18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το γερμανικό ΥΠΕΞ διαψεύδει καυγά Νετανιάχου-Μπέρμποκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένταση στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου φέρεται να εκτυλίχθηκε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Τελ Αβίβ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Κανάλι 13, η συζήτηση μεταξύ του Νετανιάχου και της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας φέρεται να οξύνθηκε όταν η Αναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «οδεύει τη Γάζα προς τον λιμό».

Το Κανάλι 13 αναφέρει ότι όταν η Μπερμποκ προσφέρθηκε να δείξει στον Νετανιάχου και στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ φωτογραφίες πεινασμένων (παιδιών της Γάζας) στο τηλέφωνό της, ο Νετανιάχου είπε στη Γερμανίδα αξιωματούχο: «Ελάτε να δείτε τις φωτογραφίες από τις αγορές στη Γάζα, τις παραλίες στη Γάζα, δεν υπάρχει λιμός εκεί».

Η εν λόγω αναφορά έρχεται την ώρα που φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν εφοδιασμένους πάγκους αγορών και κατοίκους της Γάζας να απολαμβάνουν μια ζεστή μέρα στην παραλία, μετά την απόσυρση όλων των χερσαίων δυνάμεων ελιγμών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Μπέρμποκ φέρεται να συνέστησε στο Ισραήλ «να σταματήσει να κυκλοφορεί τις φωτογραφίες με τη ζωή που υποτίθεται ότι επιστρέφει στην κανονικότητα στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση στη Γάζα. Υπάρχει πείνα στη Γάζα».

Σε αυτό το σημείο, ο Νετανιάχου φέρεται να ύψωσε τη φωνή του και να επέμεινε: «Είναι πραγματικό. Είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι σαν αυτό που έστησαν οι ναζί, δεν είμαστε σαν τους ναζί που παρήγαγαν ψεύτικες εικόνες μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 13, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Λέτε ότι οι γιατροί μας στο πεδίο της Γάζας δεν λένε την αλήθεια; Λέτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα;», χωρίς να υπάρξει περαιτέρω αναφορά περί άλλης απάντησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαψεύδει το Βερολίνο

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διαψεύσει το μεσημέρι της Παρασκευής τις πληροφορίες περί έντονης αντιπαράθεσης της Αναλένα Μπέρμποκ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 13, η συνάντηση ήταν «δύσκολη», καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από αγορές γεμάτες τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, με την κ. Μπέρμποκ να του επισημαίνει ότι οι άνθρωποι στην παραλιακή περιοχή υποφέρουν από πείνα, κάτι που φέρεται να διέψευσε ο κ. Νετανιάχου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών του συνέστησε μάλιστα να μην δείχνει τις φωτογραφίες, διότι, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσε το Channel 13, απάντησε σε έντονο ύφος ότι οι εικόνες είναι αληθινές και ότι το Ισραήλ δεν δείχνει μια κατασκευασμένη πραγματικότητα, όπως έκαναν οι Ναζί το 1942, όταν κινηματογραφικό συνεργείο είχε γυρίσει προπαγανδιστική ταινία με στημένες σκηνές από την καθημερινή ζωή σε γκέτο της Βαρσοβίας. Η κυρία Μπέρμποκ επανήλθε, ρωτώντας εάν οι γιατροί από τη Λωρίδα της Γάζας και τα διεθνή ΜΜΕ λένε ψέματα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «δεν υπήρξε διαμάχη» μεταξύ της Αναλένα Μπέρμποκ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι το σχετικό ρεπορτάζ είναι «ψευδές» και «παραπλανητικό». Το ίδιο έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό