18.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το ΒΗΜΑ στην Τουρκία: Φυλλάδια, χοροί και μαντηλοφορεμένες – Το κλίμα και το μεγάλο ερώτημα πριν τις κάλπες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο χαμογελαστός φοιτητής με τα γυαλιά πλησιάζει τους διερχόμενους, μοιράζοντας αδιάκοπα φυλλάδια με τον Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, λικνιζόμενος στο ρυθμό των εκκωφαντικών μουσικών, που αντηχούν απ΄τα μεγάφωνα του περιπτέρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP. Πίσω του ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες χορεύουν χοροπηδηχτά, προεξοφλώντας τη νίκη του κόμματος, την προσεχή Κυριακή, στις πιο «κρίσιμες εκλογές του 2023», όπως έχει χαρακτηρίσει ο διεθνής Τύπος τις τουρκικές εκλογές.

«Έφυγε κι ο Μουαρέμ Ιντζέ, ο προδότης του κόμματος», σχολίαζε πίσω από το τραπέζι του περιπτέρου, ηλικιωμένος μεσήλικας, συζητώντας την είδηση-«βόμβα» της απόσυρσης του τρίτου υποψηφίου προέδρου, μετά τη δημοσιοποίηση ροζ φιλμ, που ο ίδιος αμφισβητεί και ο Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου αποδίδει σε εμπλοκή των Ρώσων στις τουρκικές εκλογές, καλώντας μάλιστα τον Ιντζέ να επιστρέψει στην πολιτική κοιτίδα του, προτού ανεξαρτητοποιηθεί και δημιουργήσει το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket).

Ο φοιτητής μοιράζει φυλλάδια και χορεύει / Το μαγαζί κλειστό.

Ήδη από την Τετάρτη το βράδυ τα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της Κωνσταντινούπολης μονοπωλούσε η πικάντικη διαρροή ότι την επομένη θα έβγαινε στο φως βίντεο με τον Ιντζέ να επιτίθεται σεξουαλικά σε γυναίκα, ως εκβιασμός που θα τον οδηγούσε σε απόσυρση. «Πίνει πολύ και χάνει τον έλεγχο, ούτως ή άλλως. Είναι γνωστό», σύμφωνα με δημοσιογραφική πηγή στην Πόλη.

Το ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ώρες τα επιτελεία των δυο κομμάτων πρωταγωνιστών είναι σε ποιον θα διοχετευτούν οι ψήφοι του Ιντζέ, που βαθμηδόν καταποντίζονταν, καθώς η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων μπορεί να είναι και οριακή (σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή, «τα πάντα μετράνε, ακόμη και το 1% που έχασε ο Κιλιτζντάρογλου, από το δημοσίευμα του Economist υπέρ του»).

Για τον Κιλιτσντάρογλου με πάθος.

«Δεν θα διοχετευτούν οι ψηφοφόροι του Ιντζέ στον Κιλιντσντάρογλου. Μην περιμένετε να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν επιδοκιμάζουν τη συμμαχία του CHP με τους Κούρδους. Οπότε, είτε οι ψηφοφόροι του θα απέχουν από την κάλπη, την Κυριακή, είτε θα ψηφίσουν τον ακροδεξιό Ογάν, ο οποίος δεν αποσύρεται, όπως φημολογούνταν», σχολιάζει στο ΒΗΜΑ ο ίδιος τούρκος αναλυτής, ο οποίος μας παραπέμπει στα social media, όπου ομάδες ψηφοφόρων του Ιντζέ υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά το Ογάν.

Σύμφωνα πάντως με τον Εκπρόσωπο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Μουσταφά Οζτούρκ «εάν ένας από τους προεδρικούς υποψηφίους αποχωρήσει από τις εκλογές το ψηφοδέλτιο δεν αλλάζει και οι ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος δεν θεωρούνται άκυρες».

Στην επόμενη γωνία της πλατείας του Σισλί, δίπλα από νεαρούς που πίνουν, μάλλον αδιάφοροι για τα κομματικά show που δίνονται ελάχιστα μέτρα μακριά τους, στο κιόσκι του ΑΚΡ, μια πανάκριβη συμπαγή κατασκευή με τις κλασικές μαντηλοφορεμένες κυρίες, οι οποίες κάθονται για ώρες μοιρολατρικά, μοιράζοντας τις εφημερίδες του ΑΚΡ, το highlight είναι ο άνδρας που γράφει με καλλιγραφικά μαύρα γράμματα σε αραβικό στυλ το όνομα των ψηφοφόρων του κόμματος, σε φύλλο-κάδρο με την φωτογραφία του Ερντογάν. Άνδρες στήνονται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά τους.

Ο Γιγίτ Τζαν είναι ένας νεαρός προσηνής άνδρας που προσεγγίζει τους διερχόμενους, επίσης υπό εκκωφαντικές -στα όρια της ηχορύπανσης- μουσικές, στο περίπτερο του Kόμματος της Ευημερίας (Zafer) και δίνει το ασπρόμαυρο φυλλάδιο με τις πολιτικές θέσεις του, διεκδικώντας μια θέση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στην κάλπη της Κυριακής, με το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό Κόμμα, που υποστηρίζει τον υποψήφιο πρόεδρο Ογάν.

Με τα μέτρια αγγλικά του εξηγεί ότι το κόμμα του είναι το μοναδικό που έχει σαφή θέση για τους μετανάστες και πρόσφυγες. «Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να μπαίνει κανένας στην Τουρκία στο εξής. Υπάρχουν χωριά με περισσότερους πρόσφυγες από ντόπιους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είμαστε ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης». Η φτηνή κατασκευή του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ στέκει δίπλα χωρίς ούτε μια ανθρώπινη παρουσία, ενώ απέναντι πάλλονται από τον αέρα οι νάιλον γιγαντοαφίσες του Μουαρέμ Ιντζέ, υπενθυμίζοντας την εφημερότητα των πάντων. Ακόμη και μιας προεδρικής υποψηφιότητας.

Γιγίτ Τζαν.

«Ως πιο κρίσιμες εκλογές» της ζωής του υποστηρίζει πως είναι αυτές της Κυριακής ο 50χρονος καθηγητής χειρουργικής, που θέλει να διατηρηθεί η ανωνυμία του, παρ’όλο που παραιτήθηκε από την Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ριζοσπαστικοποιήθηκε πολιτικά με το Gezi πάρκο και υπήρξε σύμβουλος του Καλού Κόμματος (IYI) για ζητήματα Υγείας. «Αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν μπορεί να οδηγηθούμε σε εμφύλιο», υποστηρίζει, ευτυχής που είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που δεν μαλώνει με τη γυναίκα του. Ο ίδιος ψηφίζει φιλοκουρδικό HDP, ενώ η συζυγός του είναι σταθερή ψηφοφόρος του CHP. Τα κόμματά τους συνασπίσθηκαν για τον υποψήφιο πρόεδρο του CHP Κιλιτζντάρογλου, που τρέφει ελπίδες ότι μπορεί την Κυριακή, από τον α΄ γύρο, να βγει.

Για τον Αλλάχ και για τον Ερντογάν – Σε εκλογικό περίπτερο του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη.

«Πριν 6 χρόνια δεν θα μπορούσε να πιστέψει κανένας ότι σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, Κούρδοι, εθνικιστές, δεξιοί κι αριστεροί θα μπαίναν σε κοινό συνασπισμό. Το τραπέζι των 6. Ακόμα και να εκλεγεί ο Κιλιτζντάρογλου την Κυριακή έχουμε δρόμο για να ξαναγίνουμε στην Τουρκία δημοκρατία», συνόψισε.

«Ως γυναίκα, Αλεβίτισσα κι Αριστερή το ενδεχόμενο να επανεκλεγεί ο Ερντογάν είναι εφιάλτης. Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού έχει πει ότι θα μας εξαφανίσει», λέει στο ΒΗΜΑ η 40χρονη Μεράλ, που διακρίνει «επικίνδυνη κλιμάκωση» των επιθέσεων κατά κομμάτων της Αντιπολίτευσης, την οποία συζητάει με την παρέα της, όλους με καλές σπουδές, που σκέφτονται να μεταναστεύσουν.

Έρημο το περίπτερο του κόμματος Πατρίδα (Memleket)

Λάδι στο μύλο μιας κινδυνολογίας, που μέρα με την ημέρα φουντώνει στην Πόλη, την τελευταία εβδομάδα, και θέλει να ζει η Τουρκία εκλογές «βίας και νοθείας», έριξε, στο μεταξύ, ο Γκιοκτσέρ Ταχιντζίογλου, δημοσιογράφος στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24, ο οποίος σημείωσε συγκεκριμένα την Πέμπτη ότι «κυκλοφορούν ως πιθανότητες» οι ακόλουθες: Να μην έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας για την προστασία των πρωτότυπων πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών (με τις υπογραφές). Να γίνουν επιθέσεις σε αυτούς που τα μεταφέρουν και να κλαπούν τα πρακτικά. Να βγουν στους δρόμους ένοπλες ομάδες, θα εμποδιστεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ακυρωθούν οι εκλογές. Να σταματήσει η ροή δεδομένων και να μην ανακοινωθούν αποτελέσματα. Να μην παραδοθεί η εξουσία. Να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό