17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τι μας διδάσκουν οι τρομερές εικόνες του στραπατσαρισμένου SUV

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι αυτοκίνητο οδηγούσε ο Αλέξης Κούγιας και τι ρόλο έπαιξε στο να βγει σχεδόν αλώβητος από το σοβαρό ατύχημα που είχε;

Ναι, προφανώς έχει να κάνει με το ότι ο Αλέξης Κούγιας είναι γνωστό πρόσωπο. Και προφανώς έχει να κάνει και με τη σφοδρότητα του ατυχήματος. Ευτυχώς μιλάμε για ατύχημα, γιατί βλέποντας τις φωτογραφίες του LamiaReport.gr, πραγματικά σε πιάνει η καρδιά σου! Μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες, η μισή κάτω από ένα φορτηγό και η υπόλοιπη πάνω στο διαχωριστικό στηθαίο της εθνικής οδού.

Το ατύχημα του Αλέξη Κούγια
LAMIAREPORT.GR

Τόση μεγάλη είναι η ζημιά που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το μοντέλο του πολυτελούς SUV που οδηγούσε ο γνωστός δικηγόρος, μέσα από το οποίο βγήκε σχεδόν αλώβητος, με ελαφριούς μόνο τραυματισμούς. Αν με ρωτάτε, πρόκειται για Range Rover, κρίνοντας από το πίσω μέρος που είναι και το μόνο που σώθηκε από τη σύγκρουση. Αφήνοντας την είδηση και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα όμως, είναι ευκαιρία να σταθούμε σε ένα-δυο πράγματα που μπορεί να μας διδάξει αυτό το ατύχημα.

Κατ’ αρχήν, το αυτονόητο: οδηγώντας με πολύ υψηλή ταχύτητα, αφενός περιορίζεται ο διαθέσιμος χρόνος που έχει ο οδηγός για να αντιδράσει όταν δει ξαφνικά ένα εμπόδιο μπροστά του, αφετέρου είναι πιο δύσκολος ο έλεγχος του οχήματος και πολύ μεγαλύτερες οι ζημιές σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, συνεπώς και οι πιθανότητες ενός σοβαρού τραυματισμού, ή ακόμη χειρότερα μιας απώλειας ζωής.

Με αυτό δεν υποννοώ πως ο Αλέξης Κούγιας οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα – δεν γνωρίζω άλλωστε τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος. Ωστόσο, οι εικόνες μας λένε πολλά και απλά δράττωμαι της ευκαιρίας να μιλήσω γι’ αυτό.

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό που πρέπει να μας μείνει από αυτό το ατύχημα, είναι το πόσο πιο ασφαλή είναι τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Αναμφίβολα, το SUV που οδηγούσε ο Αλέξης Κούγιας είναι προφανώς ακριβό και περισσότερο ασφαλές από τα αυτοκίνητα που μπορεί να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες που ενημερώνουν για πιθανούς κινδύνους και βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει ένα ατύχημα, είναι διαθέσιμες ακόμη και σε μικρά, προσιτά αυτοκίνητα πόλης.

Ανεφέρομαι σε συστήματα που μεταξύ άλλων φρενάρουν αυτόματα το όχημα σε περίπτωση που αναγνωρίσουν εμπόδιο εμπρός και ο οδηγός δεν αντιδράσει παρά την προειδοποίηση, που ενημερώνουν όταν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει ακούσια (χωρίς τη θέληση του οδηγού) από τη λωρίδα κυκλοφορίας και που στρίβουν ακόμη και το τιμόνι για να το κρατήσουν μέσα στη λωρίδα.

Συστήματα που επεμβαίνουν στα φρένα και τον κινητήρα για να επαναφέρουν το όχημα στη σωστή πορεία όταν αντιληφθούν ότι γλιστράει το εμπρός ή το πίσω μέρος, που καλούν αυτόματα τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας (112) ή που ενημερώνουν τον οδηγό πως χρειάζεται ξεκούραση όταν καταλάβουν έλλειψη συγκέντρωσης στην οδήγηση! Φυσικά, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο είναι πολύ πιο ασφαλές ακόμη κι όταν το ατύχημα δεν μπορεί να αποφευχθεί, προστατεύοντας καλύτερα τους επιβάτες σε μια σύγκρουση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα απ’ όλα πως η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Πέρα από αυτό, ότι αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα καλό είναι να αντικαθιστούμε συχνότερα το παλιό μας αυτοκίνητο με ένα πιο σύγχρονο και σαφώς πιο ασφαλές για εμάς και την οικογένειά μας.

Για παράδειγμα, όταν οι γονείς αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο στο παιδί μας που μόλις πήρε δίπλωμα, καλό είναι να επιλέγουμε ένα σύγχρονο παρά ένα παλιότερο και φτηνότερο αυτοκίνητο που δεν θα μας πειράξει αν το χτυπήσει. Λάθος, γιατί μαζί με το αυτοκίνητο μπορεί να χτυπήσει και το παιδί μας.

Δείτε εδώ τα 10 ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2021 σύμφωνα με τον Euro NCAP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό