23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο καθυστερεί την απόφαση για την πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια απόφαση που θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα χάπι άμβλωσης σε όλες τις ΗΠΑ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, εκτός εάν παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί, σύμφωνα με το BBC.

Το ανώτατο δικαστήριο κατέρριψε πέρυσι το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση, ορισμένες ρεπουμπλικανικές πολιτείες ψήφισαν άμεσες απαγορεύσεις. Η τελευταία ενέργεια των ομάδων κατά των αμβλώσεων επιδιώκει τώρα να περιορίσει την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη.

Την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει αν θα διατηρηθεί η μιφεπριστόνη στην αγορά. Η νέα προθεσμία θα λήξει στις 23:59 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (04:59 ώρα Ελλάδας το Σάββατο).

Το χάπι χρησιμοποιείται σε περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία ανακαλεί την έγκριση του FDA για το φάρμακο, ενώ εκδικάζει την αγωγή που έχει καταθέσει μια ομάδα επαγγελματιών υγείας κατά των αμβλώσεων εναντίον του οργανισμού, αμφισβητώντας την ασφάλεια της μιφεπριστόνης.

Στην απόφαση, ο δικαστής του Τέξας δήλωσε ότι ο FDA έσπευσε να δώσει την έγκριση και δεν έλαβε δεόντως υπόψη του τις παρενέργειες. Ο FDA και αρκετοί κορυφαίοι οργανισμοί υγείας, όπως ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, λένε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία της Ουάσινγκτον εξέδωσε αντίθετη απόφαση, διατάσσοντας τον FDA να μην προβεί σε καμία αλλαγή στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου και διατηρώντας την πρόσβαση στη μιφεπριστόνη σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ.

Με τις δύο αυτές αποφάσεις να έρχονται σε άμεση αντίθεση μεταξύ τους, η κυβέρνηση άσκησε έφεση στο 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης. Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να αναστείλει τη διαταγή του Τέξας όσο θα εκδικάζεται η έφεση, διατηρώντας τη διαθεσιμότητα της μιφεπριστόνης. Το εφετείο συμφώνησε να παραμείνει το φάρμακο στην αγορά – αλλά με πρόσθετους περιορισμούς.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό