20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι σημαίνει «απόλυση»; Οι προπονητές της Super League φαίνονται… έμπιστοι

Ειδήσεις Ελλάδα

«Καλώς ήρθατε, ευχαριστούμε, απολύεστε!». Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά των ομάδων της Super League στους προπονητές τους. Ωστόσο, το ελληνικό ποδόσφαιρο «ανεβαίνει» επίπεδο και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους… αυξάνεται. Όπως και η διάρκεια της θητείας τους στον σύλλογο!

Η απόλυση ενός προπονητή αποτελεί κάτι το σύνηθες στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, είναι πιο εύκολο για την εκάστοτε διοίκηση να «ξηλώσει» τον τεχνικό της από την άκρη του πάγκου, από το να αντικαταστήσει ολόκληρη την ομάδα.

Ωστόσο, τα δεδομένα φέτος στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν… αλλάξει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των προπονητών έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό τουλάχιστον «μαρτυρούν» οι αριθμοί!

Η φετινή Super League βρίσκεται στην 8η αγωνιστική και μονάχα δύο τεχνικοί έχουν χάσει την θέση τους προς το παρόν. Ο Απόστολος Τερζής δήλωσε την παραίτησή του από τον Άρη, έπειτα από το κακό ξεκίνημα των «κιτρίνων», ενώ ο Γκαμπριέλ Σούρερ απολύθηκε από τον Παναιτωλικό, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πρότινος στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις αποτελούν μία μεγάλη… βελτίωση από τα όσα έχουμε δει στο παρελθόν, αφού ο μέσος όρος απολύσεων την τελευταία δεκαετία είναι 5.4 ανά σεζόν, μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου! Το ρεκόρ έχει σημειωθεί την αγωνιστική περίοδο 2013/14 με 10 προπονητές της Super League να έχουν αποχωρήσει από τον σύλλογο με τον οποίο ξεκίνησαν.

Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν μειωθεί ανά τα χρόνια και οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και η παρουσία τους στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης φέτος (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), άφησε άπαντες ευχαριστημένους.

Επιπλέον, το πολύ θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησαν οι δύο «νεοφώτιστοι» (Κηφισιά, Πανσερραϊκός), δεν έθεσε ποτέ ζήτημα για το εάν πρέπει να αλλάξει ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου για την ασφάλεια του συλλόγου.

Η εμπιστοσύνη στους προπονητές έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν καλύτερα το πλάνο τους. Αυτό φέρνει αποτελέσματα, εκείνα διατηρούν την διοίκηση και τον κόσμο ικανοποιημένους και παράλληλα την δουλειά τους ασφαλή…

Αναλυτικά οι απολύσεις μέχρι και τον Οκτώβριο ανά χρονιά:

Super League 2013/14: 10

Super League 2014/15: 5

Super League 2015/16: 3

Super League 2016/17: 6

Super League 2017/18: 7

Super League 2018/19: 5

Super League 2019/20: 5

Super League 2020/21: 5

Super League 2021/22: 3

Super League 2022/23: 5

Super League 2023/24: 2

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό