23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τουρκικές προκλήσεις για την Κύπρο παρά την κόκκινη κάρτα

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Ένα βήμα μπρος και ένα πίσω κάνει η Τουρκία, καθώς το ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο δεν συνοδεύεται από χαμηλούς τόνους στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στα Κατεχόμενα στην επέτειο της εισβολής του Αττίλα, ενώ αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας όλο το τελευταίο διάστημα πυροδοτούν το κλίμα με προκλητικές δηλώσεις. Μάλιστα, η ρητορική αυτή συνεχίζεται παρά το ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν βγάλει «κόκκινη κάρτα» στα τουρκικά σχέδια περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Χθες την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δύο κράτη»

Πάντως, η τουρκική πλευρά συνεχίζει την ίδια ρητορική όσον αφορά το Κυπριακό. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα, συνέχισε σε ανάλογο ύφος, λέγοντας ότι μια συμφωνία που θα βασίζεται σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ήταν δυνατή και μίλησε εκ νέου περί δύο κρατών.

Διπλωματικές επαφές

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον κύκλο των διπλωματικών επαφών, επιδιώκοντας την ενίσχυση των συμμαχιών της. Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται σε διαφορετικά «μέτωπα» και στοχεύει τόσο σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά στενούς δεσμούς όσο και σε χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης (πρόσφατα βρέθηκε εκεί ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης), καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν δοκιμαστεί λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Χθες οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκτελεστικό διευθυντή του American Jewish Committee (AJC) Ντέιβιντ Χάρις. Στη συνάντηση τονίστηκε ιδιαιτέρως η συμβολή της Ελλάδας στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω των αμοιβαία επωφελών συμμαχιών με χώρες της περιοχής που μοιράζονται ίδιες αρχές και πεποιθήσεις.

Κατά τη συζήτηση με τον κ. Χάρις επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του AJC με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, καθώς και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, οι οποίες αναπτύσσονται και επεκτείνονται διαρκώς. Υπογραμμίστηκε ακόμη η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των σχετικών δράσεων.

Τέλος, χθες σειρά επαφών στη Ρίγα είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κυβερνητική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στη Λετονία έπειτα από μια ιδιαίτερα μακρά περίοδο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα μεταβεί σήμερα στη Λιθουανία, τελευταίο προορισμό της επίσημης περιοδείας του στις βαλτικές χώρες, ενώ θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό