23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το δύσκολο οικονομικά 2024, τα νέα πρόστιμα Σκρέκα, τι ετοιμάζει ο Στάσσης και τα καμπανάκια του Μανουσάκη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στασιμότητα

Δύσκολη χρονιά προβλέπεται να είναι το 2024 για την ευρωζώνη. Και δεν αναφέρομαι στα πολιτικά επίδικα και στους πολιτικούς κινδύνους που την απειλούν. Αλλά στα μακροοικονομικά της μεγέθη! Η ανάπτυξη που προβλέπεται είναι τόσο χαμηλή που πολλοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για στασιμότητα. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από 0,5% ως 0,6%. Και η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης, η Γερμανία βρίσκεται – περίπου – σε … ύφεση! Οχι με τεχνικούς όρους, αλλά με πραγματικούς!

Υψηλότερα

Οι προβλέψεις μάλιστα των διαφόρων χρηματοοικονομικών οργανισμών είναι δυσμενέστερες από τις προβλέψεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο φαίνεται πως οι μισθοί για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς από τον πληθωρισμό!

«Βόμβες»

Ωστόσο οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή – ο ρωσοουκρανικός και ο πόλεμος της Μέσης Ανατολής – καθώς και το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργούν ως «βραδυφλεγείς βόμβες» που απειλούν να ανατρέψουν την εύθραυστη και αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης το νέο χρόνο!

Καθυστερήσεις

Εν τω μεταξύ τώρα που κόπασαν τα πανηγύρια των πλεονασμάτων και του «εξαιρετικού» προϋπολογισμού του 2024, θέλω να επισημάνω, πως αν όχι όλα, αλλά ένα σημαντικό τμήμα των πλεονασμάτων οφείλεται στις μεγάλες – ως πολύ μεγάλες! – καθυστερήσεις πληρωμών στους προμηθευτές του δημοσίου!

Πολλάκις…

Πρόκειται για κλασική – λογιστική – συνταγή όσων καταρτίζουν τον προϋπολογισμό να «τραβούν πίσω» τις πληρωμές του δημοσίου για να δείχνουν πιο υγιή τα μακροοικονομικά του μεγέθη. Εχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν….

Πρόστιμα

Ο «φύλαξ – άγγελος» της αγοράς – και! – υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας ετοιμάζει τα νέα … πρόστιμα, που πρόκειται να ανακοινώσει. Να σας ενημερώσω ότι πρόκειται «πλασματικές εκπτώσεις» ή εν πάση περιπτώσει για «παραπλάνηση των καταναλωτών». Η περίοδος που εξελίχθηκαν οι παραβατικές συμπεριφορές των λιανεμπορικών επιχειρήσεων είναι η τελευταία … black Friday»! Και μου λένε πως αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αντε με το καλό….

Η ΔΕΗ

Μία από τις εταιρείες που έκλεψε την παράσταση το 2023 στο επιχειρηματικό σκηνικό ήταν αναμφίβολα η ΔΕΗ.

Τα deals για την εξαγορά της αλυσίδας λιανικού εμπορίου «Κωτσόβολος» και της Enel στη Ρουμανία σηματοδότησαν μία νέα διαφορετική πορεία της δημόσιας επιχείρησης σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε για χρόνια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, λίγο έλειψε το 2019 – όχι πολύ μακριά – να σκάσει… Δηλαδή να χρεοκοπήσει! Το 2024 η δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με όσα μου λένε αναλυτές, αναμένεται να συνεχίσει να μας εκπλήσσει με επενδυτικές κινήσεις…

Investor Day

Τα πρώτα δείγματα της νέας της πορείας αναμένεται να αποκαλυφθούν λίγο πριν φύγει ο πρώτος μήνας του 2024.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2024 διοργανώνεται η Investor Day – η ημέρα των επενδυτών και αναλυτών. Τότε ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΔΕΗ.

Μαθαίνω πως στο πακέτο των όσων παρουσιάσει εκτός από το νέο συνολικό business plan θα γίνουν γνωστά και τα ξεχωριστά επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Δηλαδή θα είναι επιμερισμένο το στρατηγικό πλάνο στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Και αυτό έρχεται ως απόρροια της εξαγοράς της Enel στη βαλκανική χώρα.

Και αυτό το μοτίβο θα πρέπει να το συνηθίσουμε τα επόμενα χρόνια ακόμα και στη διάρκεια των ανακοινώσεων των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων. Όπως μου σημειώνει χαρακτηριστικά, καλά ενημερωμένη πηγή μου, «η ΔΕΗ πια είναι μία μικρή πολυεθνική…»

Κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα συνεχίσει για πολλά, πολλά χρόνια να δείχνει τα δόντια… της!

Και πολλοί τομείς της οικονομίας θα δοκιμαστούν. Πολύ περισσότερο δε, και της καθημερινότητας μας.

Αξίζει να σας αναφέρω κάποια στοιχεία ως προς τις επιπτώσεις στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορούν στην περίοδο των θερινών πυρκαγιών στην Αττική και τη Θράκη και της καταστροφικής επέλασης του Daniel στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στο energypress: «Μέσα στο καλοκαίρι του 2023, το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ήρθε αντιμέτωπο με αλλεπάλληλες ή ταυτόχρονες πυρκαγιές σε Αττική (Κουβαράς, Δερβενοχώρια), Κορινθία (Λουτράκι) και Θράκη. Κατά τη διάρκεια αυτών των φυσικών καταστροφών, καταγράφηκαν συνολικά 1.400 λειτουργίες διακοπτών καθώς οι φλόγες έφτασαν κυριολεκτικά κάτω από τις Γραμμές Μεταφοράς. Παρόλα αυτά, το Σύστημα στάθηκε όρθιο και δεν διακόπηκε καθόλου η τροφοδότηση του δικτύου διανομής με ηλεκτρική ενέργεια…» είπε.

Daniel

Και συνέχισε πως «λόγω της κλιματικής κρίσης ήρθαμε αντιμέτωποι και με τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία, με τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν πτώση 2 πυλώνων (400 και 150 kV) λόγω καθίζησης του εδάφους, πλημμυρικά φαινόμενα σε Υποσταθμούς και την κατάρρευση δρόμου με υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης. To Σύστημα άντεξε και ο ΑΔΜΗΕ αποκατέστησε γρήγορα τις βλάβες…»

Επενδύσεις

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία ο κ. Μανουσάκης επισήμανε την ανάγκη της περαιτέρω θωράκισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και ήδη ο ΑΔΜΗΕ τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παγίων, ύψους 200 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2026, ενώ υλοποιεί και αντιπλημμυρικά έργα στους Υποσταθμούς. Φυσικά στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και συντήρηση του κρίσιμου εξοπλισμού…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό