρι για τους χρόνους στη διαχείριση των πτήσεων σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας ή κάνω λάθος;

Η ταλαίπωρη ΕΑΒ

Στο «περίμενε» βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες ο σχεδιασμός για την «επόμενη ημέρα» στην ΕΑΒ και μάλιστα σε δύο μέτωπα, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο, υπό τον Δημήτρη Παπακώστα, να… αγχώνεται. Το πρώτο μέτωπο, αφορά της εξυγίανση της Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία επρόκειτο να αντιμετωπιστεί με την εμπλοκή του κατασκευαστή των F-16 (και των F-35) Lockheed Martin, σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Όμως, παρά την ανάδειξη της εταιρείας (που σημειωτέον έχει δώσει πολλές δουλειάς στην ΕΑΒ) σε προτιμητέο επενδυτή, ο σχεδιασμός παραμένει παγωμένος και τα «νέα» αργούν να έρθουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το δεύτερο «μέτωπο» αφορά το κατά πόσον η εποπτεία της ΕΑΒ θα περάσει στο υπουργείο Άμυνας, όπως προεξοφλείται το τελευταίο διάστημα, μια και η εταιρεία εκτελεί σημαντικά προγράμματα όπως η αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο Viper. Το τελευταίο, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΑΒ, η οποία ωστόσο χρειάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου (καλύφθηκε από το κράτος) για να «βγάλει» τους τελευταίους μήνες.

Τα ερωτήματα τώρα: Το πρώτο: πως μια βιομηχανία με τόσο σημαντικές δουλειές, χρειάζεται ενίσχυση ρευστότητας; Το δεύτερο: λέτε η καθυστέρηση των αμερικανών, να οδηγήσει στην επανεμφάνιση του «βιομήχανου» του αμυντικού χώρου, Κρίστιαν Χατζημηνά, που παλαιότερα έλεγε ότι θέλει να αναλάβει την εταιρεία; Γιατί αυτός μεν έλεγε, αλλά δεν αρκεί το φραστικό ενδιαφέρον.

Βίο ανθόσπαρτο

Μ’ αυτά κι άλλα, ξέχασα να σας ενημερώσω για τα κοσμικά των Βορείων προαστείων της Αθήνας. Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Μπάμπης Μπονάτσος παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Μίνα Μεταξίδη-Μελισσουργού πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ούτε για τον γάμο χρειάστηκε να πάνε μακριά αφού η τελετή έγινε στο Δημαρχείο Φιλοθέης – Ψυχικού. Τους βγήκε φτηνά. Μάρτυρες – κουμπάροι ήταν ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και η σύζυγός του Χαρά Λαμπροπούλου και η Κατερίνα Αλεξοπούλου, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στενή συνεργάτιδα του γαμπρού. Πάντως δέχθηκαν καλεσμένους από άλλον Δήμο. Ρώτησα μια φίλη πώς ήταν ο γάμος και απάντησε: «Η νύφη έλαμπε πανέμορφη στο αραχνοΰφαντο εκρού φόρεμά της σε γραμμή αμπίρ, που ράφτηκε κατά παραγγελία, ενώ ο γαμπρός χαμογελούσε συνεχώς, κοιτάζοντάς την με λατρεία.» Ευτυχώς όλα καλά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό