17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μόνο τα δώρα και των δύο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και τα όποια ποσά προκύπτουν από την κύρια και αφορούν την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε είδους πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών, από την περίοδο του Μαΐου του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά «παραγγέλθηκε» από 16.000 συνταξιούχους του ΕΤΕ-ΑΕΠ, αλλά επιδρά στις αγωγές που έχουν ασκήσει το σύνολο των περίπου 350.000 εν δυνάμει δικαιούχων.

Συμβιβασμός

Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι είχαν υποβάλει αγωγές από το 2017 έως το 2020 και ζητούσαν ποσά σε βάθος πενταετίας θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ανωτέρω 11μηνο, που έτσι και αλλιώς έχει επικυρωθεί σε παλαιότερη απόφαση. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα ποσά που διεκδικούν θα πρέπει το 2015 να είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, άρα να βρίσκονται σε φάση κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διαφορετικά, πάλι θα μείνουν χωρίς να καρπωθούν κάτι από τη δικαστική προσπάθεια που έχουν κάνει όλα αυτά τα έτη.

Οι ανωτέρω αλλαγές αφορούν κύρια τους συνταξιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν απευθυνθεί με αγωγές προς το ΣτΕ. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα χάνουν και τα 800 ευρώ από τη 13η και τη 14η σύνταξη που περικόπηκε το 2012 και λαμβάνουν μόνο την Εισφορά Αλληλεγγύης που αφορά την περίοδο έως το 2019. Αυτό προκύπτει από ανάλογη απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου τονίστηκε πως από το 2019 και μετά και η συγκεκριμένη εισφορά θεωρείται ως συνταγματική.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γνωστού εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «διαχρονικό δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, που δικαιώθηκε από τέσσερις πιλοτικές δίκες της Ολομέλειας του ΣτΕ, να χορηγηθούν τα αναδρομικά του 11μήνου (2015-2016) για επικούρηση και δώρα εντόκως.

Η επίλυση αυτού του μείζονος ζητήματος που αφορά χιλιάδες δικαιούχους θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία 350.000 δικαιούχων που αγωνίζονται δικαστικά από το 2015. Βέβαια το μήνυμα αναδρομικά σε όλους για το 11μηνο 2015-2016 είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύεται ηθικά, νομικά και πολιτικά να δώσει λύση».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος θέτει και τη διάσταση της επαναφοράς της χορήγησης δώρων και επιδόματος αδείας για όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων, με καινούργια νομοθέτηση. Με δήλωσή του στη «Ν», τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η υπ’ αριθμ. 1342/2023 απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε επί προδικαστικού ερωτήματος που είχε θέσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε ότι στα πλαίσια των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) δεν προβλέπεται καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για το χρονικό διάστημα από 13-5-2016 και για το μέλλον. Με την απόφαση αυτή κλείνει οριστικά το ζήτημα των διεκδικήσεων για δώρα κ.λπ. για τους συνταξιούχους. Βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εισφορές που καταβάλλονται για τα δώρα που παίρνουν οι εργαζόμενοι -όσοι εξακολουθούν να τα παίρνουν- αξιοποιούνται συνταξιοδοτικά, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό και τη διαμόρφωση των συντάξιμων αποδοχών. Θα ήταν πάντως ιδιαίτερα σημαντική μία εκ νέου νομοθέτηση για τη χορήγηση δώρων και επιδόματος αδείας για όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Ποιοι πρόλαβαν

Ουσιαστικά, μοναδικοί «τυχεροί» από το σύνολο των συνταξιούχων που υπέστησαν τις μεγάλες περικοπές στα μνημονιακά έτη είναι όσοι είχαν προλάβει και είχαν υποβάλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Μόνο εκείνοι κατάφεραν ή διατηρούν το δικαίωμα να λά- βουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

Ακολούθως, ήρθε ο «νόμος Κατρούγκαλου», τον Μάιο του 2016, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και περιόρισε δραματικά τις όποιες διεκδικήσεις. Τώρα, με τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κλείνει κάθε συζήτηση και για ενδεχόμενη διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς εκκρεμούσαν δεκάδες αγωγές για να επιδικαστούν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Επίσης, ως προς το σκέλος των αγωγών, με ειδική διάταξη νόμου, απαγορεύτηκε η διαδικασία συνέχισης υποβολής τους, από το καλοκαίρι του 2020 και μετά. Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση της Ν.Δ., τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έδωσε αναδρομικά ποσά για περικοπές στην κύρια σύνταξη (ν. 4051 και 4092 του 2012), που όμως χορηγήθη-καν μόνο στο 40% του συνόλου των συνταξιούχων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό