14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τουλάχιστον 18 παιδιά νεκρά στο Ουζμπεκιστάν από αντιβηχικό σιρόπι

Ειδήσεις Ελλάδα

Την διακοπή της παραγωγής σε μια φαρμακοβιομηχανία διέταξαν οι αρχές της Ινδίας, ενώ την ίδια στιγμή διεξάγεται έρευνα σχετικά με τον θάνατο τουλάχιστον 18 παιδιών που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν προκλήθηκε από ένα αντιβηχικό σιρόπι.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) αναμένονται σε μερικές ημέρες», γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντινές Τιουάρι, μέλος της υπηρεσίας ελέγχου των φαρμάκων, ο οποίος υποστήριξε ότι τα εν λόγω σιρόπια δεν πωλούνται στην Ινδία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μανσούχ Μανταβίγια, έχουν ληφθεί δείγματα από το σιρόπι και έχουν σταλεί προς ανάλυση.

Τα μέσα του Ουζμπεκιστάν ανέφεραν ότι πρόκειται για 18 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε μηνών και τεσσάρων ετών, τα οποία πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μετά την χορήγηση του αντιβηχικού σιροπιού Doc-1 Max. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τα σιρόπια ήταν μολυσμένα με αιθυλενογλυκόλη, μια χημική, τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υγρών για φρένα, αντιψυκτικών, χρωμάτων και ορισμένων πλαστικών αλλά και καλλυντικών.

Η Marion Biotech είναι η δεύτερη ινδική φαρμακοβιομηχανία που μπαίνει στο στόχαστρο έρευνας για αντιβηχικά σιρόπια επικίνδυνα για την υγεία. Το φθινόπωρο η κυβέρνηση της Γκάμπιας ανέφερε ότι τουλάχιστον 66 παιδιά έχασαν τη ζωή τους αφού τους χορηγήθηκαν φάρμακα για το κρυολόγημα και αντιβηχικά σιρόπια της εταιρείας Maiden Pharmaceuticals.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό