23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού έχουν εδώ και καιρό ανοίξει έρευνα για τον διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH και δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον  κόσμο. Η έρευνα αφορά συναλλαγές του Μπερνάρ Αρνό με τον Ρώσο ολιγάρχη, Νικολάι Σαρκίσοφ, όπως επιβεβαιώθηκε ύστερα από σχετικό ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που επικαλείτο πηγές του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Tracfin).

Μάλιστα η έρευνα είναι σε εξέλιξη από το 2022 και στηρίζεται έκθεση της Tracfin, η οποία εστιάζει την προσοχή σε δραστηριότητες των Αρνό και Σαρκίσοφ, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Οι εισαγγελικές αρχές αρνήθηκαν να σοχλιάσουν περαιτέρω την εν εξελίξει έρευνα. Ωστόσο όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ της Le Monde η έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όντως υπήρξαν παράτυπες ή παράνομες δραστηριότητες από τον Αρνό. Στενός συνεργάτης του Γάλλου μεγιστάνα σχολίασε στην εφημερίδα πως όλες οι συναλλαγές του Μπερνάρ Αρνό ήταν απολύτως νόμιμες.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του LVMH τον Φεβρουάριο έχασε μία δίκη απέναντι στις γαλλικές φορολογικές αρχές σχετικά τη με τη νομιμότητα της εφόδου που πραγματοποίησαν το 2019 στα κεντρικά γραφεία του ομίλου. Η έφοδος είχε να κάνει με έρευνα φοροδιαφυγής που συνδεόταν με δραστηριότητες στο Βέλγιο.

Τι λένε οι Ρώσοι για τη συναλλαγή

Ο Νικολάι Σαρκίσοφ είναι κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας, RESO – Garantia, που έχει ιδρύσει ο αδερφός του, Σεργκέι. Ο αναπληρωτής CEO της RESO-Garantia, Ίγκορ Ιβάνοφ, δήλωσε στο CNBC ότι ούτε η εταιρεία  ούτε ο Νικολάι Σαρκίσοφ προσωπικά είχαν ποτέ εμπλακεί στην επίμαχη συναλλαγή με τον Μπερνάρ Αρνό καθώς και ότι ο Σαρκίσοφ δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Γάλλο επικεφαλής του LVMH.

«Τη συναλλαγή διαχειρίστηκε μία μικρή επενδυτική μονάδα που πραγματοποιεί τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκό real estate. Αφορούσε την αγορά διαμερισμάτων σε ένα παλαιό κτίριο στην Courchevel από διάφορους ιδιοκτήτες, με στόχο τη μεταπώλησή τους σε κατασκευαστή σε μετέπειτα χρόνο. Τα πάντα διενεργήθηκαν από γαλλικές εταιρείες με Γάλλους δικηγόρους να εκπροσωπούν όλες τις πλευρές. Ήταν μία συνηθισμένη συμφωνία real estate», είπε.

Η LVMH δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για σχόλιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό