23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 88 τραυματιές από την έκρηξη σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Γουινέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εντοπίζουν και να μεταφέρουν θύματα στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον έντεκα είναι οι νεκροί και 88 οι σοβαρά τραυματίες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας, μετά την έκρηξη στον κεντρικό πετρελαϊκό σταθμό της χώρας, ανακοίνωσε ο τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εντοπίζουν και να μεταφέρουν θύματα στα νοσοκομεία, ανέφερε ο Ζαν Τραορέ, στη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και με διπλωμάτες.

Από την έκρηξη, στη συνοικία Καλούμ, στο κέντρο του Κονακρί, έσπασαν τα τζάμια πολλών γειτονικών σπιτιών. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους έντρομοι προσπαθώντας να φύγουν. Μια πηγή προσκείμενη στη σωφρονιστική υπηρεσία είπε ότι από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο της κεντρικής φυλακής, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό.

Δεν είναι σαφής προς το παρόν η έκταση των ζημιών στον πετρελαϊκό σταθμό. Η Γουινέα δεν παράγει πετρέλαιο και δεν διαθέτει διυλιστήρια. Εισάγει πετρελαϊκά προϊόντα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποθηκεύεται στο Καλούμ και από εκεί μεταφέρεται με βυτιοφόρα σε όλη τη χώρα.

Άγνωστα παραμένουν και τα αίτια της έκρηξης και θα διενεργηθεί έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι φλόγες και ο πυκνός μαύρος καπνός που υψωνόταν πάνω από την πρωτεύουσα ήταν ορατοί από απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην περιοχή, την ώρα που πολλά βυτιοφόρα έφευγαν, συνοδευόμενα από αστυνομικούς και στρατιώτες. Αργά το απόγευμα οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Τα σχολεία και τα περισσότερα βενζινάδικα της πόλης έμειναν κλειστά. Οι αρχές κάλεσαν τους εργαζομένους να μείνουν στα σπίτια τους – εξαιρούνται μόνο οι στρατιώτες, οι δυνάμεις ασφαλείας και το προσωπικό των νοσοκομείων, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι είδε ανθρώπους να σπεύδουν σε πρατήρια καυσίμων για να αγοράσουν πετρέλαιο και βενζίνη, φοβούμενοι τυχόν ελλείψεις στο άμεσο μέλλον.

Η Γουινέα διαθέτει άλλη μια, μικρή, αποθήκη καυσίμων στο λιμάνι του Καμσάρ, στα βόρεια του Κονακρί, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Οι συνέπειες της έκρηξης έγιναν αισθητές και σε άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως λόγω του φόβου των πολιτών για ελλείψεις σε καύσιμα. Στην πόλη Μαμού, 260 χιλιόμετρα από το Κονακρί, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πολιορκούσαν πρατήρια καυσίμων. «Ένα λίτρο βενζίνης πωλείται τώρα έναντι 20.000 φράγκων Γουινέας (2,35 δολάρια) στη μαύρη αγορά. Είναι υψηλή η τιμή και κατάφερα να εξασφαλίσω μερικά λίτρα για να συνεχίσω τη δουλειά μου», είπε ο Άλφα Μπα, ένας οδηγός μοτοταξί.

Προηγουμένως, η τιμή της βενζίνης ήταν 12.000 φράγκα Γουινέας το λίτρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό