20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το έριξε έξω ο Κιμ σε πάρτι για τον δορυφόρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας, Κιμ Γιονγκ Ουν, γιόρτασε τη «νέα εποχή διαστημικής δύναμης» με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Ju Ae και των επιστημόνων που κατασκεύασαν τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Βόρειας Κορέας . Η εκτόξευση του Malligyong-1 από την Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Αποτελούσε την τρίτη απόπειρά της δικτατορικής χώρας μετά από αποτυχίες τον Μάιο και τον Αύγουστο.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγκγιάνγκ δείχνουν τον Κιμ να επαινεί το επιστημονικό προσωπικό και εργάτες στο διαστημικό πρόγραμμα στην Εθνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (Nata).

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες του Kim να διασκεδάζει με εργάτες της Nata, κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, την κόρη του και τη σύζυγό του, Ri Sol-ju. Τα μέλη της οικογένειας του δικτάτορα και άλλοι παρευρισκόμενοι στη δεξίωση φορούσαν ασορτί μπλουζάκια που έγραφαν «Nata» στα αγγλικά.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι «επευφημούσαν με ενθουσιασμό εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον σπουδαίο πατέρα που τελικά εξασφάλισε την επιτυχημένη εκτόξευση», ανέφερε το KCNA.

Μέσα σε λίγες ώρες από την εκτόξευση, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης της εξέταζε ήδη εικόνες αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ. Ωστόσο καμία τέτοια εικόνα δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας στη Δύση.

Η εκτόξευση ήταν «μια πλήρης άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα», ανέφερε ο Κιμ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εθνική διαστημική υπηρεσία, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Η εκτόξευση

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, αφού έθεσε σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο την Τρίτη, χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη Σεούλ.

Έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, τον Μάιο και τον Αύγουστο, ο πύραυλος που απογειώθηκε από τη Βόρεια Κορέα προχθές έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης «Malligyong-1», ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα πως ο δορυφόρος πράγματι τέθηκε σε τροχιά.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση και ήδη μελετά φωτογραφίες των κυριότερων αμερικανικών βάσεων στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τράβηξε ο δορυφόρος, ανέφεραν ακόμη τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Η εκτόξευση, κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες υποτίθεται απαγορεύουν αυστηρά στη Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων, καταδικάστηκε σθεναρά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο δορυφόρος «τέθηκε σε τροχιά», ανέφερε σήμερα η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε ενημέρωσή της στα μέλη του κοινοβουλίου. Κατά την ίδια πηγή, η Πιονγκγιάνγκ είχε τη βοήθεια της Μόσχας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό