20.2 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τι κάνετε όταν το κλειδί σας μείνει από… μπαταρία;

Ειδήσεις Ελλάδα

Πως ανοίγουμε και βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο όταν έχει «τελειώσει» η μπαταρία στο κλειδί;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα σας δίνουν την ευκολία να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνεται το αυτοκίνητο από απόσταση, ενώ κάποια ανοίγουν και κλείνουν μόλις πλησιάσετε ή απομακρυνθείτε από αυτό. Όλα αυτά οι εταιρίες τα ονομάζουν easy access, easy key, smart key κ.α. Τι συμβαίνει όμως όταν η μπαταρία του ηλεκτρονικού κλειδιού χάσει την φόρτισή της; Πως ξεκλειδώνουμε και βάζουμε σε λειτουργεία το αυτοκίνητο;

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται τα συμβατικά κλειδιά στα αυτοκίνητα. Κάποια ήταν πολύ απλά (σχεδόν σαν καρφιά) και κάποια ήταν σαν μικρά έργα τέχνης. Υπήρχε άλλο κλειδί για να κλειδώνουν/ξεκλειδώνουν οι πόρτες (κάθε μία ξεχωριστά και όχι με κεντρικό) και άλλο για να ξεκινά ο κινητήρας. Κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν και διαφορετικό κλειδί για την τάπα του ρεζερβουάρ (άλλες πάλι δεν είχαν καθόλου).

Το πρώτο remote keyless system και το πρώτο smart key

Το ξεκλείδωμα το αυτοκινήτου από απόσταση εφαρμόστηκε πρώτα στο Renault Fuego to 1982 και ακολούθησε το πρώτο smart key από την Mercedes-Benz (το έλεγε «Keyless-Go») το 1998 στην S-Class (W220).Έτσι φτάσαμε στο έξυπνο κλειδί που έχουν όλες οι εταιρίες το οποίο ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες όταν για παράδειγμα ο οδηγός το έχει στην τσέπη του και πλησιάζει το όχημα, ή τις κλειδώνει όταν απομακρύνεται. Με αυτό το ξεκίνημα και το «σβήσιμο» του κινητήρα γίνεται με το κουμπί Engine Start Stop.

Όταν η μπαταρία τελειώσει;

Τι γίνεται όμως όταν σε ένα smart key (έξυπνο κλειδί) έχει τελειώσει η μπαταρία; Δεν ανοίγουν οι πόρτες; Δεν ξεκινά ο κινητήρας; Μην τρομάζετε, όλα τα smart keys έχουν ενσωματωμένο μηχανικό κλειδί, για το κλείδωμα ή ξεκλείδωμα της πόρτας του οδηγού. Για να ξεκινήσετε τον κινητήρα, πιέστε τον διακόπτη Start/Stop με το έξυπνο κλειδί να είναι κοντά του. Σε ορισμένα μοντέλα βρίσκεται στην κολόνα του τιμονιού, όπου υπάρχουν λεπτές γραμμές ή το σήμα ενός κλειδιού, το οποίο σας δείχνει το σημείο, που πρέπει να βάλετε το smart key.Σας θυμίζουμε πως αυτή είναι μία προσωρινή λύση και με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να αντικατασταθεί η μπαταρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή γιατί μπορεί να διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό