17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Βόρειο Σέλας «έβαψε» μωβ τον ουρανό της Δράμας

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Βόρειο Σέλας έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης, 30/11.

Το ουράνιο φαινόμενο είναι ορατό στους δύο πόλους αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για περιοχές στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Το φαινόμενο έγινε όμως ορατό και στη Δράμα, «βάφοντας» τον ουρανό με μοναδικά χρώματα. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου το φαινόμενο εμφανίστηκε ξανά σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τότε η αιτία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα,, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Κι έτσι αποκαλύφθηκε το φαινόμενο στην κόκκινη εκδοχή του. Γιατί όμως κόκκινο, δεδομένου ότι το Σέλας έχει συνδεθεί με το έντονο πράσινο χρώμα; Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται ύστερα από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη, εξηγεί το Forecast Weather Greece.

Όταν το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα, συμπληρώνει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό