16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τι σημαίνει το «rizz» που ανακοινώθηκε ως λέξη της χρονιάς από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η λέξη αυτή έχει 35,7 δισεκατομμύρια προβολές στο tiktok και μάλιστα έχει να «ανταγωνιστεί» άλλες πολύ «δυνατές» λέξεις της νέας γενιάς.

Το Oxford University Press ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς για το 2023. Αυτή η λέξη είναι «rizz» και έχει να κάνει με τη ρομαντική έλξη.

Αυτή την λέξη ψήφισαν δεκάδες χιλιάδες άτομα μαζί με μια ομάδα ειδικών που αποφάσισαν ότι ενσωματώνει καλύτερα τη διάθεση της χρονιάς που πέρασε.

Είναι, ουσιαστικά, μια συντομογραφία της λέξης «χάρισμα» και είναι δημοφιλής στη γενιά Z (αυτούς που έχουν γεννηθεί από το 1996-2012).

Το Oxford University Press ορίζει το «rizz» ως τη λέξη που περιγράφει κάποιον που έχει «στυλ, γοητεία ή ελκυστικότητα» και «την ικανότητα να προσελκύει έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο».

@itvnews Rizz is the word of the year, according to Oxford University Press #itvnews #rizz ♬ original sound – itvnews

Μάλιστα την λέξη στο προσκήνιο την έφερε ο Youtuber Kai Cenat ο οποίος ανέφερε σε μια συνέντευξή του: «Εντάξει, κοιτάξτε, το rizz ξεκίνησε από εμένα και την παρέα μου», είπε ο Cenat.

Έκτοτε, η λέξη άρχισε να ακούγεται και να γράφεται στο TikTok, με το hashtag “rizz” να έχει 35,7 δισεκατομμύρια προβολές.

Ωστόσο η συγκεκριμένη λέξη δεν ήταν η μοναδική που «έθεσε» υποψηφιότητα για το 2023, αφού είχε να «ανταγωνιστεί» τις Swiftie (θαυμαστές της Taylor Swift ),το de-influencering (όπου οι influencers λένε στους ακολούθους τους γιατί δεν πρέπει να αγοράσουν ένα προϊόν).

Οι ειδικοί στη γλώσσα επέλεξαν το rizz ως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γλώσσα μπορεί να διαμορφωθεί και να μοιραστεί μέσα στις κοινότητες, προτού διαδοθεί ευρύτερα στην κοινωνία.

Μιλάει για το πώς οι νεότερες γενιές έχουν πλέον χώρους, διαδικτυακά ή μη, για να κατέχουν και να ορίζουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Από τον ακτιβισμό μέχρι τα ραντεβού και την ευρύτερη κουλτούρα, καθώς η Gen Z έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ο Casper Grathwohl, Πρόεδρος της Oxford Languages μιλώντας για τη φετινή καμπάνια και τον νικητή του Oxford Word of the Year 2023 ανέφερε:

«Ήταν απίστευτο να βλέπεις το κοινό για άλλη μια φορά να απολαμβάνει να είναι μέρος της επιλογής Λέξη της Χρονιάς. Βλέποντας χιλιάδες ανθρώπους να συζητούν μια τέτοια γλώσσα υπογραμμίζει πραγματικά τη δύναμη που έχει στο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και να επεξεργαστούμε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.Η άνοδος των δεδομένων χρήσης για το rizz αποδεικνύει ότι οι λέξεις και οι φράσεις που προέρχονται από την κουλτούρα του Διαδικτύου γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής γλώσσας και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις γλωσσικές τάσεις στο μέλλον».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό