22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το διάλειμμα στην ακρίβεια, το ποδαρικό του Μυτιληναίου, το επενδυτικό guidance του Στάσση και τι περιμένουν οι μέτοχοι των Ελλάκτωρ και Motor Oil – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Διάλειμμα

Διάλειμμα στην … ακρίβεια – που σαρώνει την αγορά – ξεκινά από σήμερα. Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων. Και οι εμπορικές επιχειρήσεις ελπίζουν να βελτιώσουν τις πωλήσεις σε μία περίοδο καταναλωτικής κόπωσης – για πολλούς λόγους. Το ερώτημα βέβαια είναι τι απέμεινε από το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα από τις γιορτινή περίοδο. Και φυσικά τι περιθώρια αφήνει ο «πληθωρισμός των τροφίμων». Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε! Θα φανεί από τα χαμόγελα ή τις … οιμωγές των εμπόρων….

Φειδωλοί…

Με εξαιρετικές επιφυλάξεις κινείται ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στους σχεδιασμούς τους. Η αναστάτωση που επικρατεί – και δεν αποκλείεται να ενταθεί! – στο διεθνές περιβάλλον, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ο κίνδυνος της ύφεσης ή εν πάση περιπτώσει ο εξαιρετικά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν είναι καλός συνδυασμός….

«Πληθωρισμός»

Βέβαια η τουριστική βιομηχανία είναι αισιόδοξη για το 2024, αν και ακόμη δεν έχει εικόνα από τις κρατήσεις. Στην κυβέρνηση πάντως προσδοκούν μία εξαιρετικά καλή χρονιά και μάλιστα φιλοδοξούν να είναι καλύτερη από το 2023, σύμφωνα τουλάχιστον και με τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Στα 21 δισ. ευρώ «βλέπουν» τα τουριστικά έσοδα – 1,5 δισ. ευρώ από το 2023. Δεν γνωρίζω αν είναι πληθωριστική η … αισιοδοξία των αριθμών, αλλά αν η οικονομική κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη επιδεινωθεί ίσως οι αριθμοί επιβεβαιώσουν ένα «πληθωρισμό» … αισιοδοξίας. Ελπίζω πως όχι….

————-

Επιστροφή

Οι γιορτές τελείωσαν και σιγά, σιγά τα διοικητικά στελέχη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων επιστρέφουν στα γραφεία και τις δραστηριότητες τους.

Οι εισηγμένες έχουν θέσει τους στόχους για το 2024 και οι μάνατζερ πλέον πιάνουν δουλειά για να τους πετύχουν. Από κοντά και οι διοικητικές τους ομάδες.

Αισιόδοξοι

Αν και οι εποχές που διανύουμε είναι αβέβαιες και γεμάτες προκλήσεις, εντούτοις στην πλειονότητα των επιχειρήσεων και ιδίως στους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών επικρατεί αισιοδοξία ως προς τις φετινές οικονομικές επιδόσεις.

Θα δείξει…

Αισιοδοξία, η οποία προέρχεται από τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δουλειές που ανοίγουν η πράσινη μετάβαση, τα έργα υποδομών και οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρώτος μήνας του 2024, ο Ιανουάριος, θα δώσει μία πρόγευση της πορείας των επιχειρήσεων για όλο το έτος και ιδίως των εισηγμένων.

Σειρά γεγονότων θα λάβουν χώρα στις επόμενες ημέρες, όπως γενικές συνελεύσεις και ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και οι μικρομέτοχοι θα αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα.

————-

Mytilineos

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και με όλο και αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές, η Mytilineos, θα κάνει το ποδαρικό με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Στις 24 Ιανουαρίου θα εκδώσει το flash note των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων της.

Αναμένουν

Αναλυτές και μέτοχοι αναμένουν για το αν θα επιβεβαιωθεί το guidance του προέδρου και CEO της εισηγμένης κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου για EBITDA στα 1 δισ. ευρώ. Πρόβλεψη που είχε κάνει μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Βέβαια ο κ. Μυτιληναίος τον περασμένο Ιούλιο είχε πει στους αναλυτές πως η εταιρεία του δουλεύει ήδη για το 2024. Και οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η νέα κατεύθυνση που θα δώσει για το νέο έτος….

————-

Η ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ σας είχα γράψει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης με τη διοικητική ομάδα του θα παρουσιάσουν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, στο πλαίσιο της Investor Day της εταιρείας το επικαιροποιημένο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Επιβεβαίωση;

Το EBITDA;

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι που θα τοποθετήσει τον στόχο των EBITDA ο κ. Στάσσης τα επόμενα χρόνια μετά και την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία αλλά και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Θυμίζω ότι ο CEO με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2023 είχε δώσει εκτίμηση για EBITDA 1,5 δισ. ευρώ το 2023, με την πρόβλεψη αυτή να επιβεβαιώνεται, εκτός απροόπτου, λόγω της Enel στη Ρουμανία.

Επέστρεφε…

Μένει να μάθουμε που θα βάλει τον πήχη για το 2024, σε πρώτη φάση.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η δημόσια εταιρεία επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και στην εποχή της διανομής των μερισμάτων….

————-

Ελλάκτωρ και Motor Oil

Μέσα στο μήνα, επίσης, οι μέτοχοι των εισηγμένων Ελλάκτωρ και Motor Oil θα κληθούν να εγκρίνουν το deal για την απόκτηση και του 25% της «Άνεμος».

Αλλάζει

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου παραχωρήσεων και πλέον περνά στα χέρια της MORE Energy εταιρείας – μέλους του ενεργειακού ομίλου της Κορίνθου.

Πρόγευση

Στις 11 Ιανουαρίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ θα αποφασίσει για την πώληση της «Άνεμος» και στις 24 του ίδιου μήνα οι μέτοχοι της Motor Oil θα αποφασίσουν επίσης για την εξαγορά. Δεν αποκλείεται από τις δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις να δοθεί μία πρόγευση τόσο για το κλείσιμο του 2023 όσο και για την πορεία εντός του 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό