22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Το απάνθρωπο παιχνίδι της Τουρκίας με τους πρόσφυγες – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Φαίνεται πως οι Τούρκοι αρχίζουν και πάλι να εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό. Όχι ότι το άφησαν, έστω και για μια μέρα, αλλά οι πληροφορίες πληθαίνουν από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι ότι κάτι ετοιμάζουν πάλι αυτό το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνον οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων (που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξτρεμιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι»), ότι «εάν ανοίξουμε τις πόρτες 5 εκατομμύρια μετανάστες θα καταλάβουν τα ελληνικά νησιά» ή (οι δηλώσεις του Σοϊλού) ότι «η Ελλάδα εκπαιδεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ στο Λαύριο», είναι και κάποιες ύποπτες κινήσεις που παρατηρούνται στα σύνορα, με πρόσφατο την τραγική περιπέτεια μεταναστών σε νησίδες στον Έβρο. Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και αυτό είναι πλέον γεγονός. Πώς αντιδρά όμως η Ελλάδα;

Βεβαίως δεν φτάνουν μόνον οι δηλώσεις- απαντήσεις ως αντίδραση στους Τούρκους αξιωματούχους, όπως αυτή του Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι «η Τουρκία συνεχίζει και εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες, όπως το έκανε και τον Μάρτιο του 2020, σπρώχνοντάς τους πολλές φορές βιαίως προς τα σύνορά μας, τα οποία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», αλλά είναι και τα έργα επί του πεδίου, με τα οποία απαντά η χώρα μας. Πρώτα απ΄όλα αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ώστε να σφραγισθούν τα σύνορα. Και ξέρετε γιατί κρίθηκε αναγκαία η επέκταση; Επειδή με τον φράχτη αυτόν έχουν αναγκάσει τους διακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου. Δεύτερον η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τη δομή του Ελαιώνα, διότι, όπως εξήγησε ο Νότης Μηταράκης «μετανάστες και αλληλέγγυα άτομα απειλούν το προσωπικό μας, αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και η δομή θα κλείσει οπωσδήποτε».

***Μέσα σε τρία χρόνια διασώθηκαν 40.560 ψυχές

Πάρτε τώρα χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Πόσοι μετανάστες διασώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από την μανία (και το εμπόριο) των Τούρκων διακινητών. Πόσοι τέλος πάντων επέζησαν; Τους μέτρησαν, λοιπόν όπως έμαθα, έναν προς έναν και μία προς μία. Τους μέτρησαν δύο φορές και οι Λιμενικοί αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τους καταλόγους και από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκύπτουν τα παρακάτω: Από το 2019 έως σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες διάσωσης, διέσωσαν 40.560 πρόσφυγες- μετανάστες. Σαράντα χιλιάδες (και πλέον) ψυχές διασώθηκαν από την χώρα μας, όπως μου επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι ανθρωπιστική αποστολή των ελληνικών αρχών δεν σταματά και ακόμα συνεχίζεται.

***Οι υποκλοπές αποψίλωσαν και τις καλοκαιρινές άδειες

Πάμε τώρα στο θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα. Ίσως οι περισσότεροι να το έχουν αντιληφθεί ότι ήδη χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των υποκλοπών με τη «θερμοκρασία» να ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς το άνοιγμα της Βουλής, τη Δευτέρα στις 22 Αυγούστου. Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικές της «μάχης» που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο, με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι θα είναι σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Ήδη οι βουλευτές της ΝΔ έλαβαν την Παρασκευή το μεσημέρι ένα SMS στα κινητά τους που τους λέει εμμέσως πλην σαφώς να επιστρέψουν στην Αθήνα και στην Βουλή από την Δευτέρα: «Σας ενημερώνουμε ότι πρόγραμμα για τις εργασίες της Βουλής από 22 Αυγούστου έως 28 Αυγούστου θα λάβετε τη Δευτέρα με τη Διάσκεψη των Προέδρων», έλεγε το SMS, την ώρα που οι περισσότεροι βουλευτές έκαναν τα τελευταία τους μπάνια της καλοκαιρινής του αδείας.

***Το δεύτερο μήνυμα Μητσοτάκη με έμμεσες αναφορές στα τρέχοντα

Η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι συγκρουσιακή. Οι λογογράφοι των αρχηγών των κομμάτων έπιασαν δουλειά, επιστρέφοντας και αυτοί από τις διακοπές τους και ετοιμάζουν το σχέδιο των ομιλιών. Για τον Πρωθυπουργό όμως τα μηνύματα αρχίζουν από σήμερα. Απ΄ότι γνωρίζω θα απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό (το δεύτερο του καλοκαιριού μετά το μήνυμα για τις παρακολουθήσεις) με την ευκαιρία της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Τι θα αναφέρει σε αυτό το μήνυμα; Μου λένε οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες ότι «θα έχει έμμεσες πλην σαφέστατες αναφορές προς τα τρέχοντα» (σ.σ. διάβαζε παρακολουθήσεις) «και θα διαγράφει τα μέλλοντα». Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι το μήνυμα αυτό θα είναι σημαντικό. Θα δούμε…

***Τι άκουσαν οι γαλάζιοι βουλευτές στις παραλίες

Οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές όταν γράφονταν τούτες οι γραμμές βρίσκονταν, όπως σας ανέφερα παραπάνω, ακόμα στις παραλίες (με εξαίρεση έναν- δυο που βρίσκονταν στο εξωτερικό). Τι συνάντησαν όμως στις διακοπές τους; Τις τους έλεγε άραγε ο κόσμος στις παραλίες ή στις εκλογικές τους περιφέρειες; Μου λένε λοιπόν ότι το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων βρισκόταν μεν στη ημερήσια (ας τη πούμε έτσι) συζήτηση, αλλά σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις τιμές των καυσίμων. Δηλαδή η γκρίνια τους περιελάβανε και τις παρακολουθήσεις, χωρίς όμως να ήταν το βασικό θέμα που τους ενδιέφερε. Και ας έλεγαν στην αρχή ότι ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για τις παρακολουθήσεις. Απλώς στην γκρίνια τους οι ψηφοφόροι για την ακρίβεια, τις τιμές του ρεύματος και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, έβαζαν και τις υποκλοπές. Το δεύτερο θέμα που συζήτησαν με την εκλογική βάση τους οι γαλάζιοι βουλευτές ήταν κατά πόσο θα πρέπει να επιμένει ακόμα η ηγεσία του κόμματος στη στροφή προς το Κέντρο, τη στιγμή που έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με το ΠαΣοΚ. Οι ψηφοφόροι των βουλευτών ζητούσαν από αυτούς και κατ΄επέκταση από την ηγεσία του κόμματός τους να δώσει περισσότερη σημασία στους ψηφοφόρους της ΝΔ, συσπειρώνοντάς τους, αφού έτσι ή αλλιώς δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν.

***Θέλουν μετανάστες ως ξενοδοχοϋπάλληλους

Το αίτημα υποβλήθηκε επισήμως, στα μέσα του καλοκαιριού, στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία από ορισμένους ξενοδόχους που αδυνατούσαν να βρουν υπάλληλους για τα ξενοδοχεία τους. Αδυνατούσαν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να τους πληρώσουν με τις συμβάσεις εργασίας, να τους δίνουν τα ρεπό που δικαιούνταν και να εφαρμόζουν το ωράριο εργασίας. Υπέβαλαν λοιπόν αίτημα να επιτραπεί σε μετανάστες να εργαστούν ως ξενοδοχοϋπάλληλοι. Περίπου δηλαδή αυτό που γίνεται για τη συγκομιδή της φράουλας, των πορτοκαλιών, των ροδάκινων κτλ. Ο οικονομικός σύμβουλος που παρέλαβε το αίτημα αυτό δεν πίστευε στα μάτια του. Και μάλιστα έλεγε αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ξενοδοχεία τους γιατί δεν τα κλείνουν. Έτσι θα ήταν προτιμότερο.

***Σε ρόλο λίμπερο

Μπορεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης να προορίζεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εμένα μου λένε πως ο ίδιος ετοιμάζεται να διεκδικήσει το σταυρό των πολιτών σε μια από τις ανταγωνιστικές περιοχής της Αθήνας. Ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να του προσδώσει ένα ρόλο «λίμπερο» προεκλογικά, ώστε ο επικοινωνιακός Κυριάκος να μπορεί να κάνει εμφανίσεις στα κανάλια χωρίς τους γνωστούς προεκλογικούς περιορισμούς των βουλευτών

***Ενεργειακό κόστος, ο καθηγητής και η ΔΕΘ

Μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να κυριαρχείται από το θέμα των υποκλοπών και οι πολιτικοί αρχηγοί να ακονίζουν τα μαχαίρια τους ενόψει της έναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου, ωστόσο ένα άλλο μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να καραδοκεί και να πονοκεφαλιάζει την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό: το ενεργειακό κόστος. Όλα δείχνουν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη δυσκολότερος για καταναλωτές και επιχειρήσεις με το κόστος ενέργειας να παραμένει υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο. Στην Κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι περσινές προειδοποιήσεις ειδικών και αναλυτών που έκρουαν τον κώδωνα από νωρίς δεν ελήφθησαν δεόντος υπόψη. Ένας μάλιστα από αυτούς, ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής δικαίου ενέργειας και Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε την προηγούμενη βδομάδα βιβλίο για την «Ενεργειακή Κρίση«, στο οποίο συγκεντρώνονται οι προειδοποιήσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήδη από την άνοιξη του 2021. Μαθαίνω ότι στο Μαξίμου έχουν ήδη προμηθευτεί το πόνημα του Καθηγητή και μελετούν ενόψει ΔΕΘ…

***Ο Μενέντεζ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σας έγραφα χθες για την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το ενδιαφέρον που έδειξε για την επέκταση του λιμανιού αυτού. Σε λίγες ημέρες όμως (την ερχόμενη Παρασκευή) ο γερουσιαστής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α. πρόκειται να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη ο πρύτανης κ. Δημόπουλος έκανε όλες τις προετοιμασίες.

***Όταν ο μηχανισμός λειτουργεί φέρνει αποτέλεσμα

Έφεραν αποτέλεσμα οι ανακρίσεις των αρχών όσον αφορά τον εντοπισμό του εμπρηστή στη Θάσου. Όταν οι ανακριτικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους πάντοτε υπάρχει αποτέλεσμα. Έτσιμετά από ανακρίσεις συνελήφθη ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος είχε προσαχθεί το πρωί της Τρίτης ως ύποπτος για την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στη Θάσο. Στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκαν φωτοβολίδες και εύφλεκτο υλικό. Ο συνταξιούχος ήταν βασικός ύποπτος από την πρώτη στιγμή. Και στον ανακριτή είπε ότι «την έβαλα για να γελάω».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό