29.2 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Ειδήσεις Ελλάδα

Το εμβόλιο των Astrazeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει σίγουρα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναταραχή και τις περισσότερες συζητήσεις και αμφιβολίες για την ασφάλειά του. Μετά από περιστατικό θρόμβωσης στην Αυστρία, παρτίδες του εμβολίου αποσύρονται, ενώ χώρες διακόπτουν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, με τη Βρετανία να υπερασπίζεται την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Πέθανε 49χρονη νοσοκόμα στην Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε “σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος” μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Δυο ακόμη περιπτώσεις “θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν” μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Ωστόσο “δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού”, πρόσθεσε ο ΕΜΑ.

Οι χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Κατόπιν αυτού του περιστατικού και παρά τις εκκλήσεις του ΕΜΑ για ψυχραιμία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Ομοίως σήμερα, Δανία και Νορβηγία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς. προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά του Co-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Co-19», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Υπεραμύνεται της ασφάλειας η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σήμερα το εμβόλιο: «Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ’ αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό