20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Νέο «χαστούκι» για τον Ερντογάν – Το φιλοκουρδικό HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η λύση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και το κουρδικό, είναι το Κοινοβούλιο» διεμήνυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους αρχηγούς του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μετά την κρίσιμη συνάντησή τους. Ο Ερντογάν χάνει διαρκώς έδαφος 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάσιμους λόγους να φοβάται πλέον για την καρέκλα του. Εκτός απο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με διαφορά από τον Τούρκο πρόεδρο, το φιλοκουρδικό Κόμμα HDP, ρυθμιστής της εκλογικής μάχης, δίνει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης τις ευλογίες του.

Την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την τουρκική προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασαν οι συμπρόεδρου του HDP, Περβίν Μουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ σε συνάντηση που είχαν χθες μαζί του, εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Μαϊου στην Τουρκία.

Ο Kιλιτσντάρογλου, ο οποίος έκανε κοινή δήλωση με τους αρχηγούς του HDP μετά τη συνάντηση, είπε: «Η λύση για όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού, είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας».

Η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένου του HDP, αναμένεται να αξιολογήσει τη συνάντηση, να εξηγήσει τη στάση που θα ακολουθηθεί στις προεδρικές εκλογές και να στηρίξει επίσημα τον Κιλιτσντάρογλου, με το να μην προτείνει υποψήφιο.

Ο 13ος υποψήφιος για την Προεδρία της Εθνικής Συμμαχίας, ο αρχηγός του CHP Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές του με πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της αναζήτησής του για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του. Η επίσκεψή του στο HDP, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε λόγω «φορτωμένου προγράμματος» έγινε χθες (20/3) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση, είπε: «Εστιάσαμε σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στις τοπικές κυβερνήσεις. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαχειριστές στις τοπικές κυβερνήσεις. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία σε κάθε επίπεδο».

Αναφερόμενος στην υπόθεση κλεισίματος του HDP, ο Kιλιτσντάρογλου είπε: «Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, δεν είναι σωστό να κλείνουμε κόμματα. Βλέπουμε ότι τα κόμματα που έκλεισαν επιστρέφουν στην πολιτική σκηνή και ο κόσμος τα στηρίζει περισσότερο» Και πρόσθεσε «Η διεύθυνση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού, είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας». Τόνισε ότι είναι πρόθυμοι να λύσουν «όλα τα υπάρχοντα προβλήματα» με τους βουλευτές που θα κερδίσουν «την κοινή εμπιστοσύνη του έθνους».

Η επίσκεψή του στο HDP είχε μεγάλη σημασία, κάτι που φάνηκε και από την προσοχή των δημοσιογράφων. «Ως υποψήφιος για την προεδρία, θα τερματίσω τις μάχες σε αυτή τη χώρα και θα αποδεχτώ τους πάντες ανεξάρτητα από την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής τους», είπε.

Επικρίνοντας την αναφορά των κουρδικών εκφράσεων στις ομιλίες ως «άγνωστη γλώσσα» στα πρακτικά του κοινοβουλίου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Όταν οι κουρδικές εκφράσεις αναφέρονται στο κείμενο μιας ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση, γράφεται «άγνωστη γλώσσα». Για όνομα του Θεού, (κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας) η TRT έχει κανάλι που εκπέμπει στα Κουρδικά. Γιατί γράφετε τη γλώσσα που ομιλείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως «άγνωστη γλώσσα»; Τα δύο μέτρα και σταθμά δεν αρμόζουν στο κράτος. Θα σεβόμαστε τη γλώσσα όλων».

Η συμπρόεδρος του HDP Μπουλντάν δήλωσε ότι προτίμησαν να φιλοξενήσουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Nation Alliance στο κοινοβούλιο επειδή πιστεύουν ότι η δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα πρέπει να βρίσκεται κάτω από τη στέγη του κοινοβουλίου. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε εκφράσει επίσης μέσα από τη φυλακή τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό