16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τι επιδιώκει και τι ελπίζει η Αθήνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο βασικός στόχος της Αθήνας στην σημερινή πεντάωρη επίσκεψη-εργασίας του Τούρκου Προέδρου και μελών του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας στην Αθήνα, είναι να υπάρξει συνέχιση του «θετικού κλίματος» των τελευταίων μηνών και να γίνει προσπάθεια ώστε το κλίμα αυτό να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο Μ Μαξίμου δεν ελπίζουν σε εντυπωσιακές συμφωνίες σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα που έθετε σε κάθε ευκαιρία και με έντονο τρόπο πολλές φορές η Άγκυρα, όμως θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια σημαντική βελτίωση του κλίματος αναμεσά στις δυο χώρες και μάλιστα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Αθήνα θεωρεί πως «με την συνάντηση αυτή όλα θα αλλάξουν και θα εξαφανισθεί και η ένταση στο πεδίο αλλά και οι κατά καιρούς εκτός διεθνών κανόνων και συμφωνιών, απαιτήσεις της γειτονικής χώρας.

Θεωρούν όμως ότι μπορεί να γίνει ένα βήμα βελτίωσης των σχέσεων και να υπάρξουν παράλληλα και κάποιες επιμέρους συμφωνίες σε «μικρής έντασης» οικονομικα-εμπορικα κυρίως θέματα κάτι που θα βοηθήσει στην εικόνα της βελτίωσης των σχέσεων.

Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση που θα έχουν στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην οδό Ρηγίλλης, ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασέρ Γουόλερ, μια και θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί σημαντικά οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

  Στο Μ Μαξίμου   περιμένουν να δουν όχι αν θα θέσει θέμα σχετικά με τους μουσουλμάνους της Θράκης ο Τούρκος πρόεδρος , κάτι που θεωρούν βέβαια, αλλά με ποια ένταση και με τι είδους επιχειρηματολογία.

  Παράλληλα στελέχη του υπουργείου των Εξωτερικών έκαναν δυο επισημάνσεις στην συνέντευξη που έδωσε χθες στην Καθημερινή ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δύο αναφορές στην συγκεκριμένη συνέντευξη αποτέλεσαν σημεία προβληματισμού στην ελληνική πλευρά.

Το πρώτο αφορά την φράση του «…«υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εκτός της υφαλοκρηπίδας. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω». Κι αυτό γιατί είναι σαφές πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να υπάρξει κάποια στιγμή συμφωνία για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, μια και ο Τούρκος πρόεδρος θέτει ευθέως και άλλες διεκδικήσεις, βάζοντας τες στην ιδιά ευθεία με το μόνον αναγνωριζόμενο από την Αθήνα πρόβλημα.

Αν μάλιστα το όλο θέμα συσχετιστεί με τις συνέχεις αναφορές τους να μην εμπλέκονται άλλοι στις μεταξύ μας σχέσεις, γίνεται σαφές πως προτιμά διμερείς συνεννοήσεις, που θεωρεί ότι «τον βολεύουν», μια και έτσι αποφεύγει και τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες αλλά και την πίεση τρίτων.

Η άλλη φράση έχει να κάνει με το «δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», που είπε κάτι που η ελληνική πλευρά θεωρεί πως είναι σαφής αναφορά στο θέμα των ελληνικών δυνάμεων στα νησιά και την Τουρκική «απαίτηση» για αποστρατιωτικοποίηση τους.

Και εδώ βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος αντιστρέφει τα πράγματα , μιας και η χώρας της ήταν αυτή που εγκατέστησε απέναντι από τα νησιά την στρατιά του Αιγαίου η οποία συνεχώς κάνει ασκήσεις για επεμβάσεις από θαλάσσης…

Τέλος, η Αθήνα περιμένει αν δει « σε ποια σειρά θα θέσει η Τουρκική πλευρά το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας , οντάς αποφασισμένη να επαναλάβει μια ακόμα φορά πως είναι υπερ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη για μια σειρά από ζητήματα , όπως και για το Κυπριακό.

  Την σημερινή συνάντηση παρακολουθεί με ειδικό ενδιαφέρον η Αμερικανική πλευρά, (οι τρίτοι που λέει και ο κ Ερντογαν), η οποία σε αυτή την φάση θα ήθελε να υπάρξει (για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις και στην Μ Ανατολή και στην Ουκρανία) μια ηρεμία στις σχέσεις των δυο χωρών, έστω και χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις μας.

  Ειδικό κεφάλαιο, τέλος, αποτελεί το μεταναστευτικό, θέμα που θα θέσει ο κ Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο . Αναμένεται πάντως να προχωρήσει η κάτ αρχήν συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση Έλληνα και Τούρκου αξιωματικού σε Σμύρνη και Λέσβο, αντίστοιχα. Η ελληνική πλευρά πάντως στο θέμα θα θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας για το θέμα, που πρέπει να εφαρμοσθούν.

[email protected]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό